PAD LETJELICE

Vidović: ‘O padu drona ništa neočekivano novo, nije utvrđeno da je bilo 120 niti 40 kg eksploziva‘

Ustvrdio je kako je najbitnije da se takvo što više ne dogodi, istaknuvši da se više ne smije ponoviti da nas to uhvati ‘na spavanju‘

Franko Vidović

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović izjavio je u srijedu da se ništa neočekivano novo nije saznalo u obraćanju javnosti Županijskog državnog odvjetništva o padu drona, ocijenivši iznenađujućim da nije utvrđeno postojanje 120 niti 40 kilograma eksploziva, već neka nedefinirana tvar.

"Tu nije bilo ništa neočekivano novo od onoga što se već nije čulo u javnosti. S ovim podacima sam upoznat još na sastanku Odbora kada smo tražili informacije o padu drona", rekao je Vidović za Hinu upitan za komentar informacija ŽDO-a o padu bespilotne letjelice na zagrebačkom Jarunu.

Donekle iznenađujućim ocijenio je da se očevidom utvrdilo kako se ne radi ni o 120 niti o 40 kilograma eksploziva, o čemu se govorilo, već o nekakvoj nedefiniranoj tvari organskog porijekla koja je bila "upakirana u tu nazovimo bombu".

Vidović je ustvrdio kako je najbitnije da se takvo što više ne dogodi, istaknuvši da se više ne smije ponoviti da nas je to uhvatilo - kao NATO i RH, "donekle na spavanju". "Ne smijemo više dopustiti ugrozu naših građana. Ovakvi incidenti se ne smiju ponavljati", poručio je i dodao da su iz tog događaja NATO i hrvatske Oružane snage izvukli pouku.

Naglasio je kako sada nije toliko bitno je li u dronu bila bomba ili ne, jer je sam dron takve veličine sam po sebi ugroza. "Bitno je da, nasreću, nitko nije poginuo i da nije došlo do značajnije štete", kazao je.

Bespilotna letjelica, koja je u večernjim satima 10. ožujka pala u Zagrebu, po tvrdnjama iz ŽDO-a bila je naoružana aviobombom, a uzrok pada bio je narušen slijed automatskog slijetanja kod aktiviranja glavnog padobrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2023 23:36