PREKAPACITIRANI DOMOVI

Više nema ustanove koja može hitno primiti predškolsko dijete: Situacija je eskalirala nakon slučaja s malenom Nikoll

Dom u Nazorovoj: Kontinuirano smo prekapacitirani. Imamo mjesta za 60 mališana, sada ih je kod nas 85, a prije ljeta tu je bio 91

Djeca iz Doma u Nazorovoj

 Tomislav Kristo/Cropix

U državi više nema ustanove koja može hitno primiti predškolsko dijete, zaključuju bivši centri za socijalnu skrb u dopisima koje svakodnevno šalju nadležnim institucijama. Najnoviji je jučer stigao iz Čakovca.

"U 25 udomiteljskih obitelji na našem području smješteno je 43 djece više od zakonskih kapaciteta, a u 11 obitelji je više od pet korisnika, što govori samo za sebe. Mjerama nadzora obuhvaćeno je još 540 djece.

Usuđujemo se reći da su gotovo sva djeca u mjerama intenzivnog nadzora razvojno ugrožena do mjere da ih treba oduzeti, no kako nemamo smještajnih kapaciteta ostavljamo ih u primarnim obiteljima i ‘patroliramo‘ po naseljima svakog radnog dana kako bismo imali barem prividnu kontrolu nad situacijom", pišu iz Čakovca i ističu da "izričito odbijaju odgovornost zbog nemogućnosti postupanja po procjenama" te traže od Ministarstva i Hrvatskog zavoda za socijalni rad da "preuzmu odgovornost za pružanje adekvatne pomoći djeci u riziku tako da im osiguraju socijalne usluge i smještajne kapacitete".

Poseban problem sa smještajnim kapacitetima počeo je nakon slučaja Pag, a intenzivirao se nakon smrti male Nikoll: nakon tih tragedija broj djece koja se izdvajaju iz obitelji i koje treba smjestiti u dom ili udomiteljsku obitelj višestruko je narastao. Zagrebački Dom za djecu u Nazorovoj ulici godišnje je imao oko 120 zahtjeva za smještaj, a nakon Paga taj je broj narastao na 600.

- Kontinuirano smo prekapacitirani. Imamo mjesta za 60 mališana, a trenutačno ih kod nas boravi 85. Prije ljeta brinuli smo se o 91 mališanu, što pružanje najkvalitetnije moguće skrbi čini nemogućim - kaže ravnateljica Jasna Ćurković Kelava. Ministarstvo ne odgovara konkretno što da čine socijalni radnici u Koprivnici, koji već mjesec i pol u nasilnoj obitelji drže dvoje djece od dvije i tri godine jer im ne mogu naći smještaj te koji će u idućem razdoblju imati još 40-ak djece za koju trebaju smještaj.

- Djeca nisu u ovom trenutku u situaciji potrebe žurnog izdvajanja. Kada se i ako se pokaže potreba za žurnim izdvajanjem djece ili se donesu sudske odluke, djeca će biti adekvatno zbrinuta u suradnji s Ministarstvom - kažu te dodaju da "Ministarstvo kontinuirano radi na unapređenju cjelokupne skrbi o djeci".

- Imamo porast broja udomitelja za djecu, pa je tako u prošloj godini izdano 166 prvih dozvola za obavljanje udomiteljstva za djecu, što je 30 posto više nego tri godine prije, 2019. - tvrde. U Koprivnici, pak, ističu kako je na njihovu području lani regrutirana - jedna jedina udomiteljska obitelj. Istodobno, dvije su obitelji u postupku prestanka bavljenja udomiteljstvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:30