PROCURILA NOVA SNIMKA

Vijećnik u Kutini tvrdi da je s gradonačelnikom dogovorio zapošljavanje sina: ‘Rekao je odmah čim završi školu...‘

Kutinu posljednjih dana trese skandal s političkom trgovinom, a sad je procurila nova snimka
Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, arhivska fotografija
 Mate Piskor/Cropix

Kutinu trese skandal s političkom trgovinom i uhljebljivanjem, a o tome govori cijela Hrvatska. Direktorica tamošnje tvrtke Eko Moslavina Adrijana Cvrtila prelomila je i izišla u javnost s detaljima, piše RTL koji donosi nove informacije o ovoj korupcijskoj aferi zbog koje je šef HSLS-a Dario Hrebak raspustio županijsku organizaciju i ogranak u Kutini.

Cvrtila je morala, kaže, zapošljavati po nalogu kolege iz HSLS-a, predsjednika Gradskog vijeća Davora Kljakića, koji je bio u dogovoru s gradonačelnikom Kutine HDZ-ovim - Zlatkom Babićem.

- Kad sam rekla da im nemam što dati za raditi, on je govorio 'okreni glavu, stani na loptu, narušavaš mi koaliciju, oni moraju ostati raditi'. Nalagao mi je stvari koje su bile u suprotnosti s poslovanjem same tvrtke, rekla je Cvrtila te dodala kako je na taj način zaposlila desetak ljudi.

Svoju priču podijelila je prvo s novinarima 24sata, a RTL sada ima audio zapis u kojem potpredsjednik Gradskog vijeća Kutina, nezavisni Dražen Kinderman, priznaje kako je s HDZ-ovim gradonačelnikom dogovorio zapošljavanje sina u Eko Moslavini.

- Mi smo imali dogovor odmah čim završi školu da ćemo ga zaposliti. Ja sam mu rekao 'evo završio je školu'. I on kaže da ne zna gdje bude ga zaposlio. Ti ne znaš? Kak ti ne znaš, rek'o... Pa sva radna mjesta u cijelom gradu, gdje se god prima, ti sve informacije imaš... Kao da ja ne znam, sve informacije dolaze gradonačelniku da si prebere ak ima ljude da ih ugura, govori Kinderman Cvrtili.

Kinderman od gradonačelnika očekuje i postavljanje u nadzorne odbore jer mu je osigurao glasove u svom mjesnom odboru na lokalnim izborima, piše RTL i donosi transkript razgovora između njega i Crvtile.

- Nemam ja pojma hoće dat' ili neće. Neće dat', nema problema pa ću se ja počet bavit politikom, kaže Kinderman.

- Kak to misliš?, pita ga Cvrtila.

- Pa tako, moja ruka je slobodna, znaš kak se veli, kaže Kinderman.

- Pa dobro, ali sad recimo da te zezne, imate 11 vijećnika, tvoja ruka je 10, jedan bolestan..., komentira Cvrtila.

- I jedan je dovoljan i on nema većinu, kaže Kinderman.

Gradonačelnik se je javlja na telefon

Gradonačelnik Babić danas se novinarima RTL-a nije javljao na telefon, a za sutra je najavljena njegova konferencija za medije.

- Zapošljavanjem sina gradskog vijećnika i povećanjem plaće drugom gradskom vijećniku su se zapravo kupile ruke u vijeću oporbenih vijećnika. Isto tako u razgovoru s istim vijećnicima također mi je rečeno da je gradonačelnik obećao i da će provesti davanje dva nadzorna odbora jednom gradskom nezavisnom vijećniku, tvrdi direktorica tamošnje tvrtke Eko Moslavina Cvrtila.

Novinar je kontaktirao i gospodina Kindermana kako bi čuo njegovu stranu priče.

- Mirno spavam i ne osjećam se krivim. Nemoj se iz Zagreba igrat s menom i ostavi moj život na miru, kazao je Kinderman.

- Jel' vi to meni sad prijetite ili?, upitao ga je novinar RTL-a.

- Ne, tko vama prijeti?, odgovorio je.

- Pa da se ne igram s vama?, odvratio mu je novinar.

- Ja ću vas prijaviti za uznemiravanje slobode življenja, kazao je Kinderman novinaru RTL-a.

Direktorica Cvrtila tvrdi kako je godinama upozoravala na političku trgovinu, ali bezuspješno. Prikupila je, kaže, dokaze i podnijela kaznenu prijavu pa se u cijelu priču uključio i USKOK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:59