STIGAO IM PRIGOVOR

VIDOVIĆ NE SMIJE KOD STANKOVIĆA HRT zbog HDZ-a otkazao nastupe SDP-ovca u 'Nedjeljom u 2' i 'Piramidi'

 Neja Markičević/CROPIX

ZAGREB- Hrvatska radiotelevizija (HRT) je, sukladno upozorenju Državnog izbornog povjerenstva (DIP), otkazala gostovanje SDP-ova kandidata za sisačko-moslavačkog župana Davorka Vidovića u emisijama "Nedjeljom u 2" i "Piramida".

"Hrvatska radiotelevizija postupila je sukladno upozorenju Državnog izbornog povjerenstva", odgovorio je HRT na Hinin upit je li otkazano gostovanje SDP-ova kandidata za župana Sisačko-moslavačke županije Davorka Vidovića u emisijama "Nedjeljom u 2" i "Piramida" nakon prigovora DIP-u izbornog stožera kandidata HDZ, HSS, BUZ za sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića.

Vidović je u "Nedjeljom u 2" trebao gostovati u nedjelju, 28. listopada, a u "Piramidi" u utorak, 30 rujna. Umjesto njega u obje će emisije gostovati Milan Kujundžić.

DIP je u svom očitovanju na prigovor HDZ-a sisačko-moslavačke županije na moguće kršenje pravila izborne promidžbe na prijevremenim izborima za župana i njegove zamjenike u Sisačko-moslavačkoj županiji naveo kako izborna promidžba na tim izborima počinje najkasnije u nedjelju, 28. rujna u ponoć.

"Pod pretpostavkom da Davorko Vidović zaista bude kandidat na izborima za župana Sisačko-moslavačke županije, tj. ako njegova kandidatura bude prihvaćena pravovaljanom od strane nadležnog izbornog povjerenstva, Državno izborno povjerenstvo upozorava Hrvatsku radioteleviziju da bi gostovanje Davorka Vidovića u navedenim emisijama, a tijekom trajanja izborne promidžbe, dovelo do nejednakog položaja ostalih kandidata na prijevremenim izborima za župana i zamjenike župana Sisačko-moslavačke županije", odgovorio je DIP na prigovor HDZ-a Sisačko-moslavačke županije.

DIP smatra da bi nastupom samo jednog od kandidata na prijevremenim izborima došlo do povrede Zakona o lokalnim izborima, kojima je regulirana izborna promidžba.

Predsjednica sisačko-moslavačkog Županijskog izbornog povjerenstva Lucijana Vukelić danas je navela da su se u Županijskom izbornom povjerenstvu (ŽIP) u Sisku za sisačko-moslavačkog župana kandidirali Ivica Didović (kandidat grupe birača), Mladen Novak (Hrvatski laburisti-stranka rada), Veljko Novak (HSP AS), Pejo Trgovčević (HSP i koalicijski partneri), Davorko Vidović (SDP i koalicijski partneri) te Ivo Žinić (HDZ i koalicijski partneri) . Rok za kandidature istekao je noćas u ponoć.

Kako smo već pisali, HDZ Sisačko-moslavačke županije već je ranije upozorio Gorana Radmana na navijačko ponašanje dijela HRT-ovih novinara i urednika.

„Već je postalo jasno da naša nacionalna medijska kuća, Hrvatska radiotelevizija-koju financiraju svi građani-u funkciji SDP-ove kampanje favorizira jednog, SDP-ovog kandidata. Oštro prosvjedujemo zbog kršenja profesionalnih novinarskih pravila, Zakona o lokalnim izborima, ali i protiv stalne medijske blokade koju HRT provodi nad HDZ-om. Tako je prije samo nekoliko dana, 19. rujna na 1. programu Hrvatskog radija u Vijestima u 15 sati, urednika Grge Mrvice, u izvještaju o mogućem zatvaranju sisačke Rafinerije novinarka Silva Celebrini svoga sugovornika Davorka Vidovića predstavlja kao „ budućeg župana Sisačko-moslavačke županije“. Ovakav propust uoči kampanje za sisačko-moslavačkog župana ozbiljno je narušavanje obveze nepristranosti javnoga medija. Za ovaj propust HRT se ispričao“, stoji u HDZ-ovom priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:07