ŠEF ODBORA ZA OBRANU

Vidović: ‘Ishitreno je zbog drona tražiti Patriot, ni on nam ne bi pomogao ako nemamo informaciju da dron stiže‘

Napominje da je kao predsjednik Odbora za obranu pripremio pismo glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu u kojem izražava zabrinutost zbog sigurnosnog propusta

Franko Vidović

 Damjan Tadic/Cropix

Odbor za obranu sazvan je za srijedu, i to samo s jednom točkom dnevnog reda - pad bespilotne letjelice u Zagrebu koja je očigledno ispaljena u Ukrajini, ali se još ne zna tko ju je i zašto lansirao. - Pričekat ćemo da prođe prvi dio istrage. Za sada je najkonkretnije pitanje u vezi s time kako je moguće da je dron letio sat vremena nebom zemalja članica NATO saveza, a da nitko nije upozorio na to. To je pravi problem. Da je Hrvatska imala informaciju, reagirala bi. Ovako je u sedam minuta bilo premalo vremena da se išta poduzme - kaže predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović.

Komentirao je i informaciju da Hrvatska želi nabaviti protuzračni sustav srednjeg dometa, a riječ je o zahtjevu američkoj vojsci da u Hrvatskoj privremeno razmjesti svoj protuzračni sustav Patriot.

- Mislim da je to malo ishitrena reakcija. Onaj tko zna kako radi NATO i kako funkcionira protuzračna zaštita razumije da je posrijedi sigurnosni propust NATO-a. Ništa ne bismo riješili ni da imamo Patriot jer jednako ne bismo imali informaciju o dronu. Zar bismo ga rušili raketom iznad Zagreba i napravili još veći urnebes? - pita Vidović.

U vezi s kontradiktornim informacijama o tome je li bespilotna letjelica koja se srušila u Zagrebu imala eksploziv, predsjednik Odbora za obranu kaže da su posrijedi špekulacije, a istraga će dati pravi odgovor. - Vidjet će se je li bilo eksploziva. No, skloniji sam vjerovati brigadiru Vojne policije nego, uz uvažavanje svačijeg posla, nekome tko radi u Upravi za materijalne resurse. Ako onaj tko vodi istragu kaže da su nađeni fragmenti koji upućuju na to da je bio eksploziv na dronu, onda mi je to vjerojatnije - kaže Vidović.

Napominje da je kao predsjednik Odbora za obranu pripremio pismo glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu u kojem izražava zabrinutost zbog sigurnosnog propusta.

Na pitanje što očekuje od NATO-a nakon ovog incidenta, je li to istraga i sankcioniranje odgovornih, kazao je da o tome ne može nagađati, ali se ovaj propust sustava mora shvatiti ozbiljno i mora se otkloniti.

Vidović kaže kako ne vjeruje da bi NATO drugačije reagirao ni u slučaju da je bespilotna letjelica koja je pala na zagrebačkom Jarunu išla prema Parizu ili Bruxellesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 20:55