MISTERIOZNI SLUČAJ

VIROVITICA U ŠOKU Nakon smrti pročelnika Palma otvorila se Pandorina kutija: Kako je čak 17 milijuna kuna nestalo iz gradske blagajne?

Gradonačelnik Ivica Kirni odmah je po saznanju slučaj prijavio PU virovitičko-podravskoj te Siniši Palmu oduzeo sve ovlasti pristupa gradskim računima
Ivica Kirin (gore desno), Siniša Palm (desno, u krugu)
 Robert Fajt / CROPIX, Željko Puhovski / CROPIX, Informativni centar Virovitica

Siniša Palm (37) bio je samozatajan čovjek, to kažu oni koji ga znaju kao gradskog pročelnika Grada Virovitice zaduženog za financije, oni koji su s njim odrasli u Ulici Danijela Mirka Bogdanića, kao i oni koji su s njime odlazili na nogometne haklove i dijelili teniske termine. Nije bio oženjen, živio je s majkom u neupadljivoj niskoj prizemnici, vozio je Daewoo Lanos iz 1997. godine koji je naslijedio od pokojnog oca.

U Gradu ga je zaposlio gradonačelnik Ivica Kirin kao vježbenika prije 12 godina, onda je, što zahvaljujući svojem radu a što simpatijama koje je prema njemu imao gradonačelnik, napredovao sve do mjesta stručnog suradnika za riznicu Službe za financije Grada, paralelno je dvije godine bio direktor gradskog poduzeća “Informativni centar Virovitica”, da bi u studenom 2017. godine postao pročelnik za gradske financije. U međuvremenu se učlanio u HDZ. Bio je najvažniji čovjek najmoćnijeg Virovitičana, vječnoga gradonačelnika Ivice Kirina.

Šefova sjena

Ipak, na svoju ruku mogao je raditi mnogo manje nego su mu to formalne ovlasti omogućavale, jer je iznad njega vječito stajala sjena autoritarnog šefa. I ne samo to, Ivičina supruga Sanja radila je u istom odjelu te vodila resor gospodarstva, pa se može reći da je bio pod dvostrukim povećalom.

A onda šok! Njegov ga je dugogodišnji šef bez zadrške prvo u petak prijavio policiji da je iz gradskog proračuna ukrao milijune, a onda pred sugrađanima u ponedjeljak “prokazao” kao “kockara koji nije vidio drugi izlaz iz svojih problema niti je za njih zatražio pomoć”, utvrdivši odmah i njegove motive. Virovitica je daleko od grada koji nema svojih problema, no nestanak milijuna premetnuo se u najvažniju temu, svakako i zbog mnogih nelogičnosti kontroverznog slučaja. Građani postavljaju stotine pitanja, a jedini koji zna odgovore na sve je samo jedan - gradonačelnik Ivica Kirin. Čini se čak i da im je odgovore dao unaprijed.

Virovitica, 060619.
Jos uvijek se istrazuju okolnosti tragicne smrti gradskog procelnika Sinise Palme sa kojim se povezuje 17 milijuna kuna iz gradskog proracuna.
Na fotografiji: Zgrada gradske uprave - gradska blagajna
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX
Nestanak silnih milijuna premetnuo se u najvažniju temu u gradu, svakako i zbog mnogih nelogičnosti kontroverznog slučaja

On krađu i pronevjeru naziva nevjerojatnom, navodi da je “odmah po saznanju slučaj prijavio PU virovitičko-podravskoj te donio odluku da se odgovorna osoba udalji iz službe, oduzevši mu ovlasti pristupa računima”. Prema Kirinovim riječima, Siniša je u petak uredno došao na posao, gradonačelnik ga je suočio s optužbama za pronevjeru, “nekoliko sati kasnije Siniša odlazi s posla i nikome se ne javlja, a u međuvremenu je otkrio da je bio ovisnik o kockanju, zbog čega ima razloga vjerovati da je pronevjereni novac iz gradskog proračuna iskorišten upravo u tu svrhu”. Navodi da su prave žrtve ove situacije Grad i Virovitičani kojima se opravdava jer “način na koji je stvorena šteta bio je nama skriven, a metode je bilo nemoguće otkriti redovnom analizom poslovanja i redovnim financijskim kontrolama koje Grad provodi u svom poslovanju te dao obećanje da će učiniti sve kako bi se pronevjereni novac vratio u proračun”.

Primopredaja

Svota službeno nije poznata, mediji barataju iznosom od čak 17 milijuna kuna. Nitko ne zna ni u kojem je točno periodu ukraden, ali Kirin zna metodu kojom je kazneno djelo počinjeno. Ona je očito bila vrlo napredna, jer je nije uočila državna revizija koja je češljala proračun za prošlu godinu i dala mu bezuvjetnu ocjenu.

