TUŽNA GODIŠNJICA

Vijenci i svijeće kod masovne grobnice u Lovasu

Tijekom agresije i okupacije Lovasa poginulo je i ubijeno 85 mještana, odnosno 5,5 posto hrvatskog prijeratnog stanovništva u selu
Lovas

U Lovasu na vukovarskom području u nedjelju je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen- obilježja na mjestu masovne grobnice obilježena 30. godišnjica privremene okupacije toga mjesta, iznimno stradalog u Domovinskom ratu.

Podno spomen- obilježja mjesta masovne grobnice na mjesnom groblju, iz koje je ekshumirano 68 žrtava agresije na Lovas 1991.,vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva općine Lovas te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Tijekom agresije i okupacije Lovasa poginulo je i ubijeno 85 mještana, odnosno 5,5 posto hrvatskog prijeratnog stanovništva u selu.

Pripadnici jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi Lovas su okupirali 10. listopada 1991. Odmah poslije okupacije Lovas je prisilno napustio 1341 mještanin, uništena je 261 obiteljska kuća i spaljena crkva sv. Mihovila, a u samom mjestu neposredno nakon okupacije počinjena su brojna ubojstva mještana. Posebice tragičan je bio zločin na minskom polju u koje je natjeran 51 Lovaščanin i gdje je 21 osoba poginula, a 14 ih je ranjeno.

Okružni sud u Beogradu pokrenuo je 2007. istragu protiv 14 osumnjičenih za ratni zločin protiv ukupno 69 civilnih žrtava u Lovasu za što je podignuta optužnica.

Prvostupanjskom presudom 2012. utvrđena je odgovornost za 41 stradalog civila te je za 14 optuženika dosuđena kazna u trajanju od četiri do 20 godina, ukupno 128 godina zatvora. Presuda je od strane Žalbenog suda poništena 2013. te je postupak vraćen na početak. Konačna optužnica smanjena je na 32 civilne žrtve, zbog smrti petorice optuženika i zbog nedostatka dokaza.

Prizivni sud u Beogradu na ponovljenom suđenju donio je oslobađajuću presudu za dvojicu optuženika Željka Krnjajića i Milana Devčića, a umanjio kazne drugim optuženicima dosudivši Saši Stojanoviću šest, Darku Periću i Radovanu Vlajkoviću po četiri, a Radisavu Josipoviću, Jovanu Dimitrijeviću i Zoranu Kosijeru po tri godine zatvora, što je među obiteljima žrtava i općinskim vlastima Lovasa izazvalo veliko nezadovoljstvo i ogorčenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:10