HUMANITARNA AKCIJA

Više od 1.600 kombija i vozila s prikolicama s pomoći prošlo autocestom od Rijeke prema Sisku do danas

Svi koji dostavljaju humanitarnu pomoć svoj prolazak HAC-u mogu najaviti na službeni mail i očekivati odobrenje besplatnog prolaska
 Darko Tomas/Cropix

Od potresa 29. prosinca koji je razorio Petrinju, Sisak, Glinu i brojna okolna sela pa do kraja 3. siječnja, samo dionicom autoceste Rijeka-Zagreb prošlo je najmanje 1.619 vozila druge i treće skupine koji su vozili humanitarnu pomoć za Sisačko-moslavačku županiju.

Podaci su to Hrvatski autocesta koje su nam odgovorile da je do sada odobreno 5.765 zahtjeva za besplatnim prolaskom autocestama u svrhu dostavljanja humanitarne pomoći.

U drugu i treću skupinu ulaze kombi-vozila, vozila koja vuku kamp-kućice, manji kamioni i slična.

U novcu izraženo, riječ je o nenaplaćenim cestarinama u iznosu od 745.832,00 kuna, pri čemu nisu obračunati nenaplaćeni iznosi na cestarini od Zagreba do Siska jer je HAC od 29. prosinca u 15:00 sati, svega nešto više od dva sata nakon potresa obustavio naplatu cestarine na toj dionici autoceste.

No, prema prvim procjenama, kažu iz HAC-a, na toj su dionici ostvareni besplatni prolasci u iznosu od 785.389,00 kn.

Cestarina se na autocesti od Zagreba do Siska neće naplaćivati do kraja mjeseca, a svi koji dostavljaju humanitarnu pomoć, pa čak i ako to rade izvan organizacija koje se bave dostavom humanitarne pomoći, dakle dostavljaju ono što sami prikupe ili svoje kamp-kućice, kontejnere i slično, mogu svoj prolazak najaviti na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i očekivati odobrenje besplatnog prolaska autocestama prema području za koje je Vlada proglasila katastrofu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:19