NOVA KARTA HRVATSKE - UKIDA LI SE 154 OPĆINE I 58 GRADOVA?

Više neće biti općine Kumrovec, ali zato će ostati Veliko Trgovišće

ZAGREB - Ako se prilikom najavljenog krojenja nove upravne karte države Vlada bude držala rezultata najnovijeg popisa stanovništva, ukinuti bi trebalo čak 154 od ukupno 429 općina, koliko ih ima u Hrvatskoj. Još bi gore mogli proći gradovi: gotovo polovina od 126 hrvatskih gradova, ili njih 58, mogli bi izgubiti taj status!

Proizlazi to iz prvih rezultata ovogodišnjeg popisa stanovništva, koje je objavio Državni zavod za statistku (DZS).

Oni pokazuju da 212 hrvatskih gradova i općina ne ispunjava osnovne uvjete koje je za reformu lokalne samouprave nedavno predložio Ekonomski institut. U slučaju općina, radi se o prijedlogu da općina ne bi smjela imati manje od 2000 stanovnika, dok se status grada ne bi smio dati jedinici lokalne samouprave koja ima manje od 10.000 stanovnika. Doduše, uvjet o 10.000 stanovnika na području grada postoji i u sadašnjem zakonu, no političari ga, zbog podilaženja izbornoj bazi, često zaobilaze.

Pazin nije grad!?

Među kandidatima za skidanje gradskog statusa i vraćanje u rang općine, sukladno prijedlozima Ekonomskog instituta i rezultatima popisa stanovništva, najzvučnije ime je vjerojatno Pazin. To je ujedno i jedino županijsko središte u Hrvatskoj, koje ima manje od 10.000 stanovnika.

Osim Pazina, još četiri istarska grada - Buje, Buzet, Novigrad i Vodnjan, sasvim su izgledni kandidati za degradaciju u rang općina, jer svi imaju manje od 10.000 stanovnika. Još više potencijalnih gubitnika ima Primorsko-goranska županija, u kojoj čak devet od 14 gradova, ima manje od 10.000 stanovnika.

Ako bi se u praksi primijenili prijedlozi Ekonomskog instituta, Gorski kotar te kvarnerski i dalmatinski otoci ostali bi bez gradskog središta. U Lici bi status grada zadržao jedino Gospić, rodni grad ministra Darka Milinovića. Kandidata za ukidanje gradskog statusa ima i na kontinentu. Najviše ih je u Zagorju, gdje bi status grada mogla zadržati samo Krapina, ali i u Međimurju, gdje je to zajamčeno samo Čakovcu.

Jasenovac jedva

Gubitak statusa gradaprijeti i Pakracu i Lipiku, mjestima koji se vezuju uz premijerku Jadranku Kosor. S druge strane, Đelekovci u Podravini, u kojima je odrastao bivši ministar gospodarstva Damir Polančec, mogli bi ostati čak i bez statusa općine.

Slična sudbina prijeti i rodnom mjestu predsjednika Tita Kumrovcu, dok od gubitka statusa općine ne moraju strahovati u Velikom Trgovišću, rodnom mjestu bivšeg predsjednika Franje Tuđmana. Kroz iglene uši mogao bi se provući i Jasenovac, u čijoj općini, prema ovogodišnjem popisu, živi 2002 stanovnika ili samo dva više od granice koju predlaže Ekonomski institut. Ukidanje niza općina sasvim je izgledno i za Zagrebačku županiju: među njima je i Kravarsko, kojem do magične brojke od 2000 stanovnika nedostaje samo 38 žitelja!

Krivi kriteriji

- Brojke ne mogu biti dobar kriterij za određivanje. Otok Lastovo, primjerice, nema ni tisuću stanovnika, iako je predaleko od kopna i uvijek je bio općina. S druge strane, Čepin ima oko 12.000 stanovnika i mogao bi tražiti status grada, iako je selo. Mnogi gradovi uz obalu nemaju ni 5000 stanovnika, iako su zapravo gradska naselja - ističe Ivan Koprić, predsjednik Instituta za javnu upravu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:42