PRAVO BOGATSTVO

VIŠE OD 50 MILIJUNA KUNA NA MOBITELE Objavljen natječaj za uređaje i tarife koji će ići dužnosnicima čak 35 državnih i javnih ustanova!

 Bruno Konjević / Hanza Media

Za dužnosnike 35 državnih i javnih ustanova nabavit će se novi mobilni telefoni i pripadajuće tarife, a Središnji državni ured za središnju javnu nabavu objavio je i postupak te javne nabave, čija vrijednost je procijenjena na 52,5 milijuna kuna, piše Dnevnik.hr.

Tako će se u postupku javne nabave tražiti najbolja ponuda za ukupno 10.800 mobitela, s pripadajućim tarifama i paketom internetskog prometa te još 5900 Wi-Fi modema.

- Procijenjena vrijednost nabave iznosi 52,5 milijuna kuna za cjelokupno predviđeno vrijeme trajanja okvirnog sporazuma (2 godine), a količine predmeta nabave predstavljaju predviđene količine. Korisnici će na temelju okvirnog sporazuma sklapati pojedinačne ugovore o javnoj nabavi, a sukladno stvarnim potrebama i osiguranim financijskim sredstvima - objavio je Središnji državni ured za središnju javnu nabavu.

- Nabava se provodi za obveznike središnje javne nabave i za ostale korisnike temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske od 14. lipnja 2017. godine. Ovim postupkom je obuhvaćeno oko 540 obveznika javne nabave -navode iz navedenog Državnog ureda.

Nabava mobitela podijeljena je u tri skupine, odnosno za svaku skupinu nabavit će se mobiteli prema određenim specifikacijama i tarifama. Tako se za najjaču skupinu od 2010 mobitela koje bi koristili najviši dužnosnici u ministarstvima, Uredu Predsjednice te središnjim državnim uredima i drugim javnim institucijama, traže se uređaji s mobilnim operativnim sustavima Android i iOS, piše Dnevnik.hr.

Specifikacije za Android uređaje najjače skupine glase: ekran od najmanje 5,2 inča i rezolucije 1440 x 2560 piksela, osmojezgreni procesor, najmanje 4 GB radne memorije, prednja kamera od 5 megapiksela, podrška za Ultra HD snimanje videa i prednja kamera sa senzorom od najmanje 12 megapiksela. Ne i najmanje važno, Android uređaj mora biti i vodootporan, što bitno sužava listu potencijalnih uređaja na njih desetak, koliko ih se trenutno nalazi u ponudi na domaćem tržištu. Najpopularniji je među njima, naravno, Samsungov Galaxy S8, koji u maloprodaji košta 4390 kuna.

Što se uređaja iOS tiče, javnom nabavom traže se iPhoneovi uređaji koji imaju ekran od najmanje 4,7 inča i više od 64 GB memorije. Tu u obzir dolaze samo tri modela - iPhone 8 (5500 kuna), iPhone 8 Plus (6390 kuna) i najskuplji iPhone X (8690 kuna).

Iduća skupina prema javnoj nabavi ima nešto skromnije specifikacije i ograničena je samo na Androidove uređaje s ekranima od minimalno 5 inča i Full HD rezolucije (1920 x 1080 piksela), osmojezgrenim procesorom, najmanje 3 GB radne memorije s pripadajućih najmanje 32 GB interne memorije te kamerama od 12 i 8 megapiksela. Zanimljivo je i da se traže uređaji s podrškom za snimanje u 4K rezoluciji videozapisa.

Za treću skupinu ne traže se mobiteli s najslabijim specifikacijama - VGA kamerom i 8 ili 16 MB interne memorije. Dakle, ne traže se pametni telefoni.

Osim svih ministarstava, potrebu za novim mobitelima i tarifama izrazio je i cijeli niz državnih i javnih institucija:

Državna geodetska uprava, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Državni hidrometeorološki zavod, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Državni zavod za mjeriteljstvo, Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost, Državni zavod za statistiku, Carinska uprava, Porezna uprava, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Središnji državni ured za javnu nabavu, Ured za opće poslove Hrvatskog Sabora i Vlade Republike Hrvatske te naposljetku i Ured Predsjednice Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:20