BAKTERIJE I VIRUSI STIŽU

Visoke temperature odgodile su dolazak epidemije, ali: GRIPA nam STIŽE nakon Božića!

Visoke temperature odgodile ovogodišnji početak epidemije
 Marko Miščević/CROPIX

ZAGREB - Prve snježne pahulje ove zime, osim radosti zbog mogućeg bijelog Božića, najava su da bi mogla početi i epidemija gripe.

Dosadašnje visoke temperature za ovo doba godine ne pogoduju gripi, o čemu svjedoče i izvješća Svjetske zdravstvene organizacije iz svih europskih zemlja, u kojima se bilježe tek sporadični slučajevi obolijevanja, ali ne i početak epidemije te zimske bolesti.

Kombinacija sojeva

No, kad temperature padnu, dolazak gripe može se očekivati, a naši epidemiolozi misle da bi to moglo biti poslije Božića ili Nove godine. U ovoj se sezoni očekuje i A i B virus gripe s prevladavajućim sojem H3N2 i H1N1, kao i tzv. Brisbane virus B.

Upravo iz tih sojeva načinjeno je i cjepivo kojim je cijepljenje počelo prije malo više od mjesec dana.

U HZJZ-u ističu da je cijepljenje za rizične skupine pacijenata, kao i za one starije od 65 godina, besplatno te da bi bilo uputno cijepiti se jer se zasad kod stanovništva nije stekla dovoljna imunost na tzv. svinjsku gripu.

Ukupno je nabavljeno 610.000 doza cjepiva, ali liječnici kažu kako je do sada odaziv bio relativno slab. Vjerojatno će mnogi pohitati na cijepljenje tek kada se pojave prvi slučajevi oboljelih, no liječnici kažu da to nije dobro jer cjepivu treba mjesec dana da zaštiti od bolesti.

Temperatura i bolovi

Kako je uzročnik gripe virus, a za njega nema lijeka, cijepljenje jedini način zaštite. Čak ako smo prošle godine preboljeli gripu, to ne znači da se i ove zime ne možemo zaraziti. Problem s gripom je što virus nerijetko mutira pa se zato po potrebi za svaku sezonu gripe radi modificirano cjepivo ako se želi njegova djelotvornost. Stručnjaci kažu da je gripa ozbiljna bolest i da je ne bi trebalo olako shvaćati.

- Od obične prehlade razlikuje se po visokoj temperaturi, čak do 40 stupnjeva, te po bolovima u mišićima i zglobovima.

Nužno je odležati gripu kao bi se izbjegle komplikacije koje nisu nimalo bezazlene - kaže dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za gripu. Dodaje da je bolničko liječenje gotovo neizbježno ako dođe do upale pluća koja je istodobno uzrokovana bakterijom i virusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:59