RESTRUKTURIRANJE KOMPANIJE

VIŠE NIJE TVRTKA OD STRATEŠKOG ZNAČAJA Država će prodati svojih 6,44 posto udjela u Podravki, s tržišta se povlači 200 proizvoda

Osijek, 220508.Dimnjak skriven iza Podravkine reklame na Trgu Ante Starcevica posluzio je paru roda kao novi dom nakon sto su se ponovo vratile u grad. Foto: Igor Sambolec / CROPIX
 Igor Sambolec / CROPIX

Nakon što je Vlada u prijedlogu Strategije upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu RH Podravku izbacila s popisa tvrtki od strateškog interesa za državu, otvoren je put za prodaju cijelog ili dijela državnog udjela u toj kompaniji.

Podravka je prema usvojenoj Strategiji među sedam kompanija u kojima država ima manjinsko vlasništvo i Vlada ga je spremna prodati. Uz Podravku su u toj skupini Ina, Končar elektroindustrija, Đuro Đaković holding, Luka Ploče, Atlanska plovidba i Sunčani Hvar.

Previsoka cijena

Država preko Agencije za upravljanje državnom imovinom i Kapitalnog fonda, kojim upravlja Hrvatsko mirovinsko investicijsko društvo, ima 26,44 posto vlasništva Podravke.

Premijer Zoran Milanović prošlog je tjedna najavio da će Podravka ići u dokapitalizaciju u kojoj država neće sudjelovati i očekuje da će udio države u Podravki pasti na oko 20 posto. Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave, duže vrijeme govori o dokapitalizaciji tvrtke sa 100 milijuna eura.

No, problem je što mirovinski fondovi u tome ne žele sudjelovati jer im je nominalna vrijednost nove dionice od 300 kuna previsoka. Osim toga, tri fonda već sada imaju po oko 9 posto tvrtke, a zakonom su ograničeni da mogu imati do 10 posto udjela u nekoj tvrtki. Prema neslužbenim informacijama, zainteresiranih za ulaganje ima, ali zanima ih cijela tvrtka kako bi njome mogli i upravljati.

Prije emisije novih dionica Uprava mora provesti potpuno restrukturiranje. Predsjednik Uprave Mršić najavio je da će se ove godine u sklopu restrukturiranja donijeti odluke o sudbini nedovoljno profitabilnih dijelova poslovanja.

Ukidanje 200 proizvoda

Prema njegovim riječima, Podravka će ove godine imati gotovo sto novih proizvoda i inovacija, ali će s polica povući između dvjesto i tristo proizvoda zato što nisu dovoljno efikasni.

Analitičari tvrde da poslovni rezultati u prva tri mjeseca ove godine pokazuju da restrukturiranje kreće u dobrom smjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 17:24