DRAMA NA ADU

Vijeće ADU-a u petak će od dekana zatražiti očitovanje o otkazu profesoru Prohiću

Prohiću nije dan otkaz, već je razriješen svojih nastavničkih dužnosti, a ostalo je u domeni radno-pravnog postupka

Protest studenata Akademije dramske umjetnosti protiv Ozrena Prohića

 Vanesa Pandzic/Cropix

U petak se sastaje Vijeće Akademije dramske umjetnosti (ADU), a jedan od odgovora koji će članovi Vijeća - stručnog tijela koje odlučuje i brine o nastavnom radu na Akademiji - zatražiti od dekana Davora Švaića jest u kojoj je fazi postupak razrješenja ugovora o radu profesoru Ozrenu Prohiću.

Vijeće je još 30. listopada izglasalo nepovjerenje Prohiću, izjasnivši se kako on više ne može biti dio kolektiva ADU-a. Do takvog konsenzusa došlo je nakon objave snimke Prohićeva polusatnog vulgarnog urlanja na studenticu 2017. godine.

Ipak, pritisak Vijeća na dekana, kao i nedavni prosvjed studenata, zasad nisu rezultirali otkazom.

- U ovome trenutku mogu samo reći da profesoru Prohiću nije dan otkaz, već je razriješen svojih nastavničkih dužnosti, a ostalo je u domeni radno-pravnog postupka. Dio tih postupaka već je pokrenut, a dio će biti, kratko nam je rekao dekan Švaić.

Članovi Vijeća, međutim, od dekana očekuju da na sjednici u petak transparentno objasni gdje je zapelo i zašto postupak otkaza još nije proveden, budući da je Vijeće svoju odluku donijelo prije gotovo tri tjedna.

– Dekan se dosad konzultirao s rektorom i pravnicom Akademije, moguće i drugim pravnicima, prema tome ne vidim gdje postoje pravni problemi da se nakon ovakve povrede etičkog kodeksa kakva je zabilježena u slučaju kolege Prohića ne bi mogao uručiti otkaz, komentira Tanja Lacko, izvanredna profesorica umjetnosti na ADU.

Kako objašnjava, otkaz se daje u slučaju velikih povreda etičkog kodeksa, što ovaj slučaj sigurno jest.

– Kolega Prohić je još 2018. prekršio etički kodeks i tada je dobio usmenu opomenu. Sada, kada se čula i snimka, sasvim je jasno da je Prohić lagao etičkom povjerenstvu, što je druga povreda kodeksa. Treća, 2021. godine primljena je protiv njega prijava studentice zbog seksualnog uznemiravanja. Etičko povjerenstvo tada je donijelo mišljenje da je došlo do prekršaja, kaže prof. Lacko, uz zamjerku dekanu što je Prohića nakon svega ne samo odlučio vratiti na rad u punom radnom vremenu i bez ikakve mjere opreza, već nakon što je snimka sve razotkrila dekan nije uspio dva i pol tjedna riješiti status profesora.

- To je dekanova odgovornost. Mogao je, da je želio, već drugoga dana od objave snimke iskoristiti svoje diskreciono pravo i uručiti kolegi izvanredni otkaz, kaže Tanja Lacko, uz zaključak da ukoliko i postoje pravni problemi oni su isključivo rezultat dekanovog (ne)djelovanja.

Podsjetimo, Prohića je diskreditirala snimka s konca listopada 2017. na kojoj degradira i izruguje izvedbena rješenja ispitne probe "Rosmersholm" iz kolegija Režija V. tadašnje studentice. Na snimci se među ostalim čuje Prohića: - Meni je super da mi jeb.. mater, ali ne i glumcima (…). Hoćete razotkriti da je ovaj peder, a ova u kur..! Što hoćete razotkriti? Dajte izradite neki kur..! Super je, ljubavi, ionako ćeš opanjkavajući mene napraviti u Hrvatskoj karijeru, al‘ daj napravi predstavu.

Žaleći samoga sebe jer je "prvi put opsovao boga", Prohić na snimci nastavlja: - Jeb.. te bog! Škandalozno! Ja ću infarkt dobiti. Nisi razmaknula ove kur.., kak‘ se zovu! Jel‘ vi stvarno mislite da sam ja toliki debil? Nemojte tu studirati!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:47