PROBOJ KORONE

Virus ušao u šest škola i prije početka nastave, neke su već odgodile početak školske godine

Nema pozitivne djece, u svima se zarazio netko od tehničkog ili nastavničkog osoblja
Ilustracija, prazna učionica
 Bruno Konjevic/Cropix

I prije nego što je školska godina počela virus se probio u najmanje šest škola u Hrvatskoj. Radi se o školama u Koprivnici, Murteru, Dubrovniku, Prelogu, Slavonskom Brodu i još jednoj školi u Dalmaciji.

- Jako je važno naglasiti da ni u jednoj školi nemamo situaciju zbog zaražene djece, u svima se zarazio netko od tehničkog ili nastavničkog osoblja. Ravnatelji nas redovito obavještavaju o situaciji u svojim školama. Vidjet ćemo hoće li do ponedjeljka biti još prijava o nemogućnosti početka školske godine kakav je bio planiran - potvrdio nam je Božo Pavičin, savjetnik ministra obrazovanja Radovana Fuchsa.

Škole u Prelogu i Dubrovniku zbog proboja virusa najavile su da će odgoditi početak školske godine za dva tjedna. Na takav se scenarij, kaže Pavičin, odlučuju škole u kojima je zaraženo tehničko osoblje pa je nemoguće održavati epidemiološke mjere u ustanovama.

U Koprivnici je u jednoj osnovnoj školi zaraženo pet radnika, a više ih je u samoizolaciji, među kojima je i jedna učiteljica čiji se rezultati čekaju. U toj će školi nastava započeti sutra, ali isključivo online.

Tri modela nastave

- Online nastava će početi kao i prošle godine, s prošlogodišnjim materijalima i načinom organizacije nastave koju su svi učitelji i nastavnici provodili prošle školske godine tijekom lockdowna. Tako će se održavati prvi tjedan, tijekom kojeg se ionako većim dijelom ponavlja, nema testova ni ocjenjivanja. Nakon prvog tjedna krenut ćemo s novim materijalima i novom organizacijom koju ćemo razraditi - kaže Pavičin.

Slična situacija kao u Koprivnici je i na Murteru, u kojem je, kako je izvijestio načelnik Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije Nikola Blažević, Covidom-19 zaražena jedna osoba zaposlena u školi, zbog čega je u izolaciji više djelatnika škole.

- Zaražena osoba nije član nastavnog osoblja, ali zbog izolacije većeg broja zaposlenika škole i sigurnosti djece odlučeno je da nastava započne online - najavio je Blažević.

Na službenim stranicama murterske škole dane su upute za roditelje i detalji o organizaciji online nastave, uz kratko objašnjenje.

- Budući da se nalazimo u nepredvidljivom vremenu te nam se situacija može promijeniti iz minute u minutu, a najvažnija nam je sigurnost naših učenika i njihovo zdravlje, u dogovoru s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Šibensko-kninskom županijom škola počinje raditi po modelu C, odnosno online - navodi se na web-stranici škole.

- Prema informacijama koje imam u ovom trenutku, ‘vise’ nam još dvije škole, jedna u Slavonskom Brodu i još jedna u Dalmaciji. Vidjet ćemo po kojem će modelu one krenuti s nastavom - kaže Pavičin.

Precizni podaci

Točni podaci o tome kako koja škola radi, za koji se model nastave odlučila - nastavu u školskim zgradama, online nastavu ili mješoviti oblik - te koji podoblik primjenjuje, tumači Pavičin, bit će poznati u ponedjeljak.

- Izradili smo jednu miniaplikaciju koju će ravnatelji popunjavati na dnevnoj bazi, kako bismo u realnom vremenu imali sve podatke. Tu će nam navoditi koji model primjenjuju, koliko im je učenika i osoblja zaraženo ili u samoizolaciji, kako se odvija nastava i druge važne informacije. Već u ponedjeljak ćemo točno znati kako je u svakoj pojedinoj školi izgledala nastava prvog dana školske godine - tumači.

Koliko će škola raditi na način da će djeca i tijekom nastave nositi maske u Ministarstvu obrazovanja ne mogu procijeniti. - Nismo htjeli uoči samog početka nastave natovariti ravnateljima i obavezu da nam javljaju sve detalje, doista su imali puno posla oko organizacije ustanova. To, naravno, prije svega ovisi o mogućnostima škola, veličini učionica, broju djece u razredima i epidemiološkoj situaciji. No, nadamo se da to neće biti većinski model, kao ni postavljanje pleksiglasa i pregrada između učenika u učeničke klupe - kaže Pavičin.

Dio roditelja uoči početka školske godine pokretao je inicijative kojima se traži da se nastava u školama ne provodi zbog sigurnosti djece i sprečavanja širenja zaraze. Isticali su da zaraza ne jenjava i da broj novozaraženih ne pada - jučer je objavljeno da je u prethodna 24 sata zaraženo 311 osoba - te se svakodnevno stvaraju nova žarišta baš u ustanovama (bolnicama, domovima...).

Stav stručnjaka

No, većinski je stav struke da djeca moraju krenuti u školu, ne samo zbog obrazovanja, već i zbog svega ostaloga što škola pruža. Ministar Fuchs jasno je najavio da će djeca koju roditelji neće poslati u škole jer smatraju da bi bilo bolje da se nastava odvija online dobivati neopravdane sate. Roditelji su obavezni slati djecu u osnovne škole, to propisuje zakon, poručio je.

- Moram reći da mi se čini da je dojam o broju takvih roditelja puno veći od stvarnog broja. Vidim to po mailovima i upitima koje dobivamo od ravnatelja, ali i izravno od roditelja. Mislim da će biti slučajeva djece koju roditelji nisu poslali u škole, ali da će se doista raditi o pojedinačnim, sporadičnim slučajevima - kaže Pavičin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:33