DAB+

Vijeće za elektroničke medije objavilo poziv za obavljanje djelatnosti pružanja medijske usluge digitalnog radija

Rok za slanje je 13. svibnja 2022., a sve detaljnije informacije možete pronaći na stranicama Agencije za elektroničke medije

Radijski studio; ilustracija

 Kjetil Kolbjørnsrud/Alamy/Alamy/Profimedia

OIV DAB+ Digital Radio je platforma za emitiranje digitalnog radijskog DAB+ signala koji je dostupan više od tri milijuna odnosno više od 90% stanovnika naše zemlje, a proširenjem mreže do kraja godine očekuje se porast tog broja na 96,3%.

Zašto je digitalni radio važan?

S obzirom na široku paletu usluga koje pruža, DAB+ je puno više od digitaliziranog audio programa. Slušatelji dobivaju prijam radijskog signala bez smetnji, mogućnost većeg i jednostavnijeg izbora programa čistog zvuka i dodatne usluge kao što su elektronički programski vodiči, naslovnice albuma u boji, vijesti ili prometne informacije.

S druge strane, ova OIV-ova platforma otvara dodatni prostor za nove nakladnike dok postojeći dobivaju mogućnost proizvodnje novih sadržaja. U skladu s time, novi nakladnici mogu doprijeti do slušateljstva, a postojeći povećati slušanost na širem području pokrivanja nego na FM platformi te ujedno proširiti svoj portfelj.

Ujedno, DAB+ je rješenje koje za slušanje radija troši najmanje energije odnosno ekološki i ekonomski je bolji od postojećeg analognog FM sustava odašiljanja. Zahtijeva manji broj odašiljača, a potrošnja energije ne raste s povećanjem broja slušatelja kao što je to primjerice slučaj kod streaminga. Upravo znatno manja potrošnja energije najznačajniji je doprinos očuvanju okoliša budući da se smanjenjem emisije stakleničkih plinova odnosno smanjenjem ugljičnog otiska (engl. carbon footprint) postiže održivije, tzv. „zeleno emitiranje“. Isto tako, istraživanja su pokazala kako je spektralna učinkovitost DAB+ višestruko bolja od FM-a, a postoji i značajno smanjenje neionizirajućeg EM zračenja po odašiljačkoj lokaciji.

Zašto je DAB+ radijski standard današnjice?

Uz ranije spomenute prednosti, DAB+ ne donosi dodatne troškove i ne opterećuje internetske kvote podataka, a može ga primiti velik broj krajnjih uređaja bez gubitka kvalitete.

Isto tako, u zemljama gdje je digitalni radio prisutan dulje vrijeme ponuda programa značajno se povećala. U pojedinim zemljama udio digitalne u usporedbi s analognom slušanošću već je toliko visok da planiraju potpuni prelazak na tu tehnologiju. Isto tako, s obzirom da je DAB+ europski standard možete uživati u ponudi digitalnih radio stanica i ako se nalazite u inozemstvu. Sve što morate učiniti je pokrenuti automatsku pretragu na svom digitalnom prijamniku kako biste pronašli radio postaje te zemlje.

DAB+ kao zelena tehnologija

Dugoročni cilj Europske unije, a time i Hrvatske je postati „klimatski neutralna” za manje od 30 godina. DAB+ je rješenje koje za slušanje radija troši najmanje energije jer zahtijeva manji broj odašiljača, a potrošnja energije ne raste s povećanjem broja slušatelja kao što je to slučaj kod streaminga. Upravo znatno manja potrošnja energije najznačajniji je doprinos očuvanju okoliša budući da se smanjenjem emisije stakleničkih plinova tj. smanjenjem ugljičnog otiska postiže održivije, tzv. „zeleno emitiranje“. Isto tako, istraživanja su pokazala kako postoji i značajno smanjenje neionizirajućeg EM zračenja po odašiljačkoj lokaciji.

Kako zajedno možemo približiti Hrvatsku modernoj budućnosti?

U našoj zemlji nedavno je završilo testno i započelo komercijalno emitiranje DAB+, Vijeće za elektroničke medije objavilo je poziv za iskaz interesa o dostupnosti i djelovanju digitalnog radija kao elektroničkog medija u našoj zemlji. Slanje mišljenja potpuno je neobvezujuće, ali će zainteresiranost za postojanje i obavljanje djelatnosti pružanja medijske usluge DAB+ radija pridružiti Hrvatsku većini svjetskih zemalja u kojima je prisutan i tako ju približiti modernoj budućnosti.

Rok za slanje mišljenja je do 13. svibnja 2022. godine do 12 sati, a sve detaljnije informacije možete pronaći na stranicama Agencije za elektroničke medije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:21