MINISTAR ZDRAVSTVA

Vili Beroš nakon sastanka s liječnicima: ‘Ako ne dobiju rokove, vjerojatno će reći da slijedi štrajk‘

"Ministar je rekao da ne može ubrzati međuresornu suradnje zbog čega smo tražili uključivanje premijera", rekla je Renata Čulinović Čaić

Vili Beroš

 Niksa Stipanicev/Cropix

Nakon još jednog sastanka krovnih liječničkih udruga s ministrom zdravstva, Vilijem Berošem, liječnici ne odustaju od priprema za štrajk, a ministar se obvezao da će za dva dana dati rokove za ispunjenje zahtjeva.

- Odazvali smo se sastanku s ministrom, ali nismo dobili odgovore na dva ključna pitanja, a to su rokovi za Uredbu o koeficijentima i Zakon o radnopravnom statusu i koeficijentima. Uredba je trebala biti donesena još do 31. prosinca prošle godine. Sada inzistiramo da se to dogodi do ljetnog raspuštanja Sabora - kaže Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata. Navodi i da je ministar Beroš cijelo vrijeme odbijao govoriti o konkretnim datumima i rokovima, ali da je pred kraj sastanka kazao da će se konzultirati i da će im dati odgovor za nekoliko dana.

- Nadalje, nismo dobili odgovor kada će nas primiti premijer Andrej Plenković, što smo prošlog tjedna zatražili pismenim putem - navodi Čulinović- Čaić.

Ministar Beroš pak govori da je razgovor bio konstruktivan, da su razgovarali o svim temama te da je cilj svima isti, očuvanje i jačanje javnog zdravstva.

- Svi skupa imamo jasno viđenje o tome kako unaprijediti hrvatski zdravstveni sustav, a o zahtjevima liječnika i eventualnim novim rokovima izjasnit ću se nakon konzultacija. Udruge inzistiraju na rokovima. Sami smo se obavezali na neke od njih, no donošenje zakona u ovakvim vremenima zahtjevno je pa je teško govoriti o rokovima - kaže Beroš i dodaje da će nakon dodatnih konzultacija razmisliti hoću li ući u proces obećavanja rokova.

- Imaju, kazao je ministar, jasno viđenje unaprjeđenja sustava i tu nema puno razilaženja, ali na rokovima su se poskliznuli.

Iz liječničkog sindikata ne odustaju od pripreme štrajka. Kako kažu, imaju zahtjeve za koje se planiraju boriti.

- Postoje zakonske procedure, odluka o štrajku je na skupštini, tako da krećemo s pripremom, jer je riječ o osjetljivoj stvari koju treba dobro pripremiti kako ne bi bilo kakvih pogrešaka - kaže Čulinović Čaić.

Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore (HLK), kaže i da su razgovarali o tome kako ojačati primarnu zdravstvenu zaštitu, o specijalizantima i o njihovim ugovorima.

- Jako puno tema je na stolu i nadamo se rješavanju svih problema - kaže Krolo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:11