ODLUKA OVOG TJEDNA

Vijeće za elektroničke medije primilo šest pritužbi zbog kolumne Borisa Dežulovića

U njegovu obranu stalo je, među ostalima, Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatsko novinarsko društvo.

Boris Dežulović

 Jakov Prkic/Cropix

Vijeće za elektroničke medije (VEM) dosad je zaprimilo šest pritužbi zbog kolumne ''Je*o vas Vukovar'' Borisa Dežulovića objavljene na portalu N1, a među njima nema nijedne od političkih stranaka ili institucija.

VEM će o ovom predmetu odlučivati na jednoj od svojih sljedećih sjednica, najvjerojatnije na onoj zakazanoj za 11. studenoga, rečeno je u utorak Hini iz tog vijeća.

Vijeće za elektroničke medije neovisno je regulatorno tijelo koje, osim izdavanja i oduzimanja koncesija, izriče opomene nakladnicima u slučaju nepoštivanja odredbi Zakona o elektroničkim medijima.

Osim toga, izriče i opomene u slučaju nepoštivanja zakonskih odredaba i eventualno podnosi optužne prijedloge.

S druge strane, policija provodi izvide o prijetnjama koje je Dežulović primio, potvrdilo je u utorak Ministarstvo unutarnjih poslova.

- Policijski službenici, povodom saznanja i prijave građanina o zaprimanju poruka s prijetećim sadržajem, započeli su s provođenjem policijskih izvida koji su u tijeku - navode u MUP-u.

Dežulović je nakon objave kolumne koju su javno osudile udruge brani, ali i Ministarstvo branitelja, primio brojne prijetnje putem društvenih mreža.

Nakon tih oštrih reakcija izjavio je da, ukoliko ima žrtava Vukovara koje su uvrijeđene, nije ih uvrijedio njegov tekst, nego oni koji trguju njihovom žrtvom, a da je u tekstu pisao o trgovini groznom žrtvom Vukovara.

- Ako je itko ovdje uvrijeđen, ako su uvrijeđeni neki nevini ljudi, žrtve, obitelji, nisam ih ja uvrijedio, nego su ih uvrijedili oni koji trguju tim njihovim žrtvama, o čemu je u mom tekstu riječ - kazao je Dežulović.

U njegovu obranu stalo je, među ostalima, Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatsko novinarsko društvo, iz kojeg su poručili da je Dežulović žrtva institucionalnog linča zbog teksta u kojem problematizira zloupotrebu žrtve grada Vukovara u političke svrhe.

Upozorili su pritom da je on primio više od stotinu ozbiljnih i prijetnji smrću te su pozvali institucije da Dežulovića zaštite od svih oblika zastrašivanja, prijetnji i progona, kao i svakog drugog novinara koji potiče važne javne rasprave poput ove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:22