PREMIJER PLENKOVIĆ

‘Vidjet ćemo hoće li država zadržati svoj vlasnički paket u Petrokemiji. Braća Mamić? To je za pravosudna tijela‘

Mislio sam da vas zanima samo Schengen. Što se tiče investicija, turska grupa pregovara sa suvlasnicima Petrokemije, dodao je

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak boravi u Županji povodom Dana Vukovarsko-srijemske županije.

“Vidjeli smo niz postignuća u ovoj županiji koja je po mnogočemu važna”, rekao je nakon sudjelovanja na svečanoj sjednici Županijske skupštine. Govorio je potom o ulaganjima i daljnjim planovima.

Odgovarajući na pitanje o turskim investitorima i Petrokemiji, rekao je: “Mislio sam da vas zanima samo Schengen. Što se tiče investicija, turska grupa pregovara sa suvlasnicima Petrokemije - PPD i Ina. Oni žele preuzeti od njih udio i nastaviti funkcionirati kao kompanija koja proizvodi mineralna gnojiva. To je velika i snažna turska kompanija. Ovo je prvi korak, vodit će se računa o tome”, prenosi N1.

Rekao je da će se vidjeti hoće li država zadržati svoj vlasnički paket.

Govoreći o izmjeni Zakona o izbornim jedinicama, izjavio je: “Nismo o tome razgovarali. To je ozbiljno političko pitanje. Kad dođe vrijeme, Vlada će o tome zauzeti stav”.

O naplati CERP-a i odgovornosti kaže: “CERP radi svoj posao da vodi računa o interesima RH. Vlada je suvlasnik kompanije. Tvrtka ima novog ponuđača. Važno je da Hrvatska ima kompaniju koja funkcionira. Država ništa nije izgubila”.

Osvrnuo se i na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara: “Organizator Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje je Vlada. Sve ove godine iza nas troškove je snosila Vlada”.

Na pitanje zašto se Hanfa uključila u slučaj Fortenove, odgovorio je: “Pitaju me u zadnje vrijeme o drugim tijelima. To su pitanja za čelnika Hanfe. Puno je špekulacija, ljudi izmišljaju stvari i misle o pritiscima. Hanfa ima svog čelnika i područje djelovanja. Oslobodi Bože da još budem glasnogovornik DORH-a”.

Istaknuo je da imaju podršku partnera u vezi Zakona o ekstraprofitu.

“Smisao zakona je da oni koji su ponašanjem i dizanjem cijena išli gore unatoč poreznim rasterećenjima i tako doprinijeli rastu inflacije, da se na njih koncentrira. Nismo odjednom rekli - hop, da se digne porez”, prenosi N1.

Na pitanje kako će se država postaviti u slučaju braće Mamić, rekao je: “To je pravosudno pitanje, a mi imamo hrvatsku zastupnicu pred Europskim sudom za ljudska prava koja će dati detalje”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 16:48