STIPAN JONJIĆ

Virusni imunolog upozorava: ‘Svi ćemo oboljeti prije ili kasnije, ako se ne cijepimo‘

- Moramo biti jako oprezni, i ne mogu reći hoćemo li na ljeto imati manje slučajeva nego prošle godine, kaže Stipan Jonjić
Stipan Jonjić
 Matija Djanjesic/Cropix

Virusni imunolog Stipan Jonjić govorio je u Novom danu N1 televizije o cijepljenju protiv koronavirusa te o bojazni od nuspojava nastalih nakon primanja cjepiva AstraZenece. Jučer je, podsjetimo, Europska agencija za lijekove rekla da veza između tog cjepiva i krvnih ugrušaka postoji, no da se radi o rijetkoj nuspojavi i da je korist od cijepljenja i dalje veća od rizika.

- EMA nije rekla ništa novo, ona nema nikakve čvrste argumente za njihov stav za krvne ugruške koje su spominjali. Nije pronađena nikakva uzročno-posljedična veza, nema znanstvenih argumenata da bi netko rekao da nešto preporuče jer je nešto pronašao. Ostali smo na razini špekulacija u javnosti. Opasnost je velika, jer je građanstvo jako ugroženo. Svi ćemo, prije ili poslije, koronu dobiti, ako se ne cijepimo, rekao je i pojasnio da je do sada zabilježeno 86 tromboza na 25 milijuna ljudi.

- Svaki je čovjek vrijedan. Oni su naveli da je 18 završilo smrtno. Smrtnost je 0.72, manje od čovjeka na milijun ljudi… Koronavirus je teška bolest. Ako dođe do teških slučajeva, a ako netko završi teško, 25 posto je šansa za trombozu. Mnoge manifestacije na periferiji centralnog živčanog sustava pojavile su se kod onih koji su preboljeli koronu, kaže Jonjić.

Dodaje da se ne zna je li jedan na milijun smrtnih slučajeva izazvan cjepivom ili ne.

- Potencijalni rizik uvijek postoji, no nema znanstveno utemeljenih argumenata. Vlada radi na dolasku novih cjepiva. Ljude treba uvjeriti da je rizik od bolesti nesrazmjeran onome što se može dogoditi pri cijepljenju. Komplikacije su nesrazmjerno gore i dugotrajnije ako se bolest dobije, rekao je Jonjić za N1.

Ističe da rizik može postojati i za mlađe osobe, a ne samo za one starije životne dobi, te da je tu velika uloga liječnika koji moraju znati svoje pacijente. Jonjić ističe da se trebaju cijepiti i oni koji su preboljeli koronavirus.

- Kaić je lijepo rekao. S tim moramo živjeti i boriti se, no lijeka nemamo, svi ćemo oboljeti prije ili kasnije, ako se ne cijepimo. Zdravstveni se sustav relativno dobro snalazi i ostaje nam da se štitimo mjerama. Nije isto cijepiti se i preboljeti infekciju. Oni koji su preboljeli trebali bi isto poslije nekog vremena primiti cjepivo, kaže Jonjić.

Upitan kakvo nas ljeto čeka što se tiče epidemiološke situacije, Jonjić kaže da sumnja da će biti malo slučajeva dnevno.

- Jasna je želja za otvaranjem, no realnost je drugo. Oni koji donose odluke moraju donijeti manje loše od mogućih rješenja. Moramo biti jako oprezni, i ne mogu reći hoćemo li na ljeto imati manje slučajeva nego prošle godine. Ne usudim se prognozirati. Neke mjere koje nas ne ugrožavaju mogu nam puno pomoći. Uvažavanjem onoga što nam se u medijima govori možemo puno učiniti, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:41