LOKALNI STOŽERI

Više od 50 slučajeva diljem zemlje: Otkrivena zaraza na čobanijadi održanoj u mjestu Podcrkavlje

Među novozaraženima u Primorsko-goranskoj županiji je jedna liječnica iz KBC-a Rijeke
Arhivska fotografija
 Jakov Prkic/Cropix

Županijski stožeri počeli su objavljivati nove informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

Stanje je trenutno ovakvo:

Sisačko-moslavačka županija -2

Zagrebačka županija - 1

Splitsko-dalmatinska županija - 14 novih slučajeva

Grad Zagreb - 13

Primorsko goranska - 7

Brodsko-posavska - 5

Osječko-baranjska - 4

Vukovarsko-srijemska - 3

Požeško-slavonska - 1

Šibensko-kninska - 1

Istarska - 1

Zadarska - 1

Krapinsko-zagorska - 1

Ličko-senjska -1

Bjelovarsko-bilogorska - 0

Virovitičko-podravska - 0

Međimurska županija - 0

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 67 aktivnih slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19). U kućnoj izolaciji se nalazi 60 osoba te je 7 osoba hospitalizirano. Danas su testirane 102 osobe, od toga je jedna pozitivna na koronavirus (COVID-19). Ukupno je testirano 2310 osoba, u samoizolaciji se nalazi 549 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, priopćeno je iz županije.

Posjete i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne, do daljnjega su ukinute, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede.

Međimurska županija

U Međimurskoj županiji u protekla 24 sata nema novooboljelih. Provedeno je 29 testiranja, a svi su rezultati negativni, priopćio je tamošnji stožer.

Sisačko-moslavačka županija

U protekla 24 sata na području Sisačko-moslavačke županije dvije su novozaražene osobe koronavirusom, obje su iz Kutine i u oba slučaja riječ je o kontaktima ranije oboljelih od Covida-19, izvijestio je u utorak županijski stožer Civilne zaštite.

Iz Stožera navode da je za novozaražene poznat izvor zaraze, i svi njihovi kontakti stavljeni su pod zdravstveni nadzor tipa samoizolacije.

I među jučer zabilježena četiri zaražena na području Sisačko-moslavačke županije, dvije su osobe iz Kutine, a dvije s područja Petrinje, s poznatim kontaktima, koji su stavljeni pod epidemiološki nadzor.

U današnjem priopćenju Stožer CZ Sisačko-moslavačke županije ponovno poziva građane da se pridržavaju uputa i preporuka Nacionalnog stožera jer uspjeh borbe protiv Covid infekcije ovisi o svijesti i disciplini svih građana.

Zagrebačka županija

U Zagrebačkoj županiji jedna je novooboljela osoba od koronavirusa, izvijestio je u utorak Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do utorka u 11 sati evidentirano je 187 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o jednoj novooboljeloj osobi više, dok su četiri osobe izliječene.

Naglasili su kako je na području Zagrebačke županije trenutno aktivan 51 slučaj. Do sada je ukupno izliječeno 129 osoba, a sedam ih je preminulo.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, poručuju iz Stožera.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću Stožera civilne zaštite za Splitsko-dalmatinsku županiju od ukupno 166 obrađenih testova sa područja Splitsko dalmatinske županije danas je 14 novooboljelih osoba pozitivnih na COVID infekciju.

Od toga je 10 osoba iz Splita, 1 osoba iz Dugopolja, 1 osoba iz Podstrane, 1 osoba iz Trogira i 1 osoba iz Makarske.

Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba 12 ih se dovodi u vezu sa svadbenim okupljanjem od prije nekoliko dana. Svi novooboljeli epidemiološki su obrađeni, a njihovi kontakti se obrađuju. Javljeno je i da se 160 osoba nalazi se u samoizolaciji.

N1 doznaje da je na navedenoj svadbi bilo 150 uzvanika. Nijedna Covid pozitivna osoba ne nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split. Jedan od sudionika te svadbe kasnije je organizirao i zabavu na kojoj je također došlo do širenja zaraze. Tijekom dana bi u Splitu trebali stići rezultatu još 50 testiranja.

Šibensko-kninska županija

U šibensko-kninskoj županiji zabilježena je jedna novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19, javili su iz stožera te županije.
Novooboljela osoba je mlađi muškarac iz Vodica, kontakt poznate oboljele osobe, a nalazi se na Odjelu infektologije OB ŠKŽ
17 je aktivnih slučajeva oboljenja na području naše županije, od kojih je 9 u Kninu, 3 na području Vodica, 3 u Šibeniku i po jedna osoba u Tisnome i Drnišu
Pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije nalazi se 118 osoba. Od jučer je testirano 109 osoba
Unatoč porastu broja oboljelih, epidemiološka situacija u našoj županiji je pod kontrolom

Brodsko-posavska županija

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije pet je novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2. Četiri pozitivne osobe su kontakti sudionika jednog privatnog okupljanja (svatovi) izvan područja Brodsko-posavske županije na kojemu je već ranije potvrđeno više zaraženih osoba iz više hrvatskih županija, izvijestili su iz stožera te županije.

