KRATKO OSVJEŽENJE

Vikend donosi novu promjenu vremena: Očekujte pljuskove i grmljavinu, na moru moguća olujna bura

U subotu nas očekuju lokalni pljuskovi, u nedjelju bura, a zatim će biti stabilnije i toplije, najavljuju prognostičari

ilustrativna fotografija

 Damjan Tadic/CROPIX

Nakon niza vrlo toplih dana, temperatura zraka na kopnu opet je osjetno porasla iznad 30 °C. No već potkraj petka stiže novo manje osvježenje u obliku pljuskova i grmljavine, lokalno moguće i jače izraženih. Glavnina će pasti u subotu u sjevernijim predjelima, a poneki pljusak može se pojaviti i u unutrašnjosti Dalmacije te u gorju. Puhat će sjeverni vjetar i dnevna temperatura malo će se sniziti. Od nedjelje će biti stabilnije, uz sve više sunčana vremena koje će pratiti i rast temperature pa će se sredinom tjedna ponovno vratiti ljetne vrućine, objavio je HRT.

Njih na Jadranu neće nedostajati i prije, a uz vrućinu na većini Jadrana nastavit će se i sušno razdoblje - samo bi u subotu na sjevernom dijelu sušu mogao malo ublažiti lokalni pljusak. Prevladavat će sunčano, uz dnevnu izmjenu sjeverozapadnog vjetra i bure, u nedjelju čak i jake s olujnim udarima.

Petak će na istoku Hrvatske proteći pretežno sunčano. Od podneva će sa zapada stizati oblaci, a u noći na subotu i pljuskovi s grmljavinom. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, popodne s jakim udarima. Danju će biti vruće uz 32 °C.

Sunčano će prevladavati i u središnjoj Hrvatskoj, barem prijepodne, jer će od sredine dana sa sjeverozapada stizati oblaci. Potkraj dana pljuskovi s grmljavinom zahvatit će najsjevernije predjele, lokalno mogu biti izraženi. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, a dnevna temperatura bit će malo niža nego u četvrtak.

Još jedan većinom sunčan dan očekuje se i na zapadu Hrvatske. No uz dnevni razvoj oblaka izolirani pljusak moguć je u Gorskom kotaru. Popodne će na sjevernom Jadranu puhati jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, a navečer pod Velebitom jačati bura. Bit će vruće uz 31 do 32 °C. U višem gorju temperatura će biti malo niža.

U Dalmaciji sunčano, a u unutrašnjosti tek ponegdje pokoji oblak. Nakon burina popodne će pojačati umjeren vjetar s mora i sjeverozapadnjak. Dnevna temperatura od 30 do 34 °C.

Na jugu Hrvatske ujutro će puhati burin, a popodne umjeren zapadni i jugozapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni vjetar. Jutro će biti toplo uz 22 do 24 °C, a danju vruće, od 31 do 34 °C, piše HRT.

U subotu nas očekuju lokalni pljuskovi, u nedjelju bura, a zatim će biti stabilnije i toplije.

Na kopnu će temperatura zraka idućih dana opet biti malo niža, jer će stići svježiji i nestabilniji zrak. Stoga će u subotu biti lokalnih pljuskova s grmljavinom, najviše u noći kad mogu biti i izraženi. Glavnina će vrlo vjerojatno pasti u sjevernim predjelima, no poneki pljusak moguć je popodne u gorju te unutrašnjosti Dalmacije. Od nedjelje sunčanije i stabilnije, a zatim i sve toplije.

- Na Jadranu će biti razmjerno stabilno i sunčano, a samo u subotu postoji mogućnost za pljusak na sjevernom dijelu. Tople, pa čak i vrlo tople noći te vruće dane olakšavat će umjeren sjeverozapadni vjetar i bura, koja će u nedjelju prolazno pojačati te ponegdje puhati s olujnim udarima - prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Za petak je izdano upozorenje za zagrebačku i karlovačku regiju zbog grmljavinskog nevremena, dok je na zapadnoj obali Istre te na Kvarneru i Kvarneriću moguća pojačana bura.

Što se tiče subote, grmljavinsko nevrijeme očekuje se u gospićkoj regiji, a u riječkoj regiji, na zapadnoj obali Istre te na Kvarneru i Kvarneriću puhat će pojačana bura.

image
DHMZ
image
DHMZ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:01