BLAŽE MJERE

Više izvora iz Vlade potvrdilo što se sve vjerojatno popušta, doznali smo i tko je na Znanstvenom savjetu bio za to

Na Znanstvenom savjetu je bilo raznih razmišljanja, od toga da mjere treba popustiti, do toga da ne treba 15. veljače ništa dirati
Ilustracija
 Ivana Nobilo/Cropix

Otvaranje fitness centara i teretana te omogućavanje kafićima izdavanja kave za van najizglednije su mjere popuštanja koje bi trebale stupiti na snagu u ponedjeljak, potvrdilo je za Jutarnji list više sugovornika iz Vlade.

- Treba nagraditi naše sugrađane koji su pokazali veliku dozu strpljenja i odgovornosti i mi razmišljamo o nekoliko mogućih iskoraka koje ćemo predstaviti na Vladi sutra – poručio je premijer Andrej Plenković ranije tijekom dana, a za Dnevnik Nove TV još je bio detaljniji.

- Raspravili smo danas na Znanstvenom savjetu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, mjere koje su usvojene polučile su efekt, za osam puta smo smanjili broj zaraženih, četiri puta je manje preminulih, brojevi svaki dan padaju... Želim istaknuti veliku odgovornost i strpljenje sugrađana što je pridonijelo ostvarenju cilja. Mi razmišljamo i poslat ćemo signale u dvije domene, ugostiteljstvu i sportu - rekao je.

Na pitanje Mislava Bage uključuje li to mogućnost da kafići izdaju kavu za van, potvrdio je da je to na stolu i još neke stvari oko sporta, a na inzistiranje novinara da odgovori jesu li od ponedjeljka teretane otvorene, odgovorio je da će „biti određenih signala s kojima biste mogli biti zadovoljni”.

Tijekom dana održan je i dvosatni sastanak Znanstvenog savjeta Vlade na kojem se, između ostalog, raspravljalo i o mjerama.

Tamo su se iznosila različita razmišljanja, od toga da mjere treba popustiti, do toga da ne treba 15. veljače ništa dirati.

Znanstvenici Gordan Lauc, Miroslav Radman, Dragan Primorac, te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, doznajemo, zastupali su stav o popuštanju mjera, dok su se drugi sudionici sastanka protivili bilo kakvom većem popuštanju mjera zbog novog britanskog soja koji je potvrđen u Hrvatskoj, te zbog hladnijeg vremena koje se predviđa u idućem razdoblju.

Međutim, Plenković smatra da ipak treba na neki način „poslati signal” građanima koji su se od studenog pridržavali mjera.

Plenković je pak ranije tijekom dana rekao kako treba biti oprezan, te da će sve što se bude donosilo biti zdravorazumsko i prihvatljivo u veljači, koja je zimski mjesec, te da kada je riječ o borbi s novim sojevima da će se režimima na granici nastojati zaštiti Hrvatsku od većeg broja zaraženih tim novim sojevima virusa. Odluka je već donesena o zabrani ulaska onih koji putuju iz Južnog Tirola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:21