Od izvora do mora

Više od 40 volontera pet sati marljivo je čistilo Gospodarsku zonu Grada Zaboka

Ljepša vizura grada te ugodnije okruženje za život bili su glavni motivi da se Zabočani na Dan planeta Zemlje uključe u akciju skupljanja ambalažnog i drugog otpada

Akcija čišćenja u Zaboku

Veliki ekološki projekt Od izvora do mora u Zaboku je privukao više od 40 volontera, koji su odazvali se na akciju čišćenja ambalažnog i drugog otpada.

Akciju je organizirao Grad Zabok, kao jedan od sudionika na ekološkom projektu Od izvora do mora kojeg su pokrenuli Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova. Na čelu skupine radišnih volontera bili su članovi Društva "Naša djeca" Grada Zaboka, a pridružili su im se i brojni Zabočani koje vole održavati svoje okruženje čistim i ugodnim za život.

Ambalažni otpad se u Zaboku skupljao na Dan planeta Zemlje, čime je dodatno podignuta svijest o važnosti očuvanja okoliša i zaštite prirode. Akcija je trajala od 9 do 14 sati, a čistilo se područje na potezu od Gospodarske zone Grada Zaboka prema nasipu rijeke Krapine.

image

Akcija čišćenja u Zaboku

image

Akcija čišćenja u Zaboku

image

Akcija čišćenja u Zaboku

image

Akcija čišćenja u Zaboku

Inicijativu je podržao i Ivan Hanžek, gradonačelnik Zaboka, koji je podsjetio na važnost prilagodbe klimatskim promjenama, kao i na dobrobiti od jačanja zelene infrastrukture.

- Akcija Od izvora do mora iznimno je važna jer svaki ulog u zeleniji i čišći okoliš ulog je u našu bolju budućnost. Osim akcije čišćenja u koju će se uključiti i građani, važna stavka ovog natječaja su i sredstva koja se dobivaju za ozelenjivanje. Sadnja zelenila, a pogotovo drveća u urbanim sredinama, uzima sve više maha, čime se uvelike pridonosi ublažavanju i prilagodbi na klimatske promjene. Osim toga, daje se ljepša vizura te stvara ugodnije okruženje. Grad Zabok podržava sve akcije usmjerene ka zelenijem i čišćem okolišu te uz iznimno zadovoljstvo sudjeluje i u ovoj – poručio je gradonačelnik.

image

Akcija čišćenja u Zaboku

image

Akcija čišćenja u Zaboku

image

Akcija čišćenja u Zaboku

image

Akcija čišćenja u Zaboku

Naime, ovogodišnje izdanje projekta Od izvora do mora sadrži i natjecateljski dio, u kojem se gradovi, podijeljeni u tri kategorije – mali, srednji veliki, natječu za nagradni fond od 42.000 eura, a iznos je namijenjen za urbano ozelenjivanje. Zabok se natječe u kategoriji malih gradova, s Crikvenicom, Ilokom, Korčulom, Lipikom, Ludbregom, Malim Lošinjem, Otočcem, Pločama, Vodnjan-Dignanom i Zlatarom.

U slučaju da osvoji nagradu, Zabok planira proširiti postojeću mrežu zelenila na kritične prometnice u industrijskoj zoni - Ulica Ravnice, Ulica Trebež i Ulica Celine - sadnjom 125 autohtonih sadnica kontinentalnog dijela Hrvatske, koje su također medonosne pa će, uz ljude, u njihovim dobrobitima moći uživati pčele i ostali oprašivači.

image

Akcija čišćenja u Zaboku

image

Akcija čišćenja u Zaboku

Prema posljednjim dostupnima podacima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u Hrvatskoj je tijekom 2021. godine proizvedeno oko 291 tisuća tona ambalaže, od čega je najviše bilo ambalaže od papira i kartona te polimerne i staklene. Prosječni Hrvat je odbacio 75 kilograma ambalaže, što je porast od čak 14 posto u odnosu na 2020. godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 01:49