NEUJEDNAČENA SUDSKA PRAKSA

VISOKI DUŽNOSNIK MUP-a OTKRIO ZA JUTARNJI 'Policija vrlo vjerojatno neće podnijeti žalbu na odluku kojom je Thompson oslobođen za izvikivanje ZDS'

 Mario Pušić / CROPIX

Policija se nakon prvostupanjske oslobađajuće odluke protiv Marka Perkovića Thompsona najvjerojatnije neće žaliti.

- Budući da Thompson ni jednom do sada nije bio osuđen za izvikivanje pozdrava “Za dom spremni” u sklopu izvođenja pjesme “Čavoglavi”, pitanje je ima li se uopće smisla žaliti na odluku Prekršajnog suda u Slunju koji ga je u prvome stupnju oslobodio.

U policiji će se još u žalbenom roku proučiti sudska praksa i donijeti konačna odluka, no vrlo je izvjesno da se neće podnositi žalba - kazao nam je visoki dužnosnik iz MUP-a koji je dobro upućen u politiku ovoga ministarstva.

Javni red

Naš je sugovornik napomenuo kako su se prijave za remećenje javnog reda i mira radi isticanja i promicanja simbola fašističkog režima u policiji počele u većoj mjeri podnositi od 2011. godine, ali ispada da sudska praksa nije slijedila taj trend pa bi ga valjalo preispitati.

Protiv Thompsona je karlovačka policija podnijela optužni prijedlog zbog kršenja Zakona protiv javnog reda i mira, a djelo čini tko “izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika i crteža remeti javni red i mir”.

Povod je bio njegov nastup u Slunju 5. kolovoza prošle godine povodom proslave obljetnice Oluje. Prekršajna sutkinja u Slunju u nepunih je godinu dana donijela prvostupanjsku odluku dok za iste takve Thompsonove nastupe u Kninu iz 2015. i 2016. godine, također povodom proslave godišnjice Oluje, Prekršajni sud u Šibeniku još nije donio odluke.

Neujednačeno

Kada je riječ o sudskoj praksi o prekršajnom kažnjavanju isticanja fašističkih simbola i pokliča, podaci iz godišnjeg izvješća pučke pravobraniteljice za 2017. godinu nisu podudarni sa stavom MUP-a. Tako se u izvješću pučke pravobraniteljice Lore Vidović za prošlu godinu kaže da su od osam osoba protiv kojih su u prvome stupnju vođeni sudski postupci jer su uzvikivale “Za dom spremni” ili isticale fašističku ikonografiju, njih tri nepravomoćno oslobođene.

- Kao razlog oslobađanja u jednom od tih predmeta navodi se okolnost da Prekršajni zakon izrijekom ne navodi sporni pozdrav - kaže se u izvješću. Slučajeve u kojima sudovi oslobađaju prekršajne odgovornosti osobe koje su isticale fašističke simbole i izvikivale ustaški poklič, u izvješću pučke pravobraniteljice se naziva “sporadičnima” i ističe da je Ustavni sud zauzeo stajalište o njihovoj nedopuštenosti, a osim njega “je i Visoki prekršajni sud već zauzeo stav o nedopustivosti (neo)ustaške ikonografije i pozdrava”.

“Nije pročišćen”

Pravobraniteljica se poziva i na Dokument dijaloga koji je usvojilo Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. U njemu je, kaže, dana preporuka o izričitoj zabrani pojedinih konkretnih spornih obilježja poput Hitlerova pozdrava, nacističke svastike, te ustaških pozdrava. Također se govori da je ustaški pozdrav “Za dom spremni” koji se koristio u Domovinskom ratu uvijek bio neustavan i upotrebom u ratu nije “pročišćen”.

Predsjednik Vijeća, akademik Zvonko Kusić prošloga je tjedna za Jutarnji list izjavio kako nema informaciju da Vlada koristi njihove preporuke te izrazio bojazan da će one ostati duboko u ladicama. Prema informacijama iz Vlade, za sada se na temelju njih ne priprema ni jedan zakonski prijedlog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 05:55