KOME ĆE DATI SVOJE BIRAČE?

Vidošević za Josipovića, Primorac za Bandića

U HDZ-u se može čuti kako je njihovu biračkom tijelu puno bliži Milan Bandić nego Ivo Josipović

ZAGREB - Dragan Primorac u drugom krugu izbora, kako neslužbeno doznajemo, najvjerojatnije će podržati Milana Bandića, a Nadan Vidošević svoj glas dat će SDP-ovu kandidatu Ivi Josipoviću.

Iz izvora bliskih Uredu predsjednika doznajemo da Mesić već pregovara s Vidoševićem da podrži Josipovića kojemu su i građani dali najveću potporu.

Savjetničko mjesto

Navodno bi Vidoševiću moglo biti ponuđeno i mjesto Josipovićeva savjetnika ako uspije u borbi za Pantovčak.

Što o misli o tome od Vidoševića jučer nismo doznali jer je bio nedostupan za komentar, a do njega nije mogla čak ni njegova glasnogovornica Martina Sokač.

Iako je Dragan Primorac u kampanji tvrdio da je Milan Bandić kandidat bivšeg premijera Ive Sanadera, navodno sada upravo Bandićev tim vodi s njim pregovore oko eventualnog savjetničkog mjesta na Pantovčaku.

- Nitko me nije zvao. To su samo šuškanja. Vjerojatno su te priče proistekle iz debate sa sučeljavanja kada sam ja rekao da ću, ako pobijedim, ponuditi mjesto savjetnika svojim protukandidatima Ivi Josipoviću i Andriji Hebrangu - rekao je Primorac.

Neuspjeh HDZ-a

Na informacije da će svoj glas dati Ivi Josipoviću, Primorac je odgovorio:

- Na Radiju 101 rekao sam da poznajem Josipovića i cijenim ga kao stručnjaka. On i ja dobro smo surađivali dok sam bio ministar. No, moja je suradnja bila jednako dobra i sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Dodao je da će odluku o tome kome će dati svoju potporu objaviti ovih dana, nakon što dobro pregleda njihove programe. Komentirajući izborni rezultat Andrije Hebranga, Primorac je istaknuo da je to najveći neuspjeh HDZ-a u povijesti.

- Da je vodstvo HDZ-a provelo unutarstranačke izbore, dobili bi najboljeg kandidata i on bi danas sigurno bio u drugom krugu. Očito da nekolicini u vodstvu stranke to nije bio interes i zato danas moraju odgovarati članstvu koje je duboko razočarano rezultatima izbora - tvrdi Primorac.

HNS-ova kandidatkinja Vesna Pusić rekla nam je jučer da će odluku o tome koga će podržati u drugom krugu donijeti predsjedništvo stranke koje je, inače, zasjedalo jučer u kasnijim poslijepodnevnim satima.

- Odluka ne ovisi samo o nama. To ovisi i o SDP-u hoće li oni tražiti našu potporu ili ne - navela je Pusić. Na pitanje znači li to da bi HNS mogao svojim glasačima preporučiti Milana Bandića, Pusić je odgovorila:

- Mogli bismo svojim biračima reći da glasuju kako hoće, a mogli bismo im ne reći ništa.

Pusić opet o novcu

- Dobili smo ovakve rezultate izbora jer je kod građana prevladao s jedne strane strah od Bandićeve pobjede, pa su glasali za sigurno, predstavnika velike stranke.

S druge strane prevladali su i veliki novci koje je Bandić uložio u kampanju - komentirala je Pusić.

Damir Kajin jedan je od rijetkih predsjedničkik kandidata koji se ne libio javno reći da će svoj glas dati Ivi Josipoviću.

- Podržat ću Josipovića jer želim vjerovati da će nastaviti borbu protiv kriminala i Mesićevu politiku čuvanja neovisnosti institucija. Očekujem da će biti autonoman i da mu politiku neće kreirati na Iblerovom trgu - istaknuo je Kajin.

Josip Jurčević naveo je da će izaći na izbore, ali da će prekrižiti listić jer nijedan od kandidata ne zaslužuje da mu da svoj glas.

- Nisam od onih koji pristaju glasovati za manje zlo - kratko je pojasnio Jurčević.

Nemaju preporuku

Vesna Škare-Ožbolt, kako nam je rekla, uopće ne zna hoće li izaći na izbore.

- Moram vidjeti kako će se odvijati drugi krug i hoće li mi preostala dvojica kandidata do kraja ogaditi ovu priču - rekla je Škare-Ožbolt.

Istaknula je da njezin idealni predsjednik mora imati karakteristike čvrstog lidera koji ima energiju i strast, a uz to je i pošten.

- To nemaju u jednoj osobi ni Josipović, ni Bandić - bila je jasna Škare-Ožbolt.

U stožeru Borisa Mikšića rekli su nam da će on podržati Milana Bandića, a najavili su i njegovo konačno povlačenje iz politike.

Iako je premijerka i šefica HDZ-a Jadranka Kosor nakon objave rezultata izbora istaknula da stranka u drugom krugu neće podržati nijednog kandidata, jučer je pojasnila da to ne znači da poziva na bojkot izbora.

