MINISTAR UOČI VLADE

Vili Beroš o opterećenosti zdravstvenog sustava: ‘Situacija je i dalje stabilna‘

Trenutno je zbog koronavirusa hospitalizirano 320 osoba, danas su 22 osobe otpuštene, a 42 primljene u bolnice
Vili Beroš
 Goran Mehkek/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak da je u proteklih tjedan dana zabilježen porast broja hospitaliziranih osoba u odnosu na broj aktivnih slučajeva koronavirusa za jedan posto, no situacija u zdravstvenom sustavu je i dalje stabilna.

"U proteklih tjedan dana zabilježen je porast hospitaliziranih u odnosu na broj aktivnih slučajeva za jedan posto, međutim, s obzirom na odnos zaprimljenih i otpuštenih te broj osoba na respiratoru, koji ukazuje na razinu opterećenosti zdravstvenog sustava, mogu konstatirati da je situacija u tom smislu i dalje stabilna", rekao je Beroš na sjednici Vlade.

Beroš je ponovio da je u zadnja 24 sata zabilježen 291 novooboljeli, a broj aktivnih slučajeva danas je 2567. Dosad je 12.917 osoba bilo zaraženo Covidom-19, a testirano je ukupno 205.256 osoba, od toga 4118 u posljednja 24 sata.

U proteklih tjedan dana pozitivno je bilo 108 zdravstvenih djelatnika, a u samoizolaciji je njih 631.

Uoči sjednice Vlade iznio je podatak kako je trenutno hospitalizirano 320 osoba, danas su 22 osobe otpuštene, a 42 primljene u bolnice. Također, 27 osoba je na respiratoru, pet više nego jučer - po jedan u Dubrovniku, Zadru, Puli i dvoje u KB-u Dubrava.

U KBC-u Split dodatni kapaciteti za prijem bolesnika

Beroš je rekao kako su zbog epidemiološke situacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji u KBC-u Split osigurani dodatni kapaciteti za prijem bolesnika, a istodobno je osigurana redovita skrb za ostale pacijente.

"Od početka epidemije Ministarstvo je redovito ukazivalo na obavezu bolnica da kontinuirano zbrinjavaju i onkološke pacijente te druge prioritetne pacijente", naglasio je.

Izvijestio je da je u zagrebačkoj Dječjoj bolnici zbog zaraze jednog djelatnika djelomično reduciran rad u operacijskom bloku pa se trenutno obavljaju samo hitne operacije. Početak rada u punom opsegu očekuje se u ponedjeljak.

Zbog porasta novooboljelih poduzete su dodatne aktivnosti za zbrinjavanje specifičnih skupina bolesnika, a to su pozitivne osobe koje su na kroničnoj hemodijalizi.

HZJZ je objavio dodatna pojašnjenja o organizaciju odmora i prehrane u školama te postupak prijave djelatnika u slučaju izostanka s radnih mjeseci zbog koronavirusa.

Beroš je naglasio važnost nošenja maski u školama i zamolio roditelje da vode brigu o pravilnom nošenju i održavanju higijene zaštitnih maski svojih školaraca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:54