OD IZVORA DO MORA

Više od 150 volontera očistilo od otpada područje oko ludbreških šuma

Ako pobijedi na natječaju, Ludbreg planira sadnjom drveća upotpuniti zelenu oazu oko Otoka mladosti

Akcija čišćenja u Ludbregu

U sklopu ekološkog projekta Od izvora do mora čiji su organizatori Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova, više od 150 građana Ludbrega čistilo je svoj grad od smeća.

Članovi Kulturno–umjetničkog društva Anka Ošpuh, braniteljskih udruga, Planinarskog društva Ludbreg, Pjevačkog društva mladih Trinitas, Pčelarskog društva Ludbreg, Udruge Roma, Gljivarskog društva Vuzmek, članice ludbreških udruga žena, športsko-ribolovnih društva, učenici, umirovljenici te članovi brojnih drugih lokalnih NVO-ova okupili su se u subotu u 8:30 sati kod Lovačkog doma. Nakon podjele vreća za smeće i rukavica te raspoređivanja, sudionici čišćenja krenuli su prema mjestima na kojima nesavjesni građani odlažu svoj otpad. Čistilo se područje na potezu od šume Lasno, prema Črnoglavcu, Selišću, Lajdiberu i Močvari.

- Možemo biti ponosni na izgled našeg Ludbrega. Posjetitelji redovito komentiraju kako je ovo čist grad, prepun zelenila i ekološki osviješten. Djelomično je to i zato što Ludbrežani svake godine rado sudjeluju u akciji i brinu o urednosti svog okoliša – rekla je Anica Happ, jedna od sudionica.

Jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada u Ludbregu poklopila se s obilježavanjem Dana planeta Zemlje, 22. travnja, kojom se želi potaknuti ljude na promišljanje o važnosti okoliša i prirode.

Akciji su se pridružili i članovi mjesnog odbora te Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega.

- Ludbreg je posebno mjesto, u srcu grada imamo jako puno vode i puno zelenila. Uočeno je i ranijih godina da nisu svi sugrađani jednako obazrivi prema okolišu, mnogi još uvijek misle da je u redu ostaviti otpad u prirodi. Zavirili smo danas u svako naselje, pomogli da priroda bude zdravija, a nama okoliš ljepši - izjavio je gradonačelnik Bilić.

Ukupno 28 hrvatskih gradova javilo se na ovogodišnji natječaj Od izvora do mora, koji ima za cilj utjecati na dugoročne koristi zajednice čišćenjem okoliša od ambalažnog otpada te sadnjom drveća u urbanim sredinama.

Ako pobijedi na natječaju, Ludbreg planira sadnjom drveća upotpuniti zelenu oazu oko Otoka mladosti, omiljenog mjesta šetača, sportaša i rekreativaca. Naziva se "zelenim plućima" grada jer je okružen ribnjacima, nasipima i šumarcima, a u blizini se nalazi i mala gradska brana koja upravlja vodnim režimom rijeke Bednje. Tijekom ljetnih mjeseci, Otok mladosti središnje je mjesto održavanja raznih kulturnih i športskih događanja, festivala i koncerata.

- Zahvaljujući raznim projektima, tijekom posljednjih desetak godina u Ludbregu smo značajno doprinijeli razvoju ekološke svijesti. Među prvima smo krenuli s odvojenim prikupljanjem otpada, sanirali smo odlagalište, a usredotočenost na razvoj outdoor aktivnosti dodatno su nas kao zajednicu podsjetili na nužnost očuvanja okoliša. Okosnica razvoja Grada Ludbrega u razdoblju 2021.-2025. godine upravo su projekti koji podupiru zelenu i digitalnu tranziciju koja se ostvaruje prelaskom na čistu energiju, poticanjem zelenih i plavih ulaganja, dekarbonizacijom zgrada, razvojem kružnog gospodarstva, jačanjem samodostatnosti u proizvodnji hrane, razvojem biogospodarstva te očuvanjem i obnovom ekosustava i bioraznolikosti – rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:50