ZASTUPNIČKO PITANJE

Vidović Krišto: Čija je luksuzna jahta na kojoj ljetuje ministar Marić, tko ga je ugostio?

"Ukoliko jahta nije u vlasništvu ministra financija, to znači da je nečiji gost"
 Damjan Tadic/Cropix

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto poslala je zastupničko pitanje premijeru Andreju Plenkoviću vezano uz ljetovanje ministra financija Zdravka Marića. Zanima je u čijem je vlasništvu jahta na kojoj ljetuje ministar, a pritom spominje 'raskoš' i 'prijezir' prema građanima kojima životni standard 'rapidno pada'.

- Dok standard hrvatskih građana rapidno pada, ministri demonstriraju svoju raskoš i prijezir prema svojim građanima, navodi Vidović Krišto.

- Pad životnog standarda hrvatskih građana poprima dramatične okvire. Prije nekoliko dana financijska agencija FINA objavila je da je u prvih sedam mjeseci ove godine broj blokiranih građana porastao za 4,8%, čime se ukupan broj blokiranih građana popeo za 11.024 na 242.686.

Ako se uzme ukupan broj stanovništva, to znači da je više od 5% građana u Hrvatskoj blokirano. Za pretpostaviti je da je većina blokiranih osoba radno sposobno stanovništvo, što znači da je blokiran ogroman broj onih građana koji su u aktivnom radnom odnosu.

Struktura kamata na sveukupan dug blokiranih osoba je posebno signifikantna jer iznosi nevjerojatnih 38%, piše u zastupničkom pitanju Vidović Krišto.

- Kada se ovim dramatičnim brojkama pridodaju činjenice iz izvješća Europske komisije, prema kojima je hrvatsko pravosuđe najgore u EU a hrvatski građani imaju najlošiju platežnu moć odmah poslije Bugarske, onda se postavlja opravdano pitanje – tko je odgovoran za navedeno stanje, te što oni koji su najodgovorniji za gospodarsko stanje u RH, a to je hrvatska vlada, čine da se to stanje promijeni?, pita saborska zastupnica.

- U medijima je objavljeno da potpredsjednik Vlade i dugogodišnji ministar financija, Zdravko Marić, svoj godišnji odmor provodi na luksuznoj jahti. Upravo je resor navedenog ministra najodgovorniji za broj blokiranih hrvatskih građana, čije su blokade vrlo često protuzakonite, a za naglasiti je da je sam Ovršni zakon najnepravedniji i najbezobzirniji prema svojim građanima u cijeloj Europskoj uniji, navodi zastupnica.

- U medijima je objavljeno kako upravo ministar financija svoj godišnji odmor provodi na luksuznoj jahti.

Slijedom navedenog, molim Vas odgovorite mi:

1. U čijem je vlasništvu navedena jahta?

2. Ukoliko jahta nije u vlasništvu ministra financija, to znači da je nečiji gost. Molim informaciju tko je ugostio ministra Marića na svojoj jahti?”, napisala je Vidović Krišto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2023 15:07