ALPINIST JUNAK SPLITSKE DRAME

'Visio sam s vrha zgrade i držao reklamu da ne padne na ljude, ni na Himalaji se nisam tako bojao'

Znali smo da se odlijepila reklama i da će pasti, ali ne i da će se srušiti fasada - prepričavaju stanari zgrade
 YouTube/CROPIX

Jaka bura koja je u ponedjeljak srušila fasadu sa zgrade na raskrižju Dubrovačke i Vukovarske ulice njihov je dotad anonimni portun “proslavila” diljem države , ali kako su se tada osjećali, najbolje znaju stanari Dubrovačke 31 čiji je fasadni zid - ogoljen. Jedan od njih, gospodin Brajković, kazao nam je da su cijelu noć refuli nemilice lupali po nesretnoj reklami i stanarima krali san.

- Sve se treslo, bila je baš jaka bura. Znali smo da se odlijepila reklama i da će pasti, ali ne i da će se srušiti fasada pa nas je iznenadilo zvuk pucanja pri njezinu rušenju, kao i snažan prasak koji je uslijedio. Nije bilo ugodno – kazao je sugovornik.

Zahvaljujući snimatelju koji je prizor rušenja fasade ovjekovječio i nesebično podijelio sa širom javnošću, možemo zaključiti da policajci koji su osiguravali lokaciju tijekom skidanja reklame svoj zadatak nisu shvatili dovoljno ozbiljno, pa je ispod opasne reklame bilo i prolaznika, no, na sreću, nitko nije stradao, piše Slobodna Dalmacija .

Kako doznajemo od gospođe Kovačević, predstavnice stanara Dubrovačke 31, reklama je već godinama na sjevernom fasadnom zidu, a ustupanjem zajedničkog prostora osigurali su novac za popravak derutnih vodovodnih cijevi. Oglašivaču ona ništa ne zamjera, nego kompenzaciju očekuje od Croatia osiguranja, kojemu suvlasnici redovito plaćaju premije, te naglašava da je cijela situacija bila – kontrolirana!?

- Kada su stanari primijetili da se odvojio kutni dio reklame, zvali smo alpinista Ivicu Matkovića, koji je i postavio plakat i bio je zadužen za njegovo održavanje. Kada je on utvrdio da će se reklama morati spustiti jer popravak nije moguć, zvali smo vatrogasce i policajce koji su ubrzo zaustavili promet na raskrižju, ali i šire. To što je netko prošao onuda u trenutku pada fasade i snimio cijeli događaj, nije ničija odgovornost – ustvrdila je predstavnica stanara.

Iako se spekulira da je upravo reklama odgovorna za rušenje fasade, visinsko iskustvo alpinista Matkovića, koji je reklamu i fasadu osiguravao viseći s vrha zgrade, čekajući nadležne da osiguraju lokaciju i odolijevajući najjačoj buri u posljednjih 10 godina, govori upravo suprotno.

- Bilo je opasno, ni na Himalaji se nisam tako bojao, ali sam s konopima nekako uspijevao zadržati reklamu, ni sam ne znam kako. Inače sam u opasnim situacijama odgovoran samo za sebe, a sada sam pokušavao spriječiti stradavanje prolaznika. Kada sam vidio da iza reklame fasada leluja kao papir na vjetru, umro sam od straha, bio sam kao mali leptir prema toj površini fasade - istaknuo je Matković te dodao da je nakon dolaska žurnih službi sišao sa zgrade i pustio reklamu da kontrolirano padne.

Nakon nekoliko minuta, uz snažan prasak, srušila se i fasada, na što je, istaknuo je alpinist, prethodno upozorio sigurnosne službe. Kao iskusni monter zidnih reklama, Matković je kazao da je fasada krivac za pad velikog plakata.

- Montirao sam stotine sličnih reklama po cijeloj državi, pa i u Rijeci gdje je bura također jaka, i nažalost već se događalo da bi vjetar polomio reklamu, ali nikad do sada nije odnio i fasadu! Na Dubrovačkoj 31 zidna je obloga bila vrlo slabo fiksirana, tiple kojima je bila pričvršćena za zgradu bile su prekratke. Okvir plakata bio je pričvršćen puno dužim i jačim vijcima i zato je ostao na zgradi, a vjerujem i da je zaustavio otpadanje fasade s nižih dijelova zgrade – dodao je alpinist.

Stanouprava: Prikupljamo ponude za popravak

Iz poduzeća “Stanouprava” doznajemo da je fasada na predmetnoj zgradi obnavljana 2007. godine, te da joj je trogodišnje jamstvo isteklo, kao i da trošak popravka fasade još nije moguće utvrditi jer su u fazi prikupljanja ponuda. Najavljuju da će obnova biti napravljena u najkraćem mogućem roku, a njezin trošak predviđaju pokriti iz zajedničke pričuve zgrade, te dijelom od osiguravajućeg društva Croatia, koji nas pak uvjerava da nema razloga zašto ne bi pokrili taj trošak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 16:40