PRIKUPLJANJE POTPISA

Vidović Krišto pokreće inicijativu za razrješenje glavnog državnog inspektora: ‘On je kriv za rast cijena‘

Državni inspektorat svojim nedjelovanjem dopušta divljanje cijena te gramzljivost i zlouporabe pojedinih moćnika u Hrvatskoj, dodaje

Karolina Vidović Krišto

 Damjan Tadic/CROPIX

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost) izvijestila je u srijedu da pokreće saborsku inicijativu za razrješenjem glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića za kojeg tvrdi da je jedan od glavnih krivaca za nekontrolirani rast cijena.

- Jedan od glavnih krivaca za nekontrolirani rast cijena u Hrvatskoj jest Državni inspektorat koji svojim nedjelovanjem dopušta divljanje cijena te gramzljivost i zlouporabe pojedinih moćnika u Hrvatskoj - izjavila je Vidović Krišto na konferenciji za novinare u Saboru.

Vidović Kiršto uputila je u proceduru prijedlog kojim bi Sabor obvezao Vladu da trenutačno razriješi Andriju Mikulića dužnosti glavnog državnog inspektora, a kako bi ta točka hitno bila uvrštena na dnevni red sjednice Sabora, započela je i s prikupljanjem potpisa drugih zastupnika.

Državni inspektorat godinama ništa ne poduzima, ne postupa po zakonu, ne štiti hrvatske građane od neopravdanog dizanja cijena te je uzročnik da su u Hrvatskoj cijene osnovnih životnih namirnica više nego u Njemačkoj gdje su plaće četiri puta više, ustvrdila je Vidović Krišto.

Navela je kako su pojedine vrste sira u 2022. godini poskupjele i za 100 posto, a cijene higijenskih potrepština i mesnih proizvoda su "eksplodirale".

- Kontrole koje inspektorat provodi zbog zlouporaba prilikom uvođenja eura dogodile su se nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem što dokazuje da institucije u Hrvatskoj ne djeluju sukladno zakonskim obvezama, već tek kad im politički moćnici to dopuste - dodala je.

Ističe da su sve države koje su uvodile euro bile suočene sa zlouporabama pojedinih tržišnih sudionika koji su koristili priliku da ekstra profitiraju te se Hrvatska morala pripremiti na taj efekt.

image

Andrija Mikulić

Davor Pongracic/CROPIX

- Državni inspektorat morao je djelovati na području proizvodnje hrane, kao i na području trgovine, građevinskih tvrtki, ali i tržišta rada - poručila je Vidović Krišto.

Upitala je i za koga Mikulić uopće radi spomenuvši njegovu povezanost s vlasnikom PPD-a Pavlom Vujnovcem, Milijanom Brkićem i Josipom Jurčevićem.

Pita se također dobivaju li osobe iz inspektorata protuzakonite naknade odnosno mito kako bi štitile krupne moćnike dok istovremeno teroriziraju kafiće, restorane, male OPG-ove i obrtnike.

- Svaki dan kad kupujete osnovne životne namirnice, sjetite se Plenkovića i njegovog glavnog državnog inspektora Mikulića, jer su oni svojom destrukcijom i blokadom institucija uzročnici da su nam proizvodi skuplji - ustvrdila je Vidović Krišto i zaključila da hrvatski potrošači imaju pravo na zaštitu državnih institucija koje plaćaju kako bi ih štitili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 21:39