NAJBOLJI PROJEKT EU

Virovitičko-podravska županija: Petar Preradović i Csokonai - proslava pjesnika romantizma

Ovim je projektom uspostavljena veza književnosti i pjesničkog života dviju zemalja, a porastao je i broj posjetitelja u obje zemlje

Na području Grabrovnice u Virovitičko-podravskoj županiji od 1. listopada 2017. do 31. prosinca 2019. provodio se projekt EU Preradović & Csokonai - celebration of romantic poets of the cross-border area (Preradović i Csokonai – proslava pjesnika romantizma u prekograničnom području). Projekt je Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA prijavila u izbor za najbolji projekt EU unutar kategorije Doprinos prekograničnoj suradnji.

Ukupna vrijednost projekta bila je 11,322.526,94 kune, isplaćena bespovratna sredstva bila su 9,624.147,83 kune, a vlastita 1,207.540,03 kune.

Nositelj projekta bila je Općina Pitomača, a partner Grad Csurgó.

Opći cilj projekta bio je zajednički iskoristiti objekte kulturne baštine u prekograničnoj regiji Hrvatske i Mađarske radi otkrivanja i povezivanja zajedničkih vrijednosti u kulturi, književnosti i poeziji.

Partnerska sinergija

Projekt je tako bio sinergija iskustva i vještina mađarskih partnera i postojeće kulturne baštine hrvatskih partnera čime je potaknuta zajednička prekogranična transfuzija kulturnih i kreativnih potencijala.

Projekt je doprinio tematskom povezivanju kulturnih objekata u pograničnom području te tako rezultirao stvaranjem aktivnih turističkih destinacija. Istovremeno, doprinos je bio i skretanje pažnje na važnost uloge koju imaju književnost i poezija u razvoju kultura susjednih zemalja i otkrivanja međusobnih utjecaja ne toliko različitih kultura.

Preradovićev hologram

Glavni rezultat projekta je obnovljena i opremljena rodna kuća Petra Preradovića u Grabrovnici u suvremeni interpretacijski centar inspiriran životom i djelom ovog pjesnika te opremljen muzej posvećen pjesniku Mihályu Csokonaiju Vitézu u Csurgu s ciljem povećanja atraktivnosti prekograničnog područja kroz poboljšanje kulturne infrastrukture i stvaranje zajedničkih regionalnih kulturno-turističkih proizvoda.

Kroz projekt lokalno stanovništvo upoznalo je kulturne i književne vrijednosti susjednih država, a povećao se i interes drugih kulturnih institucija s ciljem izgradnje prekograničnog partnerstva. Sudjelovanjem u događanjima porastao je broj posjetitelja i noćenja u pograničnom području što će na kraju rezultirati i povećanjem potrošnje.

Pjesnikova rodna kuća, danas Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića, službeno je bila otvorena za javnost 13. lipnja 2019. godine. Cijela Kuća prožeta je multimedijskim te interaktivnim sadržajima poput multimedijalnog izloška "Virtualna stvarnost" i holograma Petra Preradovića, a interaktivnim sadržajem nudimo dovršavanje pjesama, zajedničko slaganje stihova ili kvizova o pjesničkim interpretacijama te pregledavanje audio-vizualnih zapisa o Grabrovnici i pjesniku, te preslušavanje skladbi nastalih na temelju Preradovićevih pjesama.

image
Najbolji projekt EU
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:58