EPIDEMIJA KORONAVIRUSA

VILI BEROŠ 'Izvjesno je da će broj oboljelih rasti, ali imamo odgovor na to' ZATVARANJE ŠKOLA? 'Ako nema lokalne transmisije, škole se ne zatvaraju'

Vili Beroš
 Bruno Konjevic / CROPIX

U emisiji "U mreži prvog" Hrvatskog radija gostovao je ministar zdravstva Vili Beroš te je komentirao trenutačnu situaciju sa koronavirusom u Hrvatskoj.

- Od sinoć nemamo novih zaraženih. Svaka epidemija ima svoj početak, kulminaciju i kraju. U Kini ide prema kraju, a mi smo u Europi na početku. Ipak, dobro se držimo, a zbog naših mjera koje smo uveli. Kupili smo nešto vremena u odnosu na okolne zemlje. Promišljamo o funkcioniranju zdravstvenog sustava na optimalan način. Učimo na greškama kineskih i talijanskih zdravstvenih vlasti. Pokazalo se do sada da je preopterećenost zdravstvenog sustava najveći uzrok širenja epidemije. Pokušavamo naći optimalne odgovore. Epidemiološka situacija u RH je adekvatna, raste broj oboljelih. No, to su oboljeli koji su došli izvana, ali nema slobodne cirkulacije. Kada i ako se to dogodi, onda ćemo reagirati, kaže ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar Beroš kaže da se situacija komplicira, ali to je očekivano.

- Svaka epidemija ima svoj tijek. Treba reći da preko 80% oboljelih ima slabu kliničku sliku. Treba pučanstvu reći da ima onih koji niti ne znaju da su oboljeli. Treba smanjiti na neki način paniku među pučanstvom. Izvjesno je da će sljedeći dan porasti, ali je bitno da odolijevamo lokalnoj transmisiji jer će onda još više biti oboljelih. Ali imamo i na to odgovor, imamo krevete, respiratore i liječnike.

Komentirao je i slučaj dolaska zaraženog roditelja s djetetom u bolnicu Klaićevu.

- Nije mi jasno da netko može ugroziti vlastito zdravlje, zdravlje svoje djece i drugih građana. Očito ima izuzetaka koji se ponašaju neodgovorno te mislim da će represivni aparat morati odraditi svoje. To je apsolutno neprikladno ponašanje, dodaje.

- Da je zatvaranje škola čarobni štapić, one bi bile zatvorene. Specifična je stvar s djecom. Ona uglavnom ne obolijevaju, ali mogu biti transmiteri. Stav je većine europskih zemalja da se, ako nema lokalne transmisije, škole ne zatvaraju. Kada se detektira prvi slučaj transmisije među pučanstvo, poduzet ćemo nove mjere, a to je i zatvaranje škola, ističe Beroš.

Odgovorio je i na pitanje kada bi djeca mogla ponovno krenuti na nastavu u školske klupe.

- To bi moglo biti kada padne broj novooboljelih, kada epidemiološka situacija bude mirnija. Vidimo da se sada to događa u Kini, ako ćemo vući vremenske relacije, onda možemo to zamisliti u RH. Otprilike četiri mjeseca, odnosno nešto manje.

O zatvaranju škola u Primorsko-goranskoj županiji.

- Analizirali smo broj talijanskih građana koji su tamo, ali taj broj nije kao u Istarskoj županiji. Ta se odluka o nezatvaranju škola, a koja je donesena, može izmijeniti tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2023 21:50