ŽUPANIJSKI STOŽERI

Virus ušao u omiljeno zagorsko liječilište, najveći broj oboljelih u Dalmaciji

Po riječima načelnika Stožera tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo ispitano je 95 uzoraka briseva na COVID-19
Zagreb, 010420. Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Stampar. Mirogojska cesta 16. Voditeljica sluzbe za klinicku mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Stampar prof. dr. sc. Jasmina Vranes obratila se medijima povodom predstavljanja Drive in dijagnostike na koronavirus. Na fotografiji: testiranje ljudi koji dodju pjeske.
 Zeljko Puhovski/Cropix

ISTRA: NEMA NOVOOBOLJELIH

Nakon 11 dana, Istra ne bilježi niti jedan slučaj novozaraženih koronavirusom, izvijestili su u ponedjeljak ujutro iz Županijskog stožera Civilne zaštite, a to znači da su negativna i sva 42 dostavljena brisa iz umaškog Doma za starije.

Po riječima načelnika Stožera Dine Kozlevca, tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 95 uzoraka briseva na COVID-19 i svi su negativni, tako da nema novooboljelih u Istarskoj županiji.

"Od toga su 42 uzorka briseva dostavljenih iz Doma za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc" u Umagu negativni", poručio je Kozlevac. U tom je umaškom domu jučer bila utvrđena zaraza koronaviursom kod šest štićenika i pet djelatnika.

U Istri je u samoizolaciji 212 osoba.

Sve građane i brojne goste u Istri pozvao je na odgovorno ponašanje radi prevencije pojave i širenja oboljenja te na mjere držanja fizičkog razmaka, osobne higijene i higijene prostora i nošenja maski u zatvorenim prostorima i svugdje gdje nije moguće izbjeći bliski kontakt.

GRAD ZAGREB - 12

Tijekom vikenda u Gradu Zagrebu detektirano je 67 covid pozitivnih, a samo jučer 12 pozitivnih bolesnika. Epidemiološka situacija je pod kontrolom, a velika aktivnost je kroz domove zdravlja, rekli su na zagrebačkom stožeru civilne zaštite.

U Zagrebu su tijekom vikenda bila i dva poroda covid-pozitivnih majki, kazali su iz zagrebačkog stožera civilne zaštite.

ZADARSKA ŽUPANIJA - 3

Na području Zadarske županije tri su novooboljele osobe, izvjestio je Stožer civilne zaštite Zadarske županije.

Na COVID 1 odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirano je 6 bolesnika. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 96 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 465 osoba. Od početka pojave zaraze iz samoizolacije su izašle 4204 osobe.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

Ličko-senjska županija - 0

Peti dan za redom u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od COVID-19.

Ukupno je oboljelo 30 osoba od COVID-19 od čega je osam aktivnih slučaja, 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula.

U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad jedanaest osoba uzimanjem uzoraka od čega je pristiglo devet negativnih rezultata testiranja, a za dva se još čekaju rezultati.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA - 11

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 11 novo pozitivnih osoba na COVID-19 ( 4 osobe iz Ivankova, 4 iz Starih Mikanovaca, 2 iz Đeletovaca i 1 iz Vinkovaca).

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 118, od kojih su 43 osobe izliječene.

Trenutno su u županiji 2 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA - 8

Tijekom posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek obrađena su 104 uzorka od kojih je osam pozitivno na koronavirus. Riječ je o po dvije osobe iz Našica i Drenja te po jedna iz Osijeka, Đakova, Petrijevaca i Šaptinovaca.

Njihovi su kontakti stavljeni u samoizolaciju pa se trenutno u samoizolaciji nalaze 553 osobe, od kojih je 13 novih.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 26 pacijenata, od kojih se troje nalazi na respiratoru.

Policija nije zaprimila dojave građana o kršenju mjere samoizolacije tijekom posljednja 24 sata, a u 9 samoinicijativnih provjera nije utvrdila ni jedno kršenje mjere.

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA - 13

Prema izvješću NZJZ – a SDŽ od ukupno 157 obrađenih testova sa područja Splitsko dalmatinske županije danas je 13 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju.

Uz 13 novooboljelih osoba pozitivan je i jedan državljanin Republike Austrije. Od 13 novooboljelih 7 osoba je iz Splita, 1 osoba iz Kaštela, 1 osoba iz Solina, 2 osobe iz Trogira, 1 osoba iz Gradca i 1 osoba iz Trilja. Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba 10 su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se 3 osobe epidemiološki obrađuju.

