NAJBOLJI PROJEKTI EU

Virovitičko-podravska županija: Dravska priča u bivšem ljetnikovcu grofa Draškovića

Razvijeni su turistički sadržaji koji doprinose gospodarskom rastu i povećanju inovativne izobrazbe ciljnih skupina o zaštićenim vrstama

Posjetiteljski centar Dravska priča ima turističke sadržaje namijenjene obrazovnom turizmu djece i mladih, zatim sadržaje za ljubitelje aktivnog odmora i prirode te za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti

U bivšem ljetnikovcu grofa Draškovića, u mjestu Noskovci, smjestio se je Posjetiteljski centar Dravska priča, koji pruža interaktivan, inovativan i svima pristupačan doživljaj prirode. Jedan je to od projekata koji se našao u finalu izbora za najbolji EU projekt u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici kojeg je prijavila Razvojna agencija Virovitičko-podravske županije VIDRA. Vrijednost projekta je bila 13.176.303,72 kune, od čega je iz EU povučeno 11.199.858,16 kuna, a vlastita su sredstva bila 1.976.445,56 kune.

Rast broja posjetitelja

Projekt je trajao je od 15.2.2016. do 29.10.2020. Centar ima turističke sadržaje namijenjene obrazovnom turizmu djece i mladih, zatim sadržaje za ljubitelje aktivnog odmora i prirode te za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti.

Posjetiteljski centar bio je i dobitnik nacionalne godišnje nagrade Simply the Best u kategoriji novog projekta u turizmu za 2020. godinu.

Niz sadržaja potiče porast broja posjetitelja u Regionalnom parku Mura – Drava, odnosno Rezervatu biosfere Mura – Drava – Dunav pod zaštitom UNESCO-a, ali i razvoj dopunskih gospodarskih djelatnosti u kućanstvima kroz proizvodnju prehrambenih proizvoda, dodatnu uslugu smještaja ili drugih ugostiteljskih usluga. Provedbom projekta istodobno se vodilo računa i o očuvanju prirodne baštine Regionalnog parka, kao područja rijetkih vlažnih staništa u Europi, razvijeni su turistički sadržaji koji doprinose gospodarskom rastu kraja, ali i povećanju inovativne izobrazbe ciljnih skupina o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama.

Interaktivni postav

U podrumu Centra uspostavljen je interaktivni postav, u potkrovlju objekta napravljen je zimski vrt, pa perivoj u kojemu se nalaze poučna staza, šetnica uz kanal s vidikovcem, hoteli za kukce, oporavilište za bijele rode, vodena i zelena učionica, labirint u obliku sove, vrt mirisnih doživljaja, dječje igralište, voćnjak, edukativni povrtnjak, štand za prodaju hrane i pića, suvenirnica i sjenica, spremišta za bicikle i kanue.

Tu je i bioistraživačka stanica, koja sadržava laboratorijsku opremu za analizu uzoraka te velik broj priručnika za determinaciju flore i faune.

Nadalje, izrađeno je 15 edukativnih programa za djecu vrtićke i školske dobi te četiri trodnevna programa terenske nastave za studente. Prilagođeni su turistički sadržaji osobama s invaliditetom i educirano je osoblje za pružanje turističkih usluga vođenja slijepih i slabovidnih osoba kao i osoba s poteškoćama u kretanju, edukaciju za cikloturističke vodiće i interpretatore prirode.

Razvojem sadržaja za tri ciljne skupine pretpostavka je kako će se u prvoj godini nakon završetka projekta ostvariti 1.800 posjeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:57