PRIOPĆENJE

Vijeće Komore medicinskih sestara o Gazićevoj smjeni: ‘Želimo spriječiti obmane i širenje neistina‘

Vijeće Hrvatske komore medicinskih sestara zalaže se za zakonitost i transparentnost rada Komore, stoji u priopćenju
Ilustracija
 Niksa Stipanicev/Cropix

Nakon medijskih napisa o smjeni Marija Gazića predsjednika Hrvatske komore medicinskih sestara, priopćenjem se oglasilo i Vijeće Hrvatske komore medicinskih sestara koje potpisuje predsjednica Marina Friščić, navodeći da žele spriječiti obmane javnosti i iznošenje neistina vezane za Gazićevu smjenu.

Vijećnici Hrvatske komore medicinskih sestara saznali su za nezakonita i neetična postupanja sada već smijenjenog predsjednika Marija Gazića te su od njega zbog istih zatražili očitovanje. Vijeće nije bilo zadovoljno Gazićevim očitovanjem te mu je većinom glasova vijećnika izglasalo nepovjerenje i otkaz ugovora o radu.

Razlozi smjene i postupci koji mu se stavljaju na teret su sklapanje nepovoljnog ugovora o radu, bez odobrenja Vijeća, s bivšom predsjednicom Slavom Šepec kojoj je isplaćena otpremnina u bruto iznosu većem od pola milijuna kuna. Mario Gazić je prikrio visinu otpremnine te obmanuo vijećnike.

Mario Gazić neistinito je prikazao imovinu Komore njenoj Skupštini, odnosno delegatima Skupštine, kao i Vijeću u financijskom izvješću za 2019. i 2020. godinu. Komora posjeduje dva vozila, a ne jedan, kako je prikazano u financijskom izvješću dostupnom na internetskoj stranici Komore. Drugi službeni automobil kupljen je u rujnu 2019. godine u vrijednosti do 100.000,00 kn te isti nije prikazan u financijskim izvješćima Komore.

Vijeće komore Gaziću je stavilo na teret i neetičnost javnog istupanja gdje se predstavljao kao volonter u Kliničkoj bolnici Dubrava, što nije točno jer je to radio unutar radnog vremena za plaću koju mu je isplaćivala Komora. Na upit Vijeća je li postojao volonterski ugovor, Gazić nije dao odgovarajući odgovor, odnosno Vijeću nije dostavio ugovor o volontiranju, kao ni Odluku o imenovanju koordinatora Ministarstva zdravstva za sestrinstvo za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2.

S obzirom na to da su odnosi između Vijeća Komore i njenog dotadašnjeg predsjednika Gazića teško i trajno narušeni, te ne postoji mogućnost popravka nastale štete, nakon očitovanja Marija Gazića tijekom sjednice Vijeća Hrvatske komore medicinskih sestara održane 16. lipnja 2021. godine donosi se Odluka o razrješenju Marija Gazića kao predsjednika Hrvatske komore medicinskih sestara iz gore navedenih razloga.

Vijeće Hrvatske komore medicinskih sestara zalaže se za zakonitost i transparentnost rada Komore te je dužnost članova Vijeća podnositi prijedloge i postavljati pitanja te tražiti izvješća o radu Komore i reagirati na uočene nepravilnosti s ciljem zaštite interesa i ugleda članova Komore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 02:05