JAVNA TV U RASULU

Više nitko ne želi Sutlića i Hloverku

Odluka o smjeni idući ponedjeljak: Vijeće HRT-a ovaj put je, čini se, složno da je vrijeme za promjene i novo vodstvo

ZAGREB - Hrvatska radio televizija je u potpunom rasulu! Izraziti pad gledanosti, značajni financijski gubici, nezadovoljstvo novinara, optužbe za sukob interesa, milijunske isplate za serije iz vanjske produkcije, bitka za fotelje, taštine - sve je isplivalo na površinu. I došlo na naplatu.

Prebacuje odgovornost

Vijeće HRT-a zatražilo je da se zbog lošeg poslovanja i cjelokupnog stanja javne TV kuće ispita odgovornost Ravnateljstva. Zapravo, traže ostavku prvog čovjeka HRT-a, Vanje Sutlića. On, pak, traži smjenu ravnatelja HTV-a Blage Markote, a novinari prosvjeduju, pišu peticije i traže smjene dvojca Novak Srzić - Sutlić.

- Niste kompetentni voditi HRT. Otkud vam uopće hrabrosti da se javite na natječaj kako bi upravljali kućom od milijardu i pol kuna s tolikim neznanjem, bila je jedna od jasnih optužbi koju je Sutliću nedavno uputio v.d. predsjednik Vijeća Siniša Grgić.

-Nisam ja kriv - oštro je poručio Sutlić vijećnicima. Uperio je prst u svog podređenog, ravnatelja HTV-a Blagu Markotu koji je, po njemu, kriv za ‘loš program, pad gledanosti i prihoda’. Sutlić sada pokušava prebaciti odgovornost na sve druge, činjenica je, kažu na HRT-u, da su svi oni samo izvršavali ono što je on tražio.

Flasteri na ustima

No, u grčevitoj borbi da se održi na poziciji, Sutlić ne bira sredstva i sada je spreman ‘žrtvovati’ sve suradnike pa i Markotu kojeg je on imenovao. Stoga nije čudno da su se svi počeli okretati protiv njega.

Nervozu zbog uroženosti pozicija, koliko god se trudili, prije par dana na Vijeću nisu mogli skriti ni Vanja Sutlić, ni Hloverka Novak Srzić, urednica Informativnog programa čija pozicija više nije sjajna. Afera s četvero novinara, te skandal sa smjenom Ane Jelinić, urednicom emisije Dossier.hr. (usput, smjena Ane Jelinić, zapravo je jedan od rijetkih pravilnih Hloverkinih postupaka) na kraju su prošlog tjedna kulminirali velikim prosvjedom 150 novinara Informativnog programa koji su se pojavili s flasterima na ustima.

Ta slika novinara koji prosvjeduju protiv cenzure obišla je svijet, a riječ je o prvom prosvjedu za slobodu govora od neovisnosti Hrvatske. Uz to je još uvijek aktualni ravnatelj HTV-a Blago Markota naručio istraživanje od agencije GFK koje je pokazalo kako gledatelji najmanje vjeruju Hloverki Novak Srzić i njenoj postavi - Dijani Čuljak Šelebaj, te Tončici Čeljuski. Kad je riječ o vjeodostojnosti najgore je prošla upravo Hloverkina emisija Otvoreno za koju je čak 42 posto ljudi reklo da ne vjeruje onome što se tamo emitira.

Ne žele u Otvoreno

I političari, čini se, mijenjaju stav prema Hloverki. Nakon što je predsjednik Stjepan Mesić svojedobno izjavio kako ‘nikad u životu ne bih sudjelovao u Hloverkinoj emisiji’, prošlog petka dolazak na HTV je bojkotirao i predsjednički kandidat HDZ-a Andrija Hebrang. Kazao je, među ostalim, kako nije otišao na sučeljavanje jer je nedopustivo da u pravnoj, demokratskoj državi javna televizija u pretkampanji tako otvoreno pogoduje svojim političkim favoritima.

Sutlić i Hloverka ostali su gotovo usamljeni na HRT-u. Ono malo vjernih suradnika uglavnom šuti zbog straha za svoju sudbinu. Svi čekaju sljedeći ponedjeljak i odluku Vijeća, a ono je ovaj put, kao rijetko kad do sada, suglasno da su HRT-u potrebne promjene. I očito imaju zeleno svjetlo za njih. Čini se da je došlo vrijeme za novo vodstvo HRT-a.

Prikrili gubitak od 70 milijuna kuna?



Prema financijskom izvješću, prihodi u 2008. iznosili su 1,549 milijardi kuna, a rashodi 1,545 milijardi, iz čega proizlazi da je HRT poslovao s dobiti od 133.000 kuna. U odnosu na 2007. prihodi su povećani za 4 posto. Do kraja 2009. na HRT-u očekuju prihod od pristojbe od 1,1 milijardu kuna, te prihod od marketinga 227 milijuna kuna, što je u odnosu na 2008. pad od 34,39 posto. Međunarodna revizijska kuća BDO ustanovila je da je u 2008. HRT promijenio računovodstvenu politiku te tako dobio ove podatke. Da se računalo po starom, HRT bi navodno prikazao u 2008. gubitak od 70-ak milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:49