PRAVILA ZA RODITELJE

VISINU ALIMENTACIJE ODREDIT ĆE CIJELA IMOVINA, A NE VISINA PLAĆE Vlada donosi novi obiteljski zakon

Ako obveznik plaćanja alimentacije ima samo primanja, a ona su opterećena stambenim kreditom, kao osnovica za izračun uzimat će se plaća od koje je oduzeta rata kredita

Visina alimentacije nakon razvoda neće se više utvrđivati samo na temelju plaće roditelja, već - ako je plaća iznimno mala, ako roditelj ne radi ili postoji sumnja da prikriva dio prihoda - na temelju njegove cjelokupne imovine, pokretnina i nekretnina.

Ako obveznik plaćanja alimentacije ima samo primanja, a ona su opterećena stambenim kreditom, kao osnovica za izračun uzimat će se plaća od koje je oduzeta rata kredita. Alimentacija će se određivati vrlo jednostavno: na internetu će biti objavljene tablice, nalik onim düsseldorfskim, u kojima će svaki roditelj moći, s obzirom na primanja i broj djece, vidjeti koliku će alimentaciju plaćati nakon razvoda.

Neke su to od novina koje će biti uglavljene u novi Obiteljski zakon, a koje su se iskristalizirale tijekom javne rasprave. Na objavljene Teze Obiteljskog zakona pristiglo je više od stotinu primjedbi od 35 udruga, institucija i pojedinaca, među kojima je bila i prva dama dr. Tatjana Josipović.

Ona je imala primjedbe na upisivanje suvlasništva nad bračnom stečevinom, a njezine stručne primjedbe su uvažene.

Najviše primjedbi stiglo je na odredbu o obiteljskom domu, po kojoj, nakon razvoda, roditelj s kojim djeca nastavljaju živjeti može ostati u stanu koji je kupio sa supružnikom dok djeca ne napune 18 godina. U tom razdoblju bivši partner ne gubi vlasništvo nad nekretninom, ali ne može njome raspolagati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:48