581 osoba nalazi se u samoizolaciji.
4 covid pozitivne osobe nalaze se na bolničkom liječenju u KBC u Split.

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA - 0

Nema novih slučajeva zaraze u Međimurju.

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA - 5

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije pet (5) je novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2. Radi se o osobama koje su kontakti već ranije potvrđenih pozitivnih osoba. U tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 125, dok je broj aktivnih slučajeva 75. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 495 osoba.

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA - 4

Prema informacijama epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ danas su na našem području četiri novozaražena od koronavirusa, od kojih je jedan djelatnik Klinike za ortopediju u Lovranu.

Epidemiološka obrada kontakata je u tijeku.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA - 5

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 5 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o 3 mlađe muške osobe i jednoj muškoj osobi srednjih godina koji su nastanjeni u Župi dubrovačkoj, te jednoj mlađoj muškoj osobi s boravištem u Pločama. Svima su simptomi blagi, a epidemiološka obrada je u tijeku.

Ukupno je hospitalizirano 6 osoba u OB Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu je poslano 4653 uzorka.

U samoizolaciji se nalazi 162 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 40 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA - 3

Krapinsko-zagorska županija od petka ima tri novozaražene osobe koronavirusom, među kojima zaposlenik Specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite u Krapini.

Trenutno je u županiji ukupno deset pozitivnih osoba.

Načelnik županijskog Stožera Anđelko Ferek Jambrek rekao je na konferenciji za novinare da su dvije novozaražene osobe s područja Krapinskih Toplica, a jedna iz Krapine.

Epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Bojana Mahmutović kazala je da su u subotu, 11. srpnja, dobili pozitivan nalaz za osobu zaposlenu u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, koja je 6. srpnja radila na trijažnom prijemu te dan kasnije razvila simptome bolesti.

„Epidemiološkom obradom u samoizolaciju je stavljena samo jedna osoba koja je bila rizičan kontakt s pozitivnim pacijentom s posla te četiri obiteljska kontakta. Sve osobe koje su taj dan prošle kroz trijažni prijem su kontaktirane ili će biti kontaktirane tijekom dana te su upućene da prate svoje zdravstveno stanje do 20. srpnja“, izjavila je Mahmutović.

Ravnateljica Specijalne bolnice Željka Žnidarić dodala je ja bilo za očekivati da se ovakva situacija može dogoditi, no da je pozitivno što zaraza nije prenijeta unutar bolnice već samo na jedan obiteljski kontakt. Do sutra ujutro očekuju se rezultati testiranja više djelatnika, koji nisu bili okarakterizirani kao rizični kontakti.

Liječnik Ivica Ščurić napomenuo je da se unutar bolnice smanjuje kretanje djelatnika i pacijenata među odjelima.

Zamjenica ravnatelja Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Ljiljana Družinec Hršak rekla je da su pojačane mjere na trijažnom punktu na ulazu u bolnicu. Dodala je da je tijekom vikenda uzeto 111 uzoraka te da su svi dosad negativni, uz tri za koja se još čekaju rezultati.

Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije ima jednog pozitivnog liječnika, koji bi se u petak mogao vratiti na posao, nakon testiranja, a koji se bio zarazio obiteljskom transmisijom, rekla je ravnateljica Nada Dogan.

Voditelj Službe civilne zaštite Krapina Josip Cigula izvijestio je da inspektori civilne zaštite i policijski službenici obilaze noćne klubove, odnosno ugostiteljske objekte s produljenim radnim vremenom i kontroliraju pridržavanje preporuka. To će činiti, prema važećim odlukama, i za okupljanja s više od stotinu sudionika.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je kako je bilo za očekivati da će se virus ponovno pojaviti, zbog blizine Zagreba i velikog broja zdravstvenih ustanova na području županije, ali da su reakcije zdravstvenih djelatnika u Krapinskim Toplicama smanjile broj zaraženih na minimum.

„Sad imamo ono što smo imali prije – da svaki dan ponovno apeliramo na ljude da se pridržavaju uputa stožera, da se ne rukuju, da maske nose prema uputama, da drže fizički razmak kako ne bi dolazilo do širenja virusa. Na ovo 'drugo normalno' ćemo se morati prilagoditi jer ovo će trajati“, kazao je Kolar pozvavši još jednom na pridržavanje uputa epidemiologa i Nacionalnog stožera CZ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:10