PREGLED TJEDNA

VIDEO: Žene u Hrvatskoj ne mogu odlučivati o svome tijelu i to se godinama prešutno odobrava

Premda je prekid trudnoće zakonsko pravo Mirele Čavajde, hrvatski zdravstveni sustav joj ne dopušta da to svoje pravo konzumira

Mirela Čavajda; Vili Beroš

 Cropix

Ni zakon nije dovoljan da žene u Hrvatskoj ostvare pravo na prekid trudnoće, jer im sustav ne dopušta da same odlučuju o svom tijelu. Takva se praksa godinama prešutno odobrava, iako su ministar zdravstva Vili Beroš kao i cijela Vlada toga itekako svjesni. Pravi trijumf mizoginije na svojoj je koži osjetila Mirela Čavajda koja je u 26. tjednu trudnoće saznala da njeno čedo ima maligni tumor na mozgu zbog kojeg vjerojatno neće preživjeti. Premda je prekid trudnoće zakonsko pravo Mirele Čavajde, hrvatski zdravstveni sustav joj ne dopušta da to svoje pravo konzumira.

Sav jad našeg zdravstvenog sustava zorno oslikava i svježi podatak da se, nakon prošlogodišnje ogromne financijske injekcije, dug bolnica za lijekove ponovno popeo na nevjerojatnih šest milijardi kuna.

Na globalnoj razini tjedan su obilježili događaji povezani s ruskom invazijom na Ukrajinu. Europska unija objavila je da će uvesti embargo na uvoz nafte i naftnih derivata iz Rusije, što je dosad najozbiljniji financijski udar na Moskvu koji će, prema predviđanjima stručnjaka, imati ozbiljne posljedice i na rusku i na europsku ekonomiju. Rusija će dnevno gubiti i do 285 milijuna dolara, ali će "skidanje" s Putinove nafte biti bolno i za europsko gospodrstvo. Očekuje se znatno poskupljenje goriva (i) na hrvatskim "pumpama".

Nakon dva i pol mjeseca brutalne agresije na Ukrajinu, ruski predsjednik Vladimir Putin ultimativno želi jednu veliku pobjedu kako bi uživao u "pobjedničkoj" paradi u Moskvi 9. svibnja, kada se slavi trijumf Crvene armije nad nacističkom Njemačkom 1945. godine. Putinova parada pretvorit će se u žestoki fijasko ako će i 9. svibnja iz Mariupolja stizati vijesti kako ruska vojska još uvijek nije do kraja slomila ukrajinske branitelje u čeličani Azovstal - zadnjoj točki otpora u tom velikom lučkom gradu.

Dok se Ukrajinci bore za goli život, a Europljani spremaju za veliku i skupu energetsku krizu, hrvatski predsjednik Zoran Milanović tone sve dublje u blato koje je sam stvorio. Nakon što se propisno osramotio šupljom pričom kako će vetom spriječiti ulazak Finske i Švedske u NATO ako se ne izmjeni izborni zakon u BiH - koji se, naravno, nije i najvjerojatnije neće izmijeniti prije izbora koji su upravo potvrđeni za 2. listopada - Milanović se išao iskaliti na svoju omiljenu žrtvu. Ministru obrane Mariju Banožiću zaprijetio je psovkom: "Dobrodošao u boj, poginut ćeš je**ga, tako blesav kakav jesi!".


*Najvažniji politički newsletter u Hrvatskoj svake subote ujutro najavljujemo i u video formatu na Jutarnji.hr. Kroz političku analizu tjedna, koju uređuje zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Nino Đula, vode vas naši novinari Goran Penić, Marko Špoljar, Ivanka Toma i Rozita Vuković.


Najbolje političke priče Jutarnjeg lista možete čitati svaki petak u vašem inboxu ako se besplatno pretplatite na naš newsletter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:55