TISUĆE 'ŠUKERA'

Više od 56 tisuća ljudi isprobalo proračunski kalkulator: Slovenci i Srbi zainteresirani za otkup aplikacije?

Marko Rakar, idejni začetnik aplikacije, ističe kako su kalkulator pohvalili neki saborski zastupnici te ekonomisti, no od hrvatske Vlade 'ni traga ni glasa'
 Hrvoje Dominić

ZAGREB - Aplikaciju proracunskikalkulator.com , koja korisnicima omogućuje da sami odluče kako će izgledati proračun Hrvatske, do danas u 14 sati posjetilo je više od 56 tisuća ljudi! O kvaliteti aplikacije, osim broja posjeta, govori i činjenica da su svoje zanimanje za njeno preuzimanje neslužbeno iskazali slovenski i srpski uglednici.

Mislite da možete bolje od Šukera? Probajte proračunski kalkulator!

Kreirajte državni proračun online i izvucite državu iz krize

Globus: Marko Rakar - Državni neprijatelj br. 1

- Zabilježili smo ulaske i s Vladinih internetskih adresa, no nitko iz Vlade nije iskazao zanimanje za aplikaciju. S druge strane, kontaktiralo me nekoliko saborskih zastupnika te ekonomista koji su pohvalili proračunski kalkulator - objašnjava Marko Rakar, idejni tvorac aplikacije nastale u suradnji s Udrugom Vjetrenjača.

Dodaje kako je odaziv građan jako dobar.

Rakar smatra da je proračun, uz Ustav, drugi najvažniji pokazatelj funkcioniranja države te se već duže vrijeme bavi transparentnošću trošenja državnih financija, a kako nigdje nije vidio ništa slično rodila se ideja za aplikaciju.

- Postoje neke aplikacije u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji koje prate sličnu ideju stvaranja proračuna, no daleko su jednostavnije. U naš smo kalkulator uključili između 200 i 300 varijabli koje određuju krajnje vrijednosti, što završni obračun pretvara u vrlo kompleksnu računicu - napominje Rakar.

Osim 'igranja ministra Ivana Šukera', svi korisnici koji posjete proračunski kalkulator na kraju stranice mogu odgovoriti i na par demografskih pitanja poput svog školovanja, životne dobi, mjesta stanovanja i slično te sačuvati svoju verziju proračuna. Upravo je to, ističe Rakar, sljedeći korak u razvoju aplikacije.

- Do četvrtka ćemo spremati korisničke proračune te ih povezivati s odgovorima na demografska pitanja kako bi stvorili sliku o tome što prosječan Hrvat misli o proračunu. Nadamo se da će analiza svih pristiglih proračuna biti gotova do vikenda kada planiramo objaviti razultate. Tada ćemo imati priliku vidjeti kako na primjer proračun zamišljaju Hrvati s visokom stručnom spremom, kako ga zamišljaju poduzetnici ili Hrvati koji žive na selu - zaključuje Rakar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:44