ISTRAGA PROTIV BIVŠEG ŠEFA HGK

Vidošević kupovao slike i skulpture novcem Komore

Niz umjetnina koje su tijekom pretraga nađene u kućama bivšega predsjednika HGK Nadana Vidoševića, plaćene su novcem HGK, sumnja Uskok koji je jučer drugi put proširio istragu protiv Vidoševića i bivše pročelnice njegovoga kabineta Zdenke Peternel.

Skulpture “Jedra”, “Tvrdalj”, i “Križ”, akademskoga kipara Šime Vulasa, zatim skulpture “Prema dolje”, “Novogradnja 402” i “Hyperbaton”, Kažimira Hraste, kao i 25 crteža Josipa Vanište s predgovorom Tonka Maroevića, nađeni su u Vidoševićem vlasništvu, međutim, prema dokumentaciji, njihov najveći dio plaćen je novcem HGK.

Što je sve kupovao

Novcem Komore plaćene su Vulasove skulpture te Vaništini crteži. Skulpture je HGK platio 150.000 kuna, a crteže 7000 kuna, dakle ukupno 157.000 kuna.

Tri skulpture Kažimira Hraste Vidošević je, sumnja Uskok, stekao na drugi način, ucijenivši Hrastu, odnosno uvjetujući mu suradnju s HGK time da njemu osobno pokloni tri svoje skuplture. Sve se, navodno, dogodilo u veljači 2005., kada je HGK od Hraste kupio tri skuplture za 23.000 eura.

Riječ je o skulpturama “Nautilus”, “Catacheresis” i “Novogradnja 399”. Da bi se kupoprodaja realizirala, Vidošević je od kipara, sumnja Uskok, zatražio da njemu osobnu pokloni “Prema dolje”, “Novogradnju 402” i Hyperbaton, na što je Hraste, koji se tada nalazio u slabijoj imovnoj situaciji, navodno pristao.

Vrijednost tri navedene skuplture koje je tako Vidošević prisvojio iznosi oko 190.000 kuna, tako da se ukupna ilegalna imovinska korist, koja se ovim najnovijim proširenjem istrage Vidoševići stavlja na teret, penje na 347.000 kuna.

Češljanje HGK

Istražitelji su do ovih najnovijih optužbi došli nakon višemjesečnoga češljanja HGK. Tako su, između ostaloga, pronašli da je u studenome 2004. HGK od jedne prodavateljice kupio dvije Vulasove skulpture za 100.000 kuna. Međutim, Vulas i prodavateljica su potvrdili da su Vidoševiću uz skulpturu “Svijećnjak” te “Tvrdalj 1”, prodali i “Tvrdalj”, “Križ” te “Jedra”. “Jedra” i “Tvrdalj” nađeni su u kući Nadana Vidoševića u Zagrebu, a “Križ” na imanju u Gorskom kotaru.

Još 2 mjeseca pritvora

Prema sumnjama istražitelja, Vidošević je potpisivanje ovih spornih ugovora o kupnji nekretnina naložio Zdenki Peternel, koja ih je i potpisala, te se i sama sada našla pod novom istragom. Vidošević je, pak, na ispitivanju u Uskoku porekao da je ucjenjivao Hrastu tražeći od njega skulpture. “Hraste mi je te umjetnine poklonio”, rekao je Vidošević koji je također porekao da je uzeo mapu s Vaništinim crtežima, rekavši kako mu je to poklonjeno kada je odlazio u Kraš. Istražna sutkinja jučer je Vidoševiću još dva mjeseca produljila istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Vidošević je nakon ročišta u dobrom raspoloženju izašao iz sudnice, ničime ne pokazujući da ga je ovo najnovije produljivanje pritvora pogodilo. Bivši predsjednik HGK u Remetincu se nalazi od početka studenoga prošle godine, kada je uhićen zbog izvlačenja 5 milijuna eura preko tvrtki Igora Premilovca.

Prije dva mjeseca istraga je protiv njega već proširena radi korištenja novca HGK pri kupnji nekretnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 09:41