BIVŠI SAVJETNIK

Vinogradska doktoru iz Kolindina tima plaća da im pregledava liječnike; Madžar: ‘To mi je tek 0,25% prihoda‘

Na naše pitanje koliko su mu u dobivanju ovih poslova pomogle njegove političke veze, Madžar kaže da su mu te veze dosad samo odmogle

Tomislav Madžar, Kolinda Grabar Kitarović

 Tom Dubravec/CROPIX

Za sve profesije s posebnim uvjetima rada propisani su obvezni pregledi iz medicine rada, a dio zaposlenih u sklopu KBC-a Sestre milosrdnice posljednje tri godine ove usluge obavlja u ustanovi bivšeg savjetnika bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Riječ je o ustanovi Vaš pregled, osnivača Tomislava Madžara, člana HDZ-a i liječnika koji je, barem donedavno, umjesto po liječničkim, bio poznatiji po političkim aktivnostima.

Prema podacima koje je pronašao Jutarnji list, KBC Sestre milosrdnice platio je u periodu od 2019. do sredine ove godine ustanovi u Madžarovu vlasništvu ukupno 251.748 kuna za preglede koji su, pojasnili su nam, podrazumijevali preglede radnika izloženih biološkim štetnostima i ostalim nespomenutim kemijskim tvarima, potom preglede radnika koji rade na računalu, onih koji su izloženi ionizirajućem zračenju te radnika izloženih naporima.

Trošak refundira HZZO

Kako su nam pojasnili iz ovog javnog sustava, KBC Sestre milosrdnice nema djelatnost medicine rada, zbog čega za potrebe ovih pregleda ima sklopljene ugovore s tri pružatelja usluga - Domom zdravlja Zagreb Centar, Opus medicusom i Ustanovom za zdravstvenu skrb Vaš pregled.

Tim su pregledima u posljednje tri godine pristupile brojne medicinske sestre, inženjeri radiologije, pomoćni radnici, administratori te najmanje 70 djelatnika, a čini se da će ova usluga najskuplje biti plaćena u tekućoj godini, u kojoj je KBC dosad Madžaru već isplatio 79.978 kuna.

Prije toga, 2019. godine, za usluge je plaćeno 13.635 kuna, sljedeće godine 71.757 kuna, a 2020. iznos je bio 86.414 kuna.

Sam Madžar za Jutarnji je potvrdio da je KBC Sestre milosrdnice jedan od 400 subjekata koje ustanova Vaš pregled pokriva te da trošak ovog pregleda bolnici poslije refundira HZZO.

- Riječ je o obaveznim pregledima za sve one osobe koje imaju posebne uvjete rada. U sklopu tog pregleda obavljamo deset vrsta pretraga, kao što su spirometrija, analiza krvi i urina, EKG i slične, a HZZO za sedam stavaka refundira između 200 i 300 kuna po osobi - rekao nam je Madžar i dodao da je njegova ustanova na popisu ugovorenih ustanova HZZO-a za navedenu djelatnost te da je tržišna cijena ove usluge pet do deset puta skuplja.

- U pitanju je iznos koji predstavlja 0,25 posto naših godišnjih prihoda. Pritom želim naglasiti da naša ustanova radi u 1200 četvornih metara privatnog prostora te da stalno zapošljavamo 50-ak djelatnika - pojasnio nam je.

Na naše pitanje koliko su mu u dobivanju ovih poslova pomogle njegove političke veze, Madžar kaže da su mu te veze dosad samo odmogle te da mu je posao, zapravo, krenuo u trenutku kad je otišao iz politike.

- Dok sam bio politički aktivan, išlo mi je pet puta lošije nego sada. Osim toga, bio sam savjetnik volonter, što znači da nisam uzimao naknadu ni za honorar, a iako sam imao pravo na mnoge benefite, kao što su, recimo, službeni vozač i ostalo, ništa od toga nisam koristio. Računam da sam državi time, zapravo, prepustio nekoliko milijuna kuna - rekao nam je u kratkom telefonskom razgovoru.

Ravnatelj poliklinike

Tijekom angažmana za bivšu predsjednicu Grabar-Kitarović Madžar je obnašao funkciju posebnog savjetnika za zdravstvo i sport te ga se često moglo vidjeti u njezinu društvu.

Između ostaloga, upravo na njezin nagovor Madžar je 2017. godine u bolnici posjetio tadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je tamo završio zbog plućne embolije, a predsjedničin savjetnik tom mu je prigodom uime predsjednice darovao plišanog medvjeda, nakon čega su se fotografirali i fotografiju objavili na društvenim mrežama.

Iz 2020. godine pamti ga se, pak, iz incidenta kad je, nakon sučeljavanja kandidata za predsjednika, u prostorima HRT-a napao Zorana Milanovića, vičući mu "Sram vas bilo".

Madžar je inače sveučilišni magistar medicine rada i sporta te je ravnatelj poliklinike Vaš pregled. Završio je specijalistički poslijediplomski studij Menadžment u zdravstvu pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i doktorirao na temi "Psihološki pretkazatelji sportskih ozljeda u profesionalnih nogometaša i rukometaša".

Kad je, pak, u pitanju njegov privatni život, u vezi je s dizajnericom Aleksandrom Dojčinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:49