VJERUJE U CJEPIVO

Virusni imunolog Čičin-Šain iz Njemačke: ‘Ako nosimo masku koncentracija virusa u zraku je manja‘

Prilično jasno da će neko od 11 cjepiva zadovoljavati potrebe i što se tiče sigurnosti i što se tiče efikasnosti, poručio je
Luka Čičin-Šain
 HRT

Postoje dobre šanse za cjepivo protiv koronavirusa, rekao je virusni imunolog Luka Čičin-Šain iz Centra za infektološka istraživanja Helmholtz javljajući se večeras u HRT-ov Dnevnik iz Braunschweiga u Njemačkoj

Čičin-Šain je rekao da još uvijek nema dobrog lijeka koji pomaže.

- Bilo je puno nada koje smo ulagali u remdesivir, ali nova klinička istraživanja pokazuju da on niti znatno smanjuje smrtnosti niti znatno ubrzava otpuštanje iz bolnice. Zbog toga se u ovom trenutku možemo nadati da će uskoro na tržište doći neko cjepivo. I u tom smislu imamo bolje nade jer se radi o 11 cjepiva koja se već nalaze u trećoj fazi kliničkih istraživanja, rekao je Čičin-Šain, dodavši da je prilično jasno da će neko od njih biti cjepivo koje će zadovoljavati potrebe i što se tiče sigurnosti i što se tiče efikasnosti.

Čičin-Šain je naveo da se radi o virusu koji je relativno stabilnog genoma pa postoje dobre šanse za cjepivo.

On je također istaknuo da maske dovode i do toga da se količina virusa u aerosolima koje izdišemo smanjuje, što znači da je koncentracija virusa u zraku u prostoriji manja ako nosimo masku te da se, ako se netko inficira, inficirao s manjom infektivnom dozom. Važno je i provjetravanje prostorija.

- Znamo da je sad najesen broj inficiranih ljudi daleko premašio broj koji smo vidjeli na proljeće, ali broj smrtnih slučajeva, iako je viši, nije tako drastično viši. I to nam govori da među ljudima koji obolijevaju bolest nije tako velika, rekao je Čičin-Šain, apeliravši također na ljude da i dalje odgovorno nose maske.

Čičin-Šain rekao je i da treba uvesti strože mjere te da se u Njemačkoj zapravo radi o laganom obliku "lockdowna", u kojemu nisu sve ustanove zatvorene - škole i vrtići i dalje će raditi.

- Mi u Njemačkoj se nadamo da su ove mjere dovoljne, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:12