OPORBA PROTIV

Vinkovci se zadužuju za 38 milijuna kuna, nastavljaju graditi jednu od najmodernijih knjižnica u Hrvatskoj

Po mišljenju oporbe u Vinkovcima, nisu vremena za nove kredite, nego za rad na otvaranju novih radnih mjesta
Ivan Bosančić
 Emica Elvedji/Cropix

Gradsko vijeće Vinkovaca donijelo je u utorak na sjednici odluku o zaduživanju za 38 milijuna kuna za daljnju gradnju nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice koja je počela prošle godine.

Objašnjavajući prijedlog odluke o zaduživanju u Hrvatskoj poštanskoj banci, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić je rekao kako je trenutačno cijena novca na tržištu najniža i šteta bi bilo propustiti trenutak do njega ne doći uz najnižu kamatu.

"Zadužujemo se za 1,25 posto i taj novac ćemo moći koristiti za izgradnju knjižnice, a kredit će osloboditi i usmjeriti dio proračuna u druge projekte. Pred nama su prijave za Nacionalni plan oporavka i otpornosti, gdje moramo imati osigurana dodatna sredstva unutar proračuna kako bismo povukli novac, a imamo pripremljeno projekata u vrijednosti većoj od 200 milijuna kuna”, rekao je Bosančić.

Gradska pročelnica za financije Sanja Lozić podsjetila je kako je u dosadašnje radove na knjižnici uloženo oko deset milijuna kuna, od kojih je devet milijuna bilo iz Ministarstva kulture, a milijun kuna osigurao je Grad Vinkovci.

„S obzirom na to da u ovom trenutku još nemamo novih ugovora o sufinanciranju toga projekta, Grad se potencijalno zadužuje za 38 milijuna kuna kroz tri godine - 2021., 2022. i 2023., kada bi projekt u veljači trebao biti završen. Ako se u međuvremenu dogodi realizacija i potpisivanje naknadnih ugovora o financiranju projekta, dakako da se neće povući 38 milijuna kuna, nego umanjeno za dodatni dio sufinanciranja”, rekla je pročelnica Lozić.

Oporba nije poduprla stajalište većine u Gradskom vijeću o potrebi zaduživanja.

„Zaduživanje za projekt knjižnice, koji već godinu dana naglašavam promašenim i nepotrebnim, neprihvatljivo je. Prije nekih mjesec dana gradonačelnik je već zadužio Grad za nekih 35 milijuna kuna, što znači da će sada zaduženje Grada biti 10 milijuna eura. To je neprihvatljivo”, rekao je jedan od nezadovoljnih, vijećnik Živog zida Goran Kajkić.

Po njegovu mišljenju, nisu vremena za nove kredite, nego za rad na otvaranju novih radnih mjesta.

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci spaljena je potpuno u Domovinskom ratu, a trenutačno je u neodgovarajućem prostoru u Gundulićevoj ulici. Gradnja nove zgrade knjižnice na mjestu stare počela je prošle godine. Novo zdanje, za razliku od sadašnjih 650 metara četvornih, imat će površinu od 4482 metra četvorna i bit će među najmodernijim knjižnicama u Republici Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:41