- HDZ kao stranka jednostavno nema koga preporučiti - rekla je Kosor medijima nakon što je u središnjici HDZ-a Mariji Rukavini uručila 150.000 kuna za Zakladu Ana Rukavina.

- Podjednaki su kad se stavi na vagu Bandić s jedne strane i Josipović i Haaški sud s druge strane - odgovorio je medijima Andrija Hebrang upitan postoji li prema njegovu mišljenju razlika između “grijeha” njegovih dojučerašnjih protukandidata koji su prošli u drugi krug.

Podupiru stav stranke

U HDZ-u su jučer svi s kojima smo razgovarali rekli da podupiru stav stranke. Nitko nije bio spreman iznijeti drukčije mišljenje od šefice Kosor.

No, u HDZ-u se moglo čuti da je njihovu biračkom tijelu puno bliži Milan Bandić nego Ivo Josipović iako bi im on više odgovarao kad je riječ o borbi protiv korupcije.

Stoga se može očekivati da bi većina HDZ-ovaca svoj glas mogla dati Bandiću. Osim toga, mnogi od njih, doznajemo, izbjeći će 10. siječnja odlazak na birališta.

HDZ-ovci po svojoj volji

Petar Čobanković, potpredsjednik HDZ-a i ministar poljoprivrede

- Stav stranke je da nećemo podržati nijednog od dvojice kandidata koji su ušli u drugi krug. Izaći ću na izbore, ali odluka je privatna stvar. Naši članovi i simpatizeri neka biraju po svojoj savjesti.

Ivan Jarnjak, potpredsjednik HDZ-a i potpredsjednik Sabora

- HDZ neće podržati nijednog kandidata, to je naš stav. Ne znam još hoću li izaći na izbore, imam vremena još odlučiti o tome, ali neću nikoga podržati.

Jerko Rošin, zastupnik HDZ-a

- Izaći ću na izbore, to je moja obaveza. Ako je stranka odlučila ne podržati nikoga, onda je to moja sloboda.

Mario Zubović, zastupnik HDZ-a

- Poštivat ću stav stranke. Na izbore ću izaći jer je to moja građanska dužnost.

Kruno Peronja, predsjednik HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije

- Izbori su tajni.

Ivan Šuker, potpredsjednik Vlade

- Službeni stav predsjedništva HDZ-a je da nećemo podržati nijednog kandidata. Na izbore ću izaći jer je to moja građanska dužnost.

Dujomir Marasović, predsjednik HDZ-a Splita

- Budi gospodar svoje volje i sluga svoje savjesti.

Živko Nenadić, saborski zastupnik HDZ-a

- Podržavam stav stranke jer nijedan kandidat nije po mjeri HDZ-a, ali ni šire. Izaći ću na izbore, ali odluka hoću li glas dati nekome od njih dvojice ili nikome moja je privatna stvar.

Gari Cappelli, saborski zastupnik HDZ-a i šef primorsko-goranske županijske organizacije

- Vjerojatno neću izići na izbore 10. siječnja. Kao stranka, nemamo nijednog kandidata niti želimo podržati dvojac koji je ušao u drugi krug.

Vesna Buterin, saborska zastupnica HDZ-a

- Idem na izbore jer je to moja obveza i dužnost, no kome ću dati glas u ovom trenutku još ne znam. Očito je bilo previše kandidata na desnici koji su HDZ-u oduzeli glasove.

Bojan Hlača, šef riječkog HDZ-a

- Neću ići na izbore jer dan ranije putujem na skijanju. Sva sreća da je tako.

Tomislav Klarić, gradonačelnik Bakra

- Glasat ću jer sam do sada uvijek odlazio na birališta pa ću i sada. No, kome ću dati svoj glas, još ne znam.

Darinko Kosor: HSLS će najvjerojatnije u drugom krugu podržati Ivu Josipovića

- Odluku ćemo objaviti u utorak, nakon što o tome raspravimo na sjednici Predsjedništva HSLS-a. Osobno sam skloniji Ivi Josipoviću, no to je moj stav. Mi smo demokratska stranka, vidjet ćemo što misle drugi - rekao je dan poslije proglašenja izbornih rezultata predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

I Ivo Josipović i Milan Bandić bore se za potporu stranaka i protukandidata iz prvog kruga kako bi dobili dio njihovih birača i simpatizera.

Darinko Kosor naveo je da HSLS u prvom krugu nije podržao nikoga jer je njihov koalicijski partner, HDZ, imao svog kandidata.

- S obzirom na to da njihov kandidat Andrija Hebrang nije ušao u drugi krug, mi se možemo opredijeliti za onoga tko nam je draži - rekao je Darinko Kosor.

Saborski zastupnik Milorad Pupovac, potpredsjednik SDSS-a, drugog koalicijskog partnera HDZ-a, rekao je jučer da će stranka uskoro odlučiti o tome koga će podržati u drugom krugu predsjedničkih izbora.

- Što se tiče raspoloženja i naklonjenosti naših birača i nas, oni su usmjereni prema kandidatu ljevice, u ovom slučaju Ivi Josipoviću. No, pričekat ćemo odluku stranke - naveo je Pupovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:56