UHVAĆENI

Više od 15 maturanata iz jedne ZG gimnazije prepisivalo esej, doznajemo kada je prevara otkrivena

Prepisivanje, kako doznajemo, nije uočeno na licu mjesta, nego naknadno, prilikom ocjenjivanja tog ispita
 Damjan Tadić/Cropix

Prepisivanja na ovogodišnjoj državnoj maturi ipak je bilo, a zbog toga će više od 15 maturanata jedne zagrebačke srednje škole morati ponovno polagati esej iz hrvatskog jezika A razine - informacija je koju smo neslužbeno doznali, a u četvrtak su njezinu istinitost potvrdili iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).


Podsjetimo, prvi epidemiološki blok ovogodišnjeg ljetnog roka državne mature provodio se od 8. do 24. lipnja, a pisali su se obvezni ispiti državne mature (hrvatski i prvi strani jezik, matematika, materinski te klasični jezici).


Strogi nadzor

Esej A razine iz hrvatskog jezika, koji je ove godine prijavilo gotovo 20 tisuća maturanata, pisao se 10. lipnja, a maturanti su za usporedbu dobili ulomke iz romana “Posljednji Stipančići” Vjenceslava Novaka i “Otac Goriot” Honoréa de Balzaca.

Prepisivanje, kako doznajemo, nije uočeno na licu mjesta, nego naknadno, prilikom ocjenjivanja tog ispita.

- Tijekom ocjenjivanja ispita ocjenjivači mogu uočiti visoku razinu identičnih sadržaja među pristupnicima iz iste škole, što se ovaj put i dogodilo. Ispit se tim kandidatima poništava, ali ćemo im omogućiti ponovno pisanje tog ispita u ljetnom roku, uz strogi nadzor osoba iz NCVVO-a - potvrdila je u četvrtak Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a.

Ona nije željela otkriti o kojoj se školi radi, međutim, izgledno je da je riječ o jednoj od zagrebačkih gimnazija, a vjerojatnost je tim veća što gimnazijalci češće pišu višu, A razinu testova.

Nismo uspjeli saznati ni na koji su se način učenici dovinuli prepisivanju - jedni od drugih ili iz nekog nedopuštenog izvora, što je svejedno prekršaj koji se jednako kažnjava. Naime, prema Pravilniku o polaganju ispita državne mature te njegovim izmjenama i dopunama, u slučaju kada se tijekom ocjenjivanja ispita pojavi opravdana sumnja na moguće nedozvoljeno ponašanje učenika, odnosno pristupnika, kao što je prepisivanje ili dopuštanje prepisivanja, NCVVO postupa na način da takvog učenika pozove na ponovno polaganje tog ispita.

Vrijeme i mjesto polaganja određuje Centar, a troškove dolaska do ispitnoga mjesta i osiguranje učenika snosi škola, odnosno sam pristupnik. Ispit se treba održati najkasnije do objave rezultata ispita državne mature u pojedinome roku, a prvi rezultati ovogodišnje mature trebaju biti objavljeni 13. srpnja (konačni 20. srpnja).

Podudarnost

Zanimljivo je da je Novakov roman “Posljednji Stipančići” ove godine dominirao i na probnoj online državnoj maturi u svibnju, gdje je bio jedno od polaznih djela i na višoj A i na osnovnoj B razini eseja iz hrvatskog jezika, jednako kao i na pravoj maturi u lipnju, gdje se također našao kao usporedno djelo na obje razine eseja iz hrvatskog.

Zbog strogih mjera i osiguranja ispita na maturi, kažu upućeni, malo je vjerojatno da su učenici prepisivači temu eseja doznali ranije, pa tek treba vidjeti odakle tako velika podudarnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2022 08:27