MINISTAR ZDRAVSTVA

Vili Beroš: Cijepljenje najučinkovitija metoda prevencije zaraznih bolesti

Po njegovim riječima, post-pandemijsko razdoblje otvorilo je dodatni prostor za jačanje i vraćanje u fokus preventivnih aktivnosti

Vili Beroš

 Goran Mehkek/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u srijedu, povodom Svjetskog tjedna imunizacije koji se ove godine obilježava na temu “Dug život svima!“, da se kroz dugu povijest i pandemije cijepljenje pokazalo kao najučinkovitija metoda prevencije zaraznih bolesti.

"Vrijednost cijepljenja se ne mjeri samo u danim dozama, već broji milijarde spašenih života. Cjepiva nam omogućuju proživljavanje važnih životnih trenutaka poput prvih koraka, pobjedničkog gola, profesionalnog priznanja, solidarnosti prema drugima", istaknuo je resorno ministar na obilježavanju Tjedna u Školi Narodnog zdravlja Andrija Štampar.

Ministarstvo zdravstva i HZJZ, uz podršku Vlade postigli su da Hrvatska bude dobar primjer besplatne dostupnosti velikog broja cjepiva građanima, od pedijatrijske dobi preko tinejdžerskih godina pa sve do duge, zdrave starosti, rekao je Beroš, a navodi se u priopćenju.

Po njegovim riječima, post-pandemijsko razdoblje otvorilo je dodatni prostor za jačanje i vraćanje u fokus preventivnih aktivnosti koje su ujedno i važan segment predstojećih reformskih mjera s pacijentom u središtu zdravstvenog sustava.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak podsjetio je da su starije osobe ili osobe s kroničnim bolestima naročito podložne tegobama prouzročenima zaraznim bolestima, 30 posto stanovništva u EU ili je starije od 60 godina ili ima zdravstveno stanje koje se povezuje s rizikom od komplikacija COVID-a 19 i drugih zaraznih bolesti. "Upravo tu ranjivu populaciju želimo i možemo zaštiti imunizacijom“, istaknuo je.

Predsjednica udruge „Jedra“ oboljelih od dišnih bolesti Sandra Karabatić naglasila je da su osobe s bolestima dišnog sustava izloženije riziku od tegoba prouzročenih bolestima koje se mogu spriječiti cijepljenjem pa je važno razgovarati sa svojim liječnikom o prevenciji i cjeloživotnoj imunizaciji.

Savjetnica ministra zdravstva Maja Cvetojević drži zabrinjavajućim podatke prema kojima čak 13 posto roditelja ne želi cijepiti djecu nijednim cjepivom, samo 20 posto roditelja cijepilo bi djecu protiv COVIDA-19, a njih 30 posto nije sigurno bi li cijepilo djecu propisanim cjepivima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. srpanj 2022 01:08