Jedna pozitivna osoba povezana je s javnim okupljanjem (Čobanijada) koje je održano u naselju Podcrkavlje dana 27. lipnja 2020. godine. Obzirom da je već nekoliko pozitivnih osoba povezano s navedenim događanjem na kojemu je bilo puno sudionika, molimo sve osobe koje su bile na tom događanju da se, ukoliko imaju određene respiratorne simptome, jave svojim liječnicima obiteljske medicine s kojima će se dogovoriti o daljnjoj proceduri. O ovom je događanju obaviješten i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 83, dok je broj aktivnih slučajeva 38.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Brodsko-posavske županije, Stožer CZ Brodsko-posavske županije poziva sve organizatore javnih i društvenih događanja i okupljanja da se suzdrže od organizacije i održavanja istih ili da se ista održavaju uz maksimalno poštivanje i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.

Osječko-baranjska županija

Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata obrađeno je ukupno 104 uzorka, od kojih su četiri bila pozitivna na koronavirus (2 Đakovo, 1 Čepin, 1 Osijek). Svi novooboljeli su kontakti već evidentiranih pozitivnih osoba, a ukupan broj aktivno pozitivnih osoba trenutno je 251, priopćili su iz stožera civilne zaštite te županije.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek ukupno je hospitalizirana 21 osoba, dvije manje nego dan ranije, s tim da je jedna osoba i dalje na respiratoru.

Samoizolacija je u zadnja 24 sata određena za četiri kontakta novooboljelih, a pod tom mjerom na području županije trenutno je ukupno 834 osoba.

Policija nije zaprimila dojave građana o kršenju samoizolacije, a prilikom 68 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 3 nove pozitivne osobe na COVID-19 ( 2 osobe iz Ivankova, 1 iz Vinkovaca). Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije iznosi 79, od kojih je 41 osoba izliječena, izvijestili su iz stožera te županije.

Trenutno je u županiji 1 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 60 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 2924. U samoizolaciji na području županije nalazi se 249 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 2 zdravstvena radnika (2 medicinske sestre/tehničara).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 37 radnika (3 liječnika, 27 medicinskih sestara/tehničara i 7 nezdravstvenih radnika).

Grad Zagreb

Pročelnik za zdravstvo Vjekoslav Jeleč kazao je da je u Gradu Zagrebu potvrđeno 13 novih pozitivnih bolesnika. 219 korisnika posjetilo je domove zdravlja, na testiranje je upućeno 76 osoba. Od novih pozitivnih na koronavirus je jedna osoba pristigla iz Švicarske, sedam je kontakata od ranije pozitivnih, a za ostale je negativna epidemiološka anamneza što govori o lokalnoj transmisiji, javlja Dnevnik.hr.

Istarska županija

U Istri je u utorak zabilježen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je osobi koja je bila u bliskom kontaktu s pozitivnom osobom u Zagrebu, priopćio je Stožer civilne zaštite Istarske županije.

Epidemiološka situacija u Istri je i dalje stabilna, neovisno o tome što u zadnjih šest dana Istarska županija bilježi sedam slučajeva zaraze Covidom-19, ističe Stožer.

"Tijekom protekla 24 sata, u okviru epidemiološke obrade kontakata, obavljeno je terensko uzorkovanje briseva, a dio uzoraka dostavljen je iz pulske Opće bolnice. Ukupno je u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano 195 uzoraka briseva na Covid-19 te je potvrđen jedan pozitivan", rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

U pulskoj Općoj bolnici trenutno je hospitalizirano devet pozitivnih pacijenata dok je u Istri u samoizolaciji stotinjak osoba.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 7 novih slučajeva zaraze koronavirusom, javljaju iz županijskog Stožera za civilnu zaštitu.

Među njima je jedna liječnica iz KBC-a Rijeka koja se, kako navode u Stožeru, pridržavala svih epidemioloških mjera na radnome mjestu. Tri osobe povezane su s jednom maturalnom zabavom, a obrađuju se svi kontakti. Trenutno je u PGŽ 31 zaražena osoba, a 74 izliječenih.

Zadarska županija

U Zadarskoj županiji jedna je novooboljela osoba od Covida-19, a riječ je o mlađoj ženi koja je imala kontakt sa zaraženom osobom u obitelji, izvijestio je u utorak županijski Stožer Civilne zaštite.

U samoizolaciji je 178 osoba, a s današnjim danom pet je osoba ozdravilo. Na Covid odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirana su dva pacijenta, jedan je na respiratoru, a jučer su testirana 142 uzorka.

U protekla 24 sata službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su četiri kršenja propisane mjere samoizolacije.

Krapinsko-zagorska županija

Na području Krapinsko-zagorske županije s današnjim danom evidentirana je 1 nova osoba pozitivna na koronavirus, izvijestio je tamošnji stožer. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko - zagorske županije je 5. Novozaražena osoba dolazi s područja Općine Zagorska Sela.

U proteklih 24 sata testirano je 39 osoba, od kojih je 37 negativno, 1 je pozitivna i za 1 se čekaju rezultati. Sa današnjim danom, dosad je ukupno testirano 3229 osoba.

Ličko-senjska županija

U posljednja 24 h u Ličko-senjskoj županiji jedna je novooboljela osoba od COVID-19. Riječ je o osobi s područja Vrhovina koja je kontakt oboljele osobe iz druge županije te nije povezana s ranije oboljelim osobama u Ličko-senjske županiji. Novooboljela osoba nalazi se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Ukupno je oboljelo 29 osoba od COVID-19 od čega je 7 aktivnih slučaja, 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. Dvije oboljele osobe nalaze se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja te nemaju simptome bolesti.

U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 21 osobom uzimanjem uzoraka te su svi rezultati testiranja negativni, testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 636 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 46 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije „COVID 19“ kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 07:44