OŠTRA PORUKA

Vidović pisao Stoltenbergu: ‘Kako je moguće da je dron preletio tri članice, a NATO nije napravio ništa‘

Glavnom tajniku NATO-a pismo saborskog Odbora za obranu uručit će hrvatsko veleposlanstvo pri NATO-u

Franko Vidović i ostaci drona koji se srušio na Jarunu

 Damir Krajač/Damjan Tadić/Cropix

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović (zastupnik Socijaldemokrata) uputio je, u ime svih članova Odbora, pismo glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu u kojem vrlo jasno iskazuje nezadovoljstvo izostankom reakcije Saveza na činjenicu da je sovjetski dron prije ulaska u naš zračni prostor i zabijanja u tlo glavnog grada Hrvatske preletio još dvije članice Saveza.

"U ime svih članova Odbora za obranu Hrvatskoga sabora ljubazno Vas molim informaciju i detaljno pojašnjenje okolnosti koje su dovele do toga da vojna besposadna letjelica TU 141 sovjetske proizvodnje, proizvedena krajem sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, neopaženo preleti zračnim prostorom iznad tri članice NATO-a. Također Vas molim da nam pojasnite kako je moguće, u vrijeme kad su tenzije iznimno pojačane zbog agresije Ruske Federacije u Ukrajini, da je izostala bilo kakva reakcija NATO-a u odnosu na vojnu besposadnu letjelicu TU 141 koja dolijeće iz područja obuhvaćenog ratom u Ukrajini, povrjeđuje zračni prostor Rumunjske u trajanju od tri minute, zatim povrjeđuje zračni prostor Mađarske iz kojeg prelazi u zračni prostor Republike Hrvatske da bi svoj let završila na Jarunu u gradu Zagrebu, neposredno uz studentski dom Stjepan Radić", stoji u pismu koje je Vidović uputio Stoltenbergu.

Glavnom tajniku NATO-a pismo saborskog Odbora za obranu uručit će hrvatsko veleposlanstvo pri NATO-u.

U nastavku Vidovićevo pismo Stoltenbergu prenosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine Glavni tajniče, obraćam Vam se u ime članova Odbora za obranu Hrvatskoga sabora povodom ozbiljnog incidenta koji se dogodio u četvrtak, 10. ožujka 2022. godine, u kasnim večernjim satima u Zagrebu, glavnom gradu Republike Hrvatske i koji je ozbiljno uznemirio građane glavnog grada RH. Naime, te večeri je vojna besposadna letjelica TU 141, proizvedena u nekadašnjem SSSR-u povrijedila zračni prostor Republike Hrvatske i letjela do glavnog grada, Zagreba. Let kroz zračni prostor Republike Hrvatske je trajao oko sedam minuta. Nakon toga se vojna besposadna letjelica TU 141 srušila na užem području Zagreba i to u neposrednoj blizini studentskog doma. Tom prilikom samo sretnim slučajem nitko nije stradao. Napominjem da hrvatske službe nisu zaprimile nikakvu predostrožnu informaciju, odnosno dojavu, kojom bi bile obaviještene od partnera da se kroz zračni prostor Mađarske neidentificirana letjelica suspektne namjere kreće prema zračnom prostoru Republike Hrvatske. Pritom je važno navesti činjenicu da je vojna besposadna letjelica TU 141 u zračnom prostoru Mađarske provela oko četrdeset minuta, da se kretala brzinom od preko 500 čvorova na visini od 1300 metara, a u hrvatskom zračnom prostoru provela je sedam minuta. U ime svih članova Odbora za obranu Hrvatskoga sabora ljubazno Vas molim informaciju i detaljno pojašnjenje okolnosti koje su dovele do toga da vojna besposadna letjelica TU 141 sovjetske proizvodnje, proizvedena krajem sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, neopaženo preleti zračnim prostorom iznad tri članice NATO-a. Također Vas molim da nam pojasnite kako je moguće, u vrijeme kad su tenzije iznimno pojačane zbog agresije Ruske Federacije u Ukrajini, da je izostala bilo kakva reakcija NATO-a u odnosu na vojnu besposadnu letjelicu TU 141 koja dolijeće iz područja obuhvaćenog ratom u Ukrajini, povrjeđuje zračni prostor Rumunjske u trajanju od tri minute, zatim povrjeđuje zračni prostor Mađarske iz kojeg prelazi u zračni prostor Republike Hrvatske da bi svoj let završila na Jarunu u gradu Zagrebu, neposredno uz studentski dom "Stjepan Radić".

Dopustite mi da izrazim svoje uvjerenje kako su Službe Sjevernoatlantskog saveza opremljene najsuvremenijim alatima i instrumentima za otkrivanje i sprečavanje svih nepoželjnih kretanja i objekata koji su potencijalno usmjereni protiv bilo koje od članica. Ovom prilikom slobodan sam izraziti, u ime svih članova Odbora za obranu Hrvatskog Sabora, ozbiljnu zabrinutost zbog ovog ozbiljnog incidenta. Također želim izraziti uvjerenje da Republika Hrvatska, kao pouzdana i dosljedna članica NATO-a, s punim pravom očekuje da se kontinuirano može pouzdati u primjenu visokih standarda i procedura te stalnu budnost NATO službi.

Također, želim i ovom prilikom izraziti potpunu predanost Republike Hrvatske zapadnim demokratskim standardima i integracijama, a posebno Europskoj Uniji i NATO-u! Poštovani generalni tajniče u očekivanju Vašeg ljubaznog i pravovremenog odgovora srdačno Vas pozdravljam".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:45