POGORŠANJE

Virus divlja: U jednoj županiji više od 50% pozitivnih među testiranima, evo kakvo je stanje u Zagrebu

Situacija se pogoršava i u Zagrebu, gdje je među testiranim uzorcima čak 47,8 posto pozitivnih
 Joško Ponoš/Cropix

U novu, 2022. godinu Hrvatska je ušla s gotovo 30 tisuća aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom. Od tih 29.895 covid-pozitivnih građana, njih 1752 trenutno je na bolničkom liječenju, a 226 ih je priključeno na respirator.

Stožer civilne zaštite RH prvog dana 2022. izvijestio je o 5293 novozaraženih i o 33 nova smrtna slučaja. Posebno zabrinjava podatak da je od 14.224 testirana uzorka pozitivnih bilo njih 5293, odnosno visokih 37,2 posto. Slična situacija zabilježena je i dan prije, kada je potvrđeno 5567 novih slučajeva zaraze.

Četvrtina na respiratoru

Najviše aktivnih slučajeva trenutno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (7038 zaraženih), Gradu Zagrebu (5881), Primorsko-goranskoj (2915) i Dubrovačko-neretvanskoj županiji (2171). Epidemiološka situacija posebno je teška na jugu zemlje, ne samo zbog porasta broja novozaraženih nego i zbog iznimno visokog broja pozitivnih među testiranima.

Posljednjeg dana 2021. u Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježena su 1482 nova slučaja zaraze (na 2850 uzoraka), što znači da je više od polovice testiranih (52 posto) bilo pozitivno na koronavirus. Virus divlja po Splitu, Solinu, Sinju, Imotskom... Samo u KBC-u Split na liječenju je gotovo 200 pacijenata, a četvrtina ih je priključena na respirator. Situacija se zaoštrava i u Zagrebu, gdje je od 1068 obrađenih uzoraka pozitivnih bilo čak 511, odnosno 47,8 posto.

Situacija u Sloveniji

Epidemiološka situacija loša je i u drugim europskim zemljama. Liječnici u Sloveniji upozoravaju da bi zbog širenja omikron varijante stanje u bolnicama uskoro moglo postati alarmantno te se zauzimaju za uvođenje obveznog cijepljenja. Obavezno cijepljenje protiv covida-19 liječnici iz vladina stručnog savjeta za borbu protiv epidemije još nisu službeno predložili premijeru Janezu Janši, ali neslužbeno poručuju da bi bilo dobro obavezno cijepiti sve starije od 50 godina.

Na samom koncu 2021. godine slovenski premijer je najavio da će najvjerojatnije uvesti nova ograničenja. "Tjedni koji dolaze bit će teški, to svi znamo", poručio je francuski predsjednik Emmanuel Macron u svom obraćanju građanima na Staru godinu. Naime, u Francuskoj se već nekoliko dana zaredom bilježi više od 200 tisuća novozaraženih, a zemlja je postala jedno od europskih žarišta širenja omikron soja.

Pa ipak, za razliku od Austrije koja 1. veljače uvodi obavezno cijepljenje i Njemačke, gdje nova vlada to najavljuje, Macron ne planira uvesti obavezno cijepljenje. Nakon što je još jednom pozvao na masovno cijepljenje, dodao je da se njegova vlada treba suzdržavati od daljnjih mjera ograničavanja osobnih sloboda francuskih građana.

A hoće li Hrvatska, sada kada su prošla blagdanska okupljanja i u situaciji kada nam se lako može dogoditi da se četvrti samo prelije u peti epidemijski val, uvesti nove - strože mjere?

- Vrlo je važno da odluke o daljnjim mjerama ne lomimo preko koljena. Jedino što bi se u ovom trenutku moglo napraviti jest postrožiti režim za javna okupljanja, ali masovna blagdanska okupljanja ionako su prošla. Naravno da bi nam sada bilo puno lakše kada bismo imali veći broj cijepljenih građana. Rezultati velike britanske studije pokazali su da cijepljene osobe u odnosu na necijepljene imaju 81 posto manje šanse da zbog infekcije omikronom završe na bolničkom liječenju. Unatoč svemu, Vlada i dalje stoji pri svojoj politici da neće uvoditi obavezno cijepljenje - rekao je za Jutarnji list dobro obaviješten izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:03