RAT ZA TRUPCE

VINKOVAČKA SPAČVA SUMNJA NA KARTEL Članovi udruženja omogućili su vlastitim tvrtkama i do 50 posto više drvne sirovine

Proizvodni pogon drvne industrije Spačva
 Vlado Kos / CROPIX

Poznata domaća drvoprerađivačka tvrtka Spačva iz Vinkovaca, nezadovoljna s ovogodišnjom raspodjelom drvne sirovine od strane Hrvatskih šuma, optužuje nadležna udruženja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) za kartelski dogovor i najavljuje da će iskoristiti sva pravna sredstva kako bi osporila zakonitost potpisanog pisma razumijevanja kojim se definira raspodjela trupaca, pa i mogućnost podnošenja kaznene prijave.

Spačva je, naime, u ovogodišnjoj raspodjeli Hrvatskih šuma dobila 10 posto manje drvne sirovine nego prošle godine, a na gubitku od čak 24 posto je i cijela drvna industrija u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pa su tako male pilane, stolarije i obrti na istoku Hrvatske dobili čak 55 posto manje sirovine. Zbog toga, kažu u Spačvi, neće moći realizirati planirane investicije, niti zaposliti 200 ljudi koje su planirali, a pitanje je i hoće li morati otpuštati nekoga od trenutno zaposlenih 850 radnika.

Nezadovoljstvo

I dok je s jedne strane Spačva dobila 10 posto manje sirovine, tri tvrtke čiji su vlasnici ujedno i predsjednici tri udruženja pri HGK koja su sudjelovala u definiranju pisma razumijevanja, dobili su i do 50 posto više sirovine nego prošle godine. Tako je tvrtka Pan Parket iz Orahovice, čiji je vlasnik Daniel Smiljanić, predsjednik krovnog Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri HGK, dobila 50 posto više sirovine, MMM Vukelić iz Novske, vlasnika Marijana Vukelića koji je predsjednik Grupacije proizvođača furnira, dobila je 45 posto više sirovine nego lani, a Galeković grupa, vlasnika Mladena Galekovića, koji je ujedno i predsjednik Grupacije drvo u graditeljstvu, 32 posto više sirovine. Neke druge tvrtke, poput Eldas drva, Ciprijanovića i Spin Valisa, dobili su rabat od 25 posto na namještaj.

- Spačva je izrazito nezadovoljna ovom raspodjelom. Iako bi sve članice HGK trebale biti ravnopravne, Udruženje drvno-prerađivačke industrije pri HGK nanijelo je tešku štetu Spačvi tako što joj je onemogućilo pristup tržištu sirovine pod ravnopravnim uvjetima. Pismo razumijevanja bi moglo biti zabranjeni, kartelski dogovor čije je oblikovanje omogućio HGK, dok su Hrvatske šume omogućile njegovu realizaciju. Postignut je dogovor na štetu onih koji ulažu, zapošljavaju i razvijaju lokalnu zajednicu, posebno ruralne dijelove - kaže za Jutarnji Josip Faletar, predsjednik Uprave Spačve te najavljuje da će iskoristiti sva pravna sredstva za osporavanje ovakvog dogovora.

Jedno od tih sredstava je i prijava Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), jer u Spačvi smatraju da je riječ o “usklađenom djelovanju više neovisnih poduzetnika okupljenih u Udruženju radi ostvarivanja koristi isključivo za 35 članova koji su glasali za pismo razumijevanja, a na štetu onih koji su glasali protiv i koji su bili u manjini”.

- Poslali smo pismo upozorenja HGK i Hrvatskim šumama, ali nisu reagirali, pa nam ne preostaje ništa drugo nego podizanje kaznene prijave - kažu u Spačvi.

AZTN je, napominju u Spačvi, i ranije kažnjavao HGK i sudionike kartelskog dogovora, pa očekuju i ovaj put reakciju.

U HGK pak u potpunosti odbacuju ove navode Spačve i tvrde “nikome se nije pogodovalo”.

- Pravila na temelju kojih su ugovarane količine trupaca u potpunosti su transparentna. U svim fazama izrade pisma razumijevanja sudjelovale su sve tvrtke iz drvnoprerađivačke industriju koje su imale zadatak i priliku potpuno autonomno, međusobno dogovoriti model koji im najviše odgovara. Dokument je prihvaćen većinom od preko 90 posto glasova, a protiv su glasale samo dvije članice, od kojih je jedna Spačva - kažu u HGK.

Pojašnjavaju kako model osigurava dostupnost trupaca svim proizvođačima, pa i onim malima, a upravo oni zapošljavaju 98 posto svih ukupno direktno zaposlenih u drvnoj industriji.

Procedura

- Pravila temeljem kojih se ugovaraju količine trupaca su fakture kojima se dokazuje količina i cijena proizvoda koje je pojedina tvrtka proizvela. Nadalje, apsolutnu prednost imaju proizvođači namještaja, uz količinu imaju i manju cijenu za 25 posto. Vrlo bitan kriterij je i broj zaposlenih. Dok je prethodni model imao za cilj stvoriti nekoliko velikih tvrtki, ovaj model osigurava dostupnost trupaca svim proizvođačima - kažu u HGK, te dodaju kako prijedlog Spačve o poništavanju odluka smatraju neprihvatljivim, jer bi to izazvalo enormne štete brojnim drvno-prerađivačkim tvrtkama.

- U slučaju nezadovoljstva donesenim dokumentom postoji mogućnost upućivanja inicijative za izmjenom teksta pisma razumijevanja kroz redovnu proceduru, u okviru Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK - poručuju.

U Hrvatskim šumama i Ministarstvu poljoprivrede pak napominju kako je po prvi put postignut dogovor na razni industrija o raspodjeli trupaca, i to je model koji će se primjenjivati narednih 10 godina.

- Na početku svog mandata ministar Tolušić pozvao je sektor neka sam izradi novi model raspodjele sirovine i tako riješi nezadovoljstvo nagomilano u prethodnom razdoblju. Nakon višemjesečnih razgovora unutar sektora, Udruženje drvno-prerađivačke industrije 15. prosinca 2017. potpisalo je s Hrvatskim šumama pismo razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca za razdoblje do 2027. Dokument je temeljen na vrlo transparentnim kriterijima raspodjele, što najbolje svjedoči podatak da ga je prihvatilo 90 posto članica Udruženja - kažu u Hrvatskim šumama.

Strategija

Svjesni su, dodaju, kako će u situaciji gdje potražnja toliko nadmašuje ponudu, biti i nezadovoljnih, ali da ne vide razloga za toliko nezadovoljstvo Spačve jer i dalje su količine koje tvrtka dobiva velike.

- Da je situacija proteklih godina bila za sve zadovoljavajuća, vjerojatno se ni ne bi bilo pregovaralo o novom pismu razumijevanja i novom modelu. Naime, u Hrvatskoj već godinama potražnja višestruko nadmašuje moguću ponudu drvne sirovine - kažu. Napominju kako se sve radilo na temelju strateškog opredjeljenja da se potiče visoka finalizacija proizvodnje i zapošljavanje na ruralnom prostoru, ali i konsenzusa većine članica udruženja pri HGK, a dogovoreno je i da male pilane dobiju 20 posto više sirovine u odnosu na protekle godine, dok će pravo na rabat u visini 25 posto imati samo proizvođači namještaja.

- Valja podsjetiti da se sektor unatoč golemoj potražnji za sirovinom, dogovorio i rezervirao 20.000 prostornih metara hrasta lužnjaka za potencijalnog investitora uz uvjet da pokrene proizvodnju namještaja u Vukovaru. Bitan uvjet iz pisma razumijevanja je i da će kupci količinu trupaca morati pravdati fakturama izdanim u realnom vremenu. To je na tragu dugoročnog cilja da se proizvodi asortiman visoke dodane vrijednosti koji traži i veći broj radnih mjesta - dodaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:23