No, Palmu gradska blagajna nije bila jedina kojom je upravljao. Posljednje dvije godine bio je predsjednik Košarkaškog kluba Virovitica, a prije toga tajnik i blagajnik. Aktualni tajnik Nenad Vajagić nije mogao pričati o radu Siniše Palma jer je o tome upravo dao iskaz na policiji, ali nam je rekao da nikad nisu imali financijskih dubioza, kao i da nikad nisu imali pronevjere, pa tako nikoga nisu prijavljivali policiji. Štoviše, navodi da posluju izvrsno. Robert Cenger, koji je direktorsko mjesto u ICV-u preuzeo od Palma, kaže da su knjige bile uredne, kako prilikom primopredaje dužnosti, a tako i sada, kada su ih opet pročešljali nakon aktualne situacije. Zašto Siniša Palm nije krao u klubu i poduzeću gdje je imao sve ovlasti, a jest u Gradu gdje je imao brojne suradnike, a iznad sebe strogog šefa?

Povjerenje

Nezavisnom vijećniku Mosta Darku Leškoviću je jako sumnjivo sve ovo čemu svjedoči.

- Kirin je Sinišu zadužio da mu vodi kompletne financije i gospodarstvo Grada, dakle, on ima njegovo apsolutno povjerenje.Svi Kirinovi najbliži suradnici su odrješiti i samodostatni, rekao bih i pomalo bahati. Siniša se ne uklapa u taj profil po svojem ponašanju. Je li Kirin u njemu prepoznao čovjeka s kojim može manipulirati, koji će poštivati svaku njegovu zapovijed i potpisivati sve što mu stavi na stol bez puno propitivanja? Pratio je njegov rad godinama, znao ga je u dušu, imao je o njemu jako puno informacija i mogao ga je vrlo dobro procijeniti. Zato mi se čini najlogičnijim da je bilo tako - kaže nam vijećnik Lešković, kojemu je čudno što ga je gradonačelnik proglasio kockarom koji je pronevjerio milijune.

Virovitica, 060619.
Jos uvijek se istrazuju okolnosti tragicne smrti gradskog procelnika Sinise Palme sa kojim se povezuje 17 milijuna kuna iz gradskog proracuna.
Na fotografiji: Darko Leskovic gradski vjecnik Mosta.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX
Nezavisni vijećnik Mosta Darko Lešković smatra da je cijeli slučaj nestanka i smrti Siniše Palma dosta sumnjiv

Kasne plaće

Županijski vijećnik SDP-a Mate Vukušić kaže da su “Kirinove izjave u njegovom duhu, specifične kakav je i on sam” te priželjkuje da policija što prije odradi svoj posao i dade objašnjenje građanima koji očekuju odgovore, jer mu “ukradeni iznos kojim se barata u javnosti djeluje nestvarno”.

Virovitica, 060619.
Jos uvijek se istrazuju okolnosti tragicne smrti gradskog procelnika Sinise Palme sa kojim se povezuje 17 milijuna kuna iz gradskog proracuna.
Na fotografiji: Predsjednik zupanijske organizacije SDP-a Mate Vukusic.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX
Vijećnik SDP-a Mate Vukušić želi da policija što prije odradi svoj posao jer mu ukradeni iznos djeluje nestvarno

Sanjin Mandić dugogodišnji je Sinišin prijatelj, čovjek u čijem je društvu proveo dobar dio svojeg slobodnog vremena. Osim na nogometnim terenima, vrijeme su provodili na piću u kafićima, ali i u kladionicama.

- Kladio se, ali ni manje ni više nego svatko od nas u društvu. On je imao malo bolja primanja, pa bi, dok bismo mi uplaćivali po 10 ili 20 kuna, on uplatio 50, možda dvaput tjedno. Radilo se o zanimaciji, pratimo sport, komentiramo ga, pa se ponekad kladimo. U Virovitici nema kasina, a do Zagreba nije išao, jer svojim automobilom ne bi mogao doći - kaže nam Mandić.

Iz nekoliko izvora smo doznali da je ukradeni novac “poljuljao” gradske financije toliko da korisnicima, poput teta u vrtiću, nastavnicima u školama i kazališnim djelatnicima kasne plaće, no ipak ne toliko da bi mu prijetila blokada, o čemu se također pričalo u četvrtak u Virovitici.

Bjelovarsko tužiteljstvo: Nije se radila obdukcija jer nije bilo sumnje u kazneno djelo

Bjelovarskom Županijskom državnom odvjetništvu uputili smo upit zašto nije zatražena obdukcija nakon što je pronađeno tijelo Siniše Palma.

“O pronalasku mrtvog tijela muške osobe PU virovitičko-podravske PP Virovitica izvijestila je dežurnog državnog odvjetnika Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru, koji je naložio policijskom istražitelju provođenje očevida, a sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku. Kako nakon provedenog očevida i pregleda od strane mrtvozornika nije utvrđeno postojanje osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela, nije naloženo provođenje obdukcije. O navedenom događaju PU virovitičko-podravska provest će izvide kako bi se utvrdile sve okolnosti, o čemu će izvješće biti dostavljeno ovom Državnom odvjetništvu”, odgovorila je na naš upit Sandra Knok-Čanić, glasnogovornica bjelovarskoga Državnog odvjetništva.

Tužiteljstvo nas je također izvijestilo da do danas nije primilo kaznenu prijavu koju je protiv Palma podnio gradonačelnik Virovitice, a iz priopćenja proizlazi da je podnesena PU virovitičko-podravskoj. (Dušan Miljuš)

Oporbeni gradski vijećnik: "Palm je bio Kirinov osobni izbor"

"Siniša Palm bio je osobni izbor gradonačelnika Ivice Kirina koji ga je prije tri godine postavio za direktora Informativnog centra Virovitica. Kasnije se doznalo da je istovremeno dok je obnašao tu dužnost bio zaposlenik i gradske uprave. Kao što je po Kirinovoj želji imenovan direktorom Informativnog centra, tako je i postao pročelnik za financije umjesto Vesne Grbac, koja je bila smijenjena s tog mjesta. Ubrzo nakon toga dolazi do objedinjavanja odjela za financije i gospodarstvo i Palm postaje pročelnik. Ja sam kao vijećnik Hrvatske stranke pravne države još prošle godine na sjednici gradskog vijeća problematizirao to jer sam smatrao da je u funkciji jednog čovjeka koncentrirana velika moć", priča Siniša Prpić, virovitički oporbeni gradski vijećnik.

Osobno i on, kao i mnogi drugi Virovitičani s kojima smo ovih dana razgovarali kažu kako je Siniša Palm bio Kirinov čovjek od povjerenja. O njemu će reći i da je bio "dobar dečko" koji je živio s majkom, imao je sestru, dok bio je predsjednik i blagajnik virovitičkog košarkaškog kluba.

Siniša Prpić kaže kako se u utorak na virovitičkom gradskom groblju okupilo puno ljudi na njegovu posljednjem ispraćaju, ali nitko, iako je Palm 12 godina bio zaposlenik u gradskoj upravi, nije smatrao shodnim oprostiti se od njega s par riječi. Ivicu Kirina vidio je na parkiralištu kraj groblja.

Najviše sumnje i propitivanja vezano je uz to kako je bilo moguće da uz sve kontrolne mehanizme koje postoje na gradskoj, državnoj i drugim razinama nitko nije primijetio da u gradskom proračunu nedostaje 17 milijuna kuna i da se to otkrilo tek 31. svibnja. Tog dana Ivica Kirin Siniši Palmu je uručio otkaz, a protiv njega je podnesena kaznena prijava zbog zlouporabe ovlasti tamošnjoj policijskoj upravi.

"Kad je u prosincu prošle godine donošen proračun ja sam na sjednici postavio pitanje koliko je grad Virovitica zadužen s obzirom da se donosio dosad najveći proračun koji je iznosio 258 milijuna kuna, a razlog tome je bila i obnova dvorca Pejačević, izgradnja Centra za rehabilitaciju, gradskog bazena. On nije znao objasniti koliko smo zaduženi i prilično nemušto je odgovarao na moja pitanja", kaže Prpić, koji će za Palma reći da je uvijek, bez obzira što je on bio oporbeni vijećnik, prema njemu bio pristojan i korektan.

"Sjećam se jedne situacije kad je još bio direktor Informativnog centra i kad smo gostovali ja i gradonačelnik Kirin i kad smo se poslije emisije malo unosili jedan drugom u lice i žustro raspravljali, on je bio taj koji nas je mirio. Siniša Palm bio je čovjek koji je bio spreman sve učiniti za Ivicu Kirina", kaže Prpić.

On će, kaže, postaviti pitanje kako je bilo moguće da nitko nije primijetio da u gradskoj blagajni nedostaje toliki novac.

"Svi smo još uvijek u šoku", kaže Prpić i očekuje odgovore na pitanja od virovitičkog gradonačelnika kako to da su odmah ustanovili da metode kojima je navodno Palm otuđivao novac bilo nemoguće otkriti redovnom analizom poslovanja i redovnim financijskim kontrolama koje grad provodi u svom poslovanju. I kako su to odmah ustanovili da je Palm 17 milijuna kuna prokockao.

"Ako je netko kockar, zar mu ne treba pomoći i liječiti ga, a ne mu još povjeriti raspolaganje gradskim novcem. Pa Siniša Palm bio je, ponavljam, osobni izbor Ivice Kirina, njegova lijeva i desna ruka, a gospođu Vesnu Grbac, koja je bila iskusni financijaš i koja je dugo godina obavljala posao pročelnice Ureda za financije, smijenio je upravo kako bi na to mjesto postavio Sinišu Palma", kaže nam Prpić najavljujući da će oporbeni vijećnici tražiti hitnu sjednicu gradskog vijeća. (Dušan Miljuš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:21