EKSPRESNA ODLUKA

Vila na Pantovčaku u vlasništvu MORH-a nakon osam godina dobila nove stanare. Ne plaćaju naknadu

Vila je prvotno postala sjedište Zaklade “Naša djeca” koju je vodila supruga tadašnjeg predsjednika Ankica Tuđman
Vila Pantovčak
 Darko Tomaš/Cropix

Država je možda spora kad treba pomoći Zagrepčanima čiji su domovi stradali u potresu, no nešto brže reagira kad su u pitanju činovnici.

Tako je Ministarstvo državne imovine 15. lipnja objavilo da Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH na privremeno korištenje dodjeljuje 639 kvadrata vile na Pantovčaku 258, nakon što im je u potresu oštećen poslovni prostor koji su koristili na Trgu hrvatskih velikana 6.

MORH vlasnik

Time je, makar privremeno, država nakon dugog niza godina napokon uspjela pronaći svrhu nekretnini koja je u formalno-pravnom vlasništvu MORH-a, a čija povijest piše jednu od najapsurdnijih priča odnosa države prema vlastitim nekretninama.

Kako je Jutarnji list već pisao, riječ je o lijepoj, iako dotrajaloj vili čija je gradnja počela 90-ih prošlog stoljeća na zemljištu u vlasništvu sada pokojne Savke Ćović koja je gradnju vile ugovorila s tvrtkom Rebaco.Ta je tvrtka odmah na početku gradnje unaprijed po modelu ključ u ruke prodala tri stana te vlasnicima zauzvrat dopustila upis založnog prava na nekretninu, no ubrzo se cijela stvar zakomplicirala.

Blizu Tuđmana

Točnije, upleo se MORH koji je procijenio da se kuća, koja je upravo trebala dobiti krov, nalazi preblizu rezidencije tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana, da će on budućim stanarima praktično biti na puškometu te je zabranila daljnju gradnju i ispod tržišne cijene nedovršenu nekretninu otkupila od investitora.

Kako su bili pojasnili Jutarnjem listu, MORH je nakon kupnje zgrade u dovršetak nekretnine uložio još sedam milijuna kuna tijekom 1996. i 1997., a zgradi je potom trebalo pronaći i neku svrhu, iako ona po svojoj arhitekturi nije bila prikladna za poslovni prostor jer je bila građena kao vila za stanovanje.

Pa ipak, najvjerojatnije zbog blizine obitelji Tuđman, vila je prvotno postala sjedište Zaklade “Naša djeca” koju je vodila supruga tadašnjeg predsjednika Ankica Tuđman, a istodobno su u njoj prostore bili koristili Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost te Odjel za odlikovanja i priznanje predsjednika.

Nakon toga Pantovčak 258 prelazi u ruke Agencije za zaštitu osobnih podataka koja će vilu koristiti u razdoblju od 2003. do 2006., a godinu poslije toga u objekt će se useliti Zavod za sigurnost informacijskih sustava koji će u objektu boraviti do 2012.
zjapila prazna Otada je vila na Pantovčaku zjapila prazna sve do 2018. kad će Ministarstvo državne imovine oglasiti prodaju, procijenivši je pritom na čak 18,2 milijuna kuna, dakle čak 3600 eura po kvadratnome metru.

Logično, na natječaj za kupnju te zgrade nije stigla niti jedna ponuda, što se zgodnim pokazalo nakon 22. ožujka kad je u potresu stradalo sjedište Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Sudeći prema odluci objavljenoj na stranicama Ministarstva imovine, vila se Središnjem državnom uredu prepušta privremeno i bez naknade, uz obvezu da je korisnik sam uredi i privede svrsi, a potom snosi i troškove režija.

Također se obvezuje da nakon povrata objekta u ruke Ministarstva državne imovine neće potraživati povrat troškova ili bilo kakve druge naknade od RH. Obnovi nekretnine na Trgu hrvatskih velikana 6, koju je dosad koristio Središnji ured, pojasnili su nam u Ministarstvu, pristupit će se nakon izrade dokumentacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:08