PIŠE TANJA RUDEŽ

Više nema sumnje da je u Hrvatskoj počeo 4. val: Cijepite se, možete izbjeći da postanete žrtva

Za nadati se da će četvrti pandemijski val ipak biti "blaži" od trećeg, a pogotovo da neće biti onako ubojit kao prošlogodišnji drugi
 Niksa Stipanicev/Cropix

Nakon što sam sredinom travnja, na vrhuncu trećeg pandemijskog vala, objavila članak u kojem je ugledni imunolog dr. Zlatko Trobonjača sa Sveučilišta u Rijeci upozorio na izvjesni četvrti val pandemije u Hrvatskoj na jesen, suočila sam se s "bujicom" bijesnih komentara na društvenim mrežama kako svojim pisanjem zastrašujem ljude. No, moj članak nije bio napisan sa željom da se ikoga plaši, nego je relevantni znanstvenik četvrti val predvidio na osnovi ubrzanog širenja novih sojeva, posebice sada dominantne delta varijante, slabog tempa procjepljivanja u nas i prirode hrvatskog gospodarstva zasnovanog na turizmu.

Nažalost, četiri mjeseca nakon upozorenja o vrlo mogućem četvrtom pandemijskom valu, više nema sumnje da je u Hrvatskoj taj val počeo, što je jučer priznao i ministar zdravstva Vili Beroš. I taj val mahom pogađa necijepljene osobe.

- Prema posljednjim podacima, epidemija u Hrvatskoj bez ikakve sumnje pogađa necijepljeni dio stanovništva. Upravo su necijepljeni postali daleko najbrojniji među novozaraženima, hospitaliziranima, ali i među preminulim sugrađanima - rekao je ministar Beroš na jučerašnjoj sjednici Vlade. Dodao je da u posljednjih 14 dana od 3697 novozaraženih osoba s pozitivnim PCR testom, njih 85,72 posto nije bilo cijepljeno, dok od 221 hospitalizirane osobe, njih 87,51 posto nije bilo cijepljeno.

- Porast pozitivnih u posljednjih tjedan dana iznosi 50,6 posto. Broj zaraženih raste, no daleko više zabrinjava činjenica slabog intenziteta rasta broja cijepljenih građana. Svjedočimo epidemiji necijepljenih - istaknuo je Beroš.

Prema ministrovim riječima, od kraja lipnja do 17. kolovoza umrle su 254 osobe s ili zbog covida-19, a 80 posto umrlih nije bilo cijepljeno. Pritom nijedna od 20 umrlih osoba mlađih od 60 godina nije bila cijepljena ili je zaprimila tek jednu dozu cjepiva.

Te brojke duboko su zabrinjavajuće. Ušli smo u četvrti pandemijski val, u kojem dominira visoko zarazna delta (indijska) varijanta, a jedva smo prešli prag od 50 posto cijepljenih prvom dozom. Ono što zabrinjava jest činjenica da se bliži početak školske i akademske godine, a za mjesec dana dolazi nam i kalendarska jesen, odnosno nepovoljniji dio godine, kad ćemo sve više vremena provoditi u zatvorenim prostorima, što pogoduje širenju koronavirusa.

Za nadati se da će četvrti pandemijski val ipak biti "blaži" od trećeg, a pogotovo da neće biti onako ubojit kao prošlogodišnji drugi, odnosno jesenski i zimski val, jer je ipak dobar dio populacije stekao imunost cijepljenjem, prebolijevanjem ili i jednim i drugim. Ipak, i dalje je previše ljudi u našoj zemlji koji nemaju nikakvu imunost na koronavirus, pa bi, posebno oni stariji od 60, ubrzo mogli postati laka meta za delta varijantu. No, nitko od njih ne mora postati žrtvom koronavirusa jer ni za koga nije kasno da se cijepi.

Četiri milijarde doza cjepiva primijenjenih diljem svijeta pokazuju da je cijepljenje sigurno: čak i kad u slučaju delta varijante ne pruža potpunu zaštitu, štiti od teških oblika bolesti i